Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ζύγισμα

Οι πολιτικές εξελίξεις και οι ξένες εφημερίδες

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Μελετών αυτές τις ημέρες το βιβλίο του καθηγητή του Παντείου Δημήτρη Καιρίδη «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ξένος Τύπος». Πρόκειται για μία συλλογή δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου για τον κορυφαίο πολιτικό. Ο πλούτος των πληροφοριών που περιέχει είναι απίστευτα ενδιαφέρων και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας.
Επικεντρώνομαι στα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, γιατί η αναδρομική αξιολόγηση της εγκυρότητας των πληροφοριών που δημοσίευαν σε καιρούς όχι τόσο ταραχώδεις όσο οι δικοί μας βοηθά να κατανοήσουμε τι παιχνίδια παίζονται.
Αποτελεί ευκαιρία για να δούμε πόσο ακριβής ήταν η γνώση των ξένων δημοσιογράφων για τους πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής ζωής. Και, φυσικά, για να συγκρίνουμε το τότε με το τώρα, ώστε αναλόγως να περνάμε από κόσκινο κάθε αδέσποτη πληροφορία που δημοσιεύεται αυτή την εποχή στον ξένο Τύπο.

Στα γεγονότα του 1974, την καλύτερη αποτύπωση έκαναν οι αγγλικές εφημερίδες, αφού σπάνια έπεφταν έξω στις προβλέψεις τους για τις εξελίξεις.
Ο «Economist», μάλιστα, αποκάλυψε το πλήρες σχέδιο των αμερικανών για την Κύπρο.
Οι γερμανικές εφημερίδες αποτύπωσαν με ακρίβεια τα γεγονότα, αλλά δεν κατάφεραν να προηγηθούν αυτών.
Οι αμερικανικές περιορίζονταν στην ενημέρωση από την πρεσβεία.
Στις μέρες μας υπάρχουν μεγάλες διαφορές, που πρέπει να μας κάνουν σκεπτικούς για τη στόχευση των ρεπορτάζ τα οποία «περιγράφουν» την Ελλάδα. Η οικονομία μας επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς και τη γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής.
Οι γερμανοί μας βλέπουν ως έναν οικονομικό χώρο τον οποίο θέλουν να καταλάβουν πλήρως. Η ανάγνωση των συστημικών εφημερίδων τους είναι μέχρι στιγμής συντηρητική, πλην εκείνων που απηχούν την ελίτ.
Ο βρετανικός Τύπος επηρεάζεται πρωτίστως από τους επιχειρηματίες -Έλληνες και ξένους- που πάντα ήθελαν δραχμή και δευτερευόντως από την κυβέρνηση της χώρας.
Η τελευταία βλέπει την Ελλάδα ως έναν χρήσιμο ηλίθιο για την αποσταθεροποίηση του ευρώ, εξ ου και το βιτριόλι.
Οι αμερικανοί, τέλος, μοιάζουν διχασμένοι.

Ο Σαμαράς είπε στη Βουλή ότι, εξαιτίας των πρωτοβουλιών του με την Αίγυπτο – Ισραήλ, καταγράφονται «θετικές συνέργειες στους συσχετισμούς εντός των λόμπι στην Αμερική».
Οι εφημερίδες τους ταλαντεύονται ανάμεσα στην αποδοκιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ και την άσκηση αστείας κριτικής, βασιζόμενης σε άσχετους Έλληνες καθηγητές, θαμώνες της πρεσβείας.
Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Είναι πολύ δύσκολο να κάνει ξένος ρεπορτάζ σε Έλληνα πολιτικό. Κρυψίνοες, διπρόσωποι, χειρότεροι από Άραβες, με δεύτερη σκέψη ορισμένοι, παραπλανούν για να πλήξουν αντιπάλους τους.
Συμπερασματικά; Προσεκτικά ανάγνωση, ανάλογα με το μέσο. Ούτε να υποτιμώνται, αλλά ούτε και να υπερτιμώνται.
Ζύγισμα!

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΟΡΜΠΑ !

    "Το δέλεαρ του δεκασμού από το αναιδές κεφάλαιο στους ευτελείς..."
    "Υπό το αυτό ιστορικό πρέπει να θεωρηθεί ως προφανής η ύπαρξη ικανών ενδείξεων περί τελέσεως πράξεων δωροδοκίας (άρθρο 236 Π.Κ.), συνισταμένης στην διάθεση σημαντικών χρηματικών ποσών, εκ μέρους των εχόντων εγκληματική συμμετοχή στην επίμεμπτη συναλλαγή, σε τρίτους, ο κύκλος των οποίων εκ μαρτυρικών εκτιμήσεων και υπονοιών μόνον προσδιοριζόμενος, αλλά και αναφερόμενος σε πολιτικούς χώρους συγκεκριμένους, δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει προδικαστικώς, στο παρόν στάδιο της προκείμενης έρευνας και στη βεβαίωση της ταυτότητος συγκεκριμένων προσώπων, ως αποδεκτών προϊόντων του εγκλήματος της δωροδοκίας.

    Εκ τούτου όμως δεν εξέλιπαν οι ενδείξεις περί υπάρξεως δωροληψίας (άρθρο 235 Π.Κ.), περί της οποίας βεβαιότης εκφράζεται εκ σαφών μαρτυρικών εκτιμήσεων και υπονοιών κατευθυνομένων προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, οι οποίες δεν αναιρούνται εκ της σιωπής των υπόπτων.
    Διότι, είναι χαρακτηριστικό, ότι η εν προκειμένω σιωπή των υπόπτων, είτε ερμηνευθεί ως πρόσκαιρη υπερασπιστική τακτική σκοπιμότητος, αρκουμένη προς το παρόν σε υπαινιγμούς και επιφυλάξεις, είτε θεωρηθεί ως ελπίδα αναμονής επιεικούς δικαστικής κρίσεως - άγνωστον εκ ποίων λόγων υπάρξασα - δεν είναι άρνηση των παρανόμων στοιχείων της επίμαχης συναλλαγής.

    Είναι - και τούτο μαρτυρείται εκ της προσεκτικής εκτιμήσεως των δοθεισών καταθέσεών τους - σιωπή πολυσήμαντη και αναμένουσα τον κατά την κρίση τους κατάλληλο χρόνο της προβολής επιχειρημάτων και αποκαλύψεων (είναι σαφής η περί τούτου δήλωση του Σοφοκλή ΠΡΙΝΙΩΤΑΚΗ στον δημοσιογράφο ΝΤΑΣΚΑ).

    Ετσι εξηγείται η σιωπή των υπόπτων στο στάδιο αυτό.

    Διότι, ο κύκλος της ερευνωμένης συμμετοχικής εγκληματικής δράσεως είναι ευρύς, αλλά και η επίμεμπτη περί αυτής γνώση βαρύνει πολλούς.

    Και είναι γεγονός, ότι η άνομη συναλλαγή του δεκασμού,

    το δέλεαρ του οποίου προσφέρεται αφειδώς από το αναιδές κεφάλαιο στους ευτελείς,

    εξηγεί και εκτρέφει τον κύκλο της εγκληματικής δραστηριότητος, της ανοχής των πολλών και της άνομης σιωπής".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΡΤΙ, ΠΑΡΤΙ, ΣΤΙΣ 7 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
    ΑΥΤΗ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟ 2006 ΕΓΙΝΕ ? ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ???
    ΚΥΡΙΕ ΚΟΤΤΑΚΗ?
    {{Ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε τότε απίστευτες πιέσεις από δικαστές να μην προχωρήσει η κάθαρση, γιατί έπληττε το κύρος του κλάδου.
    "Σε λίγο δε θα μπορούμε να πάμε στο περίπτερο ούτε για τσίχλες", εξομολογήθηκε απογοητευμένος στον Παπαληγούρα ανώτατος δικαστής.
    "Αν δεν πάει η κάθαρση μέχρι τέλους, σε λίγο οι πολίτες θα σας πιάνουν τα ... οπίσθια, αγαπητέ μου !" του απάντησε λίγο απότομα ο Κορίνθιος, όπως
    μόνο εκείνος ήξερε }}
    Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, με τίτλο "Καραμανλής : Off the record".
    Στο βιβλίο ο γνωστός δημοσιογράφος παρουσιάζει ένα χρονικό της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή μέσα από τις προσωπικές του σημειώσεις από τις συναντήσεις που είχε κατά καιρούς τόσο με τον ίδιο τον Καραμανλή όσο και με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.
    Από το βιβλίο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και περιστατικά με τον Αναστάση Παπαληγούρα που διετέλεσε υπουργός σε δύο μάλιστα υπουργεία και θεωρείτο εκ των στενών και έμπιστων συνεργατών του Καραμανλή.
    Ωστόσο, ο συγγραφέας κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θητεία του Παπαληγούρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και περιγράφει ένα περιστατικό με τον πρώην υπουργό την εποχή που είχε ξεκινήσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο παραδικαστικό κύκλωμα που για πολλά χρόνια βασάνιζε την ελληνική δικαιοσύνη.

    Οι διάλογοι που παραθέτει το βιβλίο είναι χαρακτηριστικοί "παπαληγουρικοί".
    Γράφει ο Κοττάκης για το 2005, όταν ξεκίναγε το κυνήγι του παραδικαστικού :
    ===============================
    -"Αυτό το σπυρί πρέπει να το σπάσουμε, πρόεδρε", είπε σε μια συνάντησή του με τον Καραμανλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

    -"Αναστάση, μη μου λες ! Όποιοι και αν έχουν χρηματιστεί, προχώρα !" ήταν η απάντησή του.
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε τότε απίστευτες πιέσεις από δικαστές να μην προχωρήσει η κάθαρση, γιατί έπληττε το κύρος του κλάδου.
    -"Σε λίγο δε θα μπορούμε να πάμε στο περίπτερο ούτε για τσίχλες", εξομολογήθηκε απογοητευμένος στον Παπαληγούρα ανώτατος δικαστής.

    -"Αν δεν πάει η κάθαρση μέχρι τέλους, σε λίγο οι πολίτες θα σας πιάνουν τα ... οπίσθια, αγαπητέ μου !" του απάντησε λίγο απότομα ο Κορίνθιος, όπως μόνο εκείνος ήξερε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [[Τουλάχιστον χάρηκε ο κολλητός του, ο Μανόλης Κοττάκης]]
    Ευρυπίδης Στυλιανίδης ο χειρότερος των χειρότερων επιστρέφει

    Τη θέση του Υπ.Εσωτερικών στον Ευριπίδη Στυλιανίδη εμπιστεύτηκε ο Αντώνης Σαμαράς, κάτι που αποτελεί τη με διαφορά χειρότερη επιλογή στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
    Πρόκειται για τον Υπ.Παιδείας που ήταν στο γήπεδο όταν καιγόταν η Αθήνα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για τον Υπ.Παιδείας που ίδρυσε νέα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ειδικά στην εκλογική του περιφέρεια και για...
    ...τον άνθρωπο που ως Υπ.Υποδομών ταυτίστηκε με τις παράνομες προσλήψεις στο Μετρό και την ολοκληρωτική διάλυση του ΟΣΕ.
    ..τον άνθρωπο που είχε το θράσος να παραμείνει στο Παρίσι στο ΙΔΙΟ ξενοδοχείο που έμεινε και ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ και να χρεώσει το Ελληνικό δημόσιο με τον …ασήκωτο λογαριασμό !
    Στο πραγματικό του βιογραφικό αναγράφονται λίγες λέξεις όπως "ΟΝΝΕΔιτης" και "γαλάζιος καρεκλοκένταυρος". Πόσες ελπίδες έχουμε να αποδειχθεί χρήσιμος και σε 3ο υπουργικό πόστο κάποιος που απέτυχε παταγωδώς στα δυο προηγούμενα που ανέλαβε;

    Τραγική επιλογή. Τουλάχιστον χάρηκε ο κολλητός του, ο Μανόλης Κοττάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ Κ. ΚΟΤΤΑΚΗ…

    ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Η ΚΛΙΚΑ ΤΩΝ ΜΠΑΡΟΖΩΝ…

    Γράφει ο Ν Βράχος

    *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει, υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τα γεγονότα ότι, οι χειρότερες μέρες που ζούμε σήμερα, μετά το 1950 οφείλονται στη διεφθαρμένη αντίληψη και συνείδηση ορισμένων κατ΄επίφαση αυτοαποκαλούμενων Ελλήνων πολιτικών?

    *Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί το γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 , η κυβέρνηση και η κλίκα Καραμανλή ΔΙΕΛΥΣΑΝ την Ελλάδα και κατέστρεψαν τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς νέων ανθρώπων που βλέπουν και ζούν σήμερα, τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους ?

    *Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει το σάπιο και διεφθαρμένο παρελθόν και ανήθικο υπόβαθρο του πολιτικάντη νεοεφιάλτη Αντώνη Σαμαρά?

    *Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει ότι η προδοσία, η ανατροπή της κυβέρνησης του Πασοκ, ήταν αποτέλεσμα της προετοιμασμένης ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ‘’κλίκας Βενιζέλου» και των ‘’αφανών’’ αλλά γνωστών σε όλους νταβατζήδες του ντόπιου και ξένου πολιτικού κατεστημένου?

    Επί τέλους ας δούμε και λίγο την ΑΛΗΘΕΙΑ
    Σήμερα λογικά, θα πρέπει να σκεπτόμαστε πόσο καλλίτερα θα είμαστε όλοι και πόσες ελπίδες εργασίας θα είχαν τα παιδιά μας , αν η προδοσία των ντόπιων και των ξένων …Μπαρόζων, δεν έβαζε φρένο στα πρώτα επιτυχή αποτελέσματα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ αναγνώρισης και βαθμού αποτελεσματικότητας?

    **ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ την νόμιμη κυβέρνηση του 43%, ΠΡΟΔΩΣΑΝ τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ανέτρεψαν το οικονομικό πρόγραμμα σωτηρίας και ΕΠΕΒΑΛΑΝ εγκληματικά φορολογικά μέτρα, ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ την Ελλάδα και μας οδηγούν στη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ και στη ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ !

    ΣΧΟΛΙΟ: Λένε πολλοί κακόβουλοι, ότι ο Παπανδρέου μας οδήγησε στο μνημόνιο και μας κατέστρεψε, εκτελώντας εντολές και σχεδιαγράμματα.
    Αν όντως ήταν έτσι, γιατί τον άλλαξαν, τον πρόδωσαν, τον συκοφάντησαν και έφεραν τους ’’άλλους’’ που μας οδηγούν στη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ??
    Ποιο ήταν το κέρδος της προσπάθειας Παπανδρέου να αγωνιστεί ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και να μη πτωχεύσουμε?
    Που ήταν όλοι , όταν μόνος του ‘’όργωνε’’ τη γη να μας σώσει?

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα δικαιώνεται ΠΛΗΡΩΣ τόσο για τον αγώνα του ,όσο και για τις επιλογές του..
    ΠΟΙΟΣ (?) άραγε πολιτικός θα του ζητήσει ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΤΟΥ Κ . ΚΟΤΤΑΚΗ…
    ΔΟΥΚΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ....!!!!
    ΄Ηταν 23 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο κ. Δούκας επεσήμαινε στον Κ. Καραμανλή ότι «το επόμενο ενδεκάμηνο το Δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί ίσως και πάνω από 47 δισ. ευρώ σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα.
    Το 2008 δανειστήκαμε 47-48 δισ., 10 δισ. παραπάνω από αυτά που υπολόγιζε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η ευχέρεια δανεισμού είναι πιο άμεση και πιο σημαντική πρόκληση και από την πίεση της Ε.Ε. για συγκράτηση των ελλειμμάτων».
    Κι αν αυτή ήταν η τελευταία, είχαν προηγηθεί τρεις ακόμη επιστολές:
    * Στις 20 Ιουλίου 2004, όπου επεσήμαινε ότι «τα ταμεία είναι άδεια και υπάρχουν κρυφά χρέη».
    * Στις 8 Μαΐου 2005, όπου σημείωνε ότι «θα υπάρξει σημαντική υστέρηση στις εισπράξεις από την Ε.Ε. που θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα, στο έλλειμμα του 2005, αλλά και στο ύψος των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις και στο ρυθμό ανάπτυξης» και
    * Στις 22 Οκτωβρίου του 2008, όπου υπογράμμιζε ότι «δεν μπορεί να υποτιμηθεί η συμπεριφορά των διεθνών αγορών απέναντι στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Το επόμενο δωδεκάμηνο το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του και τα χρεολύσια. Χρειάζεται η απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]