Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αντιφάσεις του «σουλτάνου» και η βοήθεια στους «τρομοκράτες» του Κομπάνι


Του Νικόλα Ζηργάνου

Αμετανόητος και αντιφατικός εμφανίσθηκε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας πως οι Κούρδοι μαχητές του PYD που υπερασπίζονται το Κομπάνι ενάντια στους εξτρεμιστές ισλαμιστές «είναι τρομοκράτες». Την ίδια στιγμή δήλωσε πως η Άγκυρα έδωσε άδεια να περάσουν από τουρκικό έδαφος 200 πεσμεργκά από το Ιράκ, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα της πολιορκημένης Κουρδικής πόλης της Συρίας. Το γιατί επιτρέπει η Τουρκία να ενισχυθούν οι «τρομοκράτες» δεν το εξήγησε, αν και είναι φανερό ότι δεν το κάνει με τη θέλησή της, αλλά αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει λόγω των πιέσεων που δέχεται από την Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογάν δεν έκρυψε ωστόσο την αντίθεσή του: «Είδε άραγε θετικά η Τουρκία αυτή την επιχείρηση; Όχι. Η Αμερική το έκανε παρά τη θέληση της Τουρκίας και του είπα (του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία λίγη ώρα πριν αρχίσουν τα αμερικανικά αεροσκάφη να ρίχνουν οπλισμό και εφόδια στους εγκλωβισμένους Κούρδους του Κομπάνι το βράδυ του Σαββάτου) πως το Κομπάνι δεν είναι αυτή τη στιγμή στρατηγική τοποθεσία για εσάς. Αν είναι κάτι, τότε είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, που έδωσε και μαθήματα στην Ουάσιγκτον για τα πραγματικά της συμφέροντα, τα οποία η Τουρκία γνωρίζει καλύτερα από την ίδια.

Η αποστολή των 200 Κούρδων μαχητών που θα είναι εξοπλισμένοι με βαριά όπλα τα οποία τόσο χρειάζονται οι υπερασπιστές του Κομπάνι, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα από το Ιρακινό Κουρδιστάν, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά.
Πηγές στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα των Κούρδων του Ιράκ, αναφέρουν ότι ήθελαν να μεταβούν στο Κομπάνι 500 μαχητές, αλλά η Τουρκία πίεσε να μειωθεί η αποστολή σε 200.

Προηγήθηκαν εννέα ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ του συριακού κουρδικού κόμματος PYD (που ιδεολογικά πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ, με ηγέτη τον φυλακισμένο στο Ίμραλι, Αμπντουλάχ Οτζαλάν) και του συριακού συνασπισμού κουρδικών κομμάτων, KNC, που πρόσκεται στο Δημοκρατικό Κόμμα των Κούρδων του Ιράκ, KDP του προέδρου Μεσούτ Μπαρζανί.

Το KNC και το PYD, που μάχονται από κοινού κατά των ισλαμοφασιστών, αλλά έχουν μεταξύ τους σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, υπέγραψαν σύμφωνο ενότητας και συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα κοινό σώμα – πρόπλασμα κοινοβουλίου, όπου θα αντιπροσωπεύονται το PYD με 40% και το KNC με 40% και 20% θα είναι ανεξάρτητοι. Το ίδιο προβλέπεται και γα την τοπική εξουσία στα τρία καντόνια που έχουν ανακηρύξει αυτόνομα οι Κούρδοι της Συρίας, το Κομπάνι, το Εφρίν και το Καμίσλι, που αποτελούν το Συριακό Κουρδιστάν, το οποίο οι Κούρδοι αποκαλούν Ροζαβά. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή και απωθηθεί το «Ισλαμικό Κράτος», θα προκηρυχθούν εκλογές, τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει για να μην υπάρξει ένα νέο ντε φάκτο κουρδικό κράτος στην περιοχή.

Στο Κομπάνι συνεχίστηκαν οι μάχες και οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, χωρίς να έχει αλλάξει δραματικά το έδαφος, αν και οι εξτρεμιστές έστειλαν ενισχύσεις για να αντικαταστήσουν τους μαχητές που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Στο συνοριακό πέρασμα προς την Τουρκία συνέρρευσαν χθες και νέοι πρόσφυγες, με τους τζιχαντιστές να πυροβολούν και να τραυματίζουν τουλάχιστον τρεις αμάχους, ενώ οι Τούρκοι συνοριακοί φρουροί καθυστερούσαν επιδεικτικά να επιτρέψουν την δίοδο των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Λονδίνο, οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τον τελευταίο μήνα 464 τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» (στη συντριπτική τους πλειονότητα ξένους, μη Σύρους, μαχητές διαφόρων εθνικοτήτων) και 57 μέλη της επίσης τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, η οποία είναι συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα.
Επίσης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και πέντε γυναίκες.

Πηγή efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]