Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Αχμέτ ο Μεγαλοπρεπής και οι μικροπρεπείς των Αθηνών

Επί της ουσίας, η επίσκεψη Νταβούτογλου ήταν περισότερο επίσκεψη αποικιοκράτη βασιλιά που ήρθε να ελέγξει την κατάσταση στην αποικία του και εάν υπάρχει κάποια ανησυχητική δυσφορία από τους υποτελείς ιθαγενείς. Την ελληνική κυβέρνηση εν προκειμένω. Ο στόχος των Τούρκων επιτεύχθηκε. Έδειξαν σε Ευρώπη, Δύση και Ανατολή, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένα ''Barbaros'' στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρχουν τραμπουκισμοί στο Αιγαίο, καμία τουρκική επιθετικότητα, αφού ''...με τους Έλληνες συζητάμε''. Πλήρης εξαγνισμός της Τουρκίας και της επιθετικότητάς της, με την ''απόβαση'' στο Σύνταγμα του μισού υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.

Από τη στιγμή που ο "βεζύρης" Αχμέτ Νταβούτογλου πάτησε το "πόδι" του στο Μέγαρο Μαξίμου, και μας ενημέρωνε ότι "γεωγραφικά" δεν θα αλλάξει τίποτα στην περιοχή, προφανώς όλα τα άλλα (σύνορα, ΑΟΖ, θαλάσσιες ζώνες) είναι υπό συζήτηση. Εμείς θυμίζουμε, σημειολογικά, την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum που πραγματοποιήθηκε αυτή την Παρασκευή στην Αθήνα: Κατά τη διάρκεια των ομιλιών των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου μοιράστηκε στους παρευρισκομένους επίσημο φυλλάδιο του υπουργείου οικονομικών της Τουρκίας, όπου στον χάρτη που είχε εικονογραφημένη την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή εμφανιζόταν με τα αρχικά GCA από τις λέξεις Greek Cypriot Administration, δηλαδή ''ελληνοκυπριακή διοίκηση''. Το θέμα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών παρευρισκομένων στο Forum. Αλλά φυσικά κανείς δεν έκανε τίποτα για αυτό, πέραν των λεκτικών δυσφοριών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, προχώρησε σε μια δήλωση-σοκ σύμφωνα με την οποία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ''...μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Όλα τα άλλα τα συζητάμε''! Προσοχή: Απέφυγε πολύ έξυπνα να μιλήσει για σύνορα που δεν αλλάζουν. Είπε "η γεωγραφία δεν αλλάζει"!

"Τι θέλει να πει ο ποιητής"; Ότι ήρθε εδώ στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί αλλαγή του status quo. Γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι γεωγραφία δεν αλλάζει, αλλά όλα τα άλλα αλλάζουν! Π.χ. στην Κριμαία η γεωγραφία μεταξύ 1ης Φεβουαρίου 2014 και 1ης Μαρτίου 2014 δεν άλλαξε. Η Κριμαία είναι στην θέση της. Αυτό που άλλαξε είναι ο ιδιοκτήτης της Κριμαίας! Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, φυσικά. Δεν άλλαξε η γεωγραφία της. Άλλαξε χέρια το βόρειο κομμάτι της. Γεωγραφική τοποθεσία σημαίνει ότι, οι ακτές, τα νησιά,το έδαφος της Θράκης και της Μακεδονίας, θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται, όπως προβλέπει η φύση και η κίνηση των τεκτονικών πλακών για κάποιες δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Όλα τα άλλα, κατά τον Νταβούτογλου, συζητιούνται. Δηλαδή συζητιούνται τα σύνορα, οι θαλάσσιες ζώνες εκμετάλευσης, οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, η εθνική κυριαρχία κ.τ.λ

Είναι να απορεί κάποιος, πως ο Νταβούτογλου κάνει τέτοιες δηλώσεις και κανείς δεν παίρνει χαμπάρι τίποτα ή κάνει πως δεν κατάλαβε τίποτα. Με την αλλαγή του staus quo, όπως de facto έχει συμβεί στο Αιγαίο με τα τουρκικά μαχητικά να μην αναχαιτίζονται καν με κλειστές εμπλοκές, τα πλοία τους να φτάνουν στην Αττική και να μην υπάρχει ελληνική απάντηση, τα τουρκικά μαχητικά να κυνηγούν αεροσκάφη της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας από τα Ψαρά μέχρι τη Μύκονο και να μην υπάρχει ελληνική απάντηση κλπ κλπ, η κατάσταση στο Αιγαίο έχει de facto αλλάξει.

Δυστυχώς για μας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει καταλάβει ότι έχει να κάνει με ψοφοδεή πολιτικά νήπια εδώ στην Αθήνα. Ενδεχομένως και να απορεί και ο ίδιος με την ευκολία που επέβαλε την ατζέντα του. Αν το έκανε αυτό σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, τα πράγματα θα εξελίσσονταν διαφορετικά.

Εκφράζουμε για πολλοστή φορά τις ενστάσεις μας για την βενιζελοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Λάθος μηνύματα στέλνουμε στην Άγκυρα! Τα φληναφήματα περί ''αναγκαιότητος διατήρησης διαύλων επικοινωνίας'', από τους Τούρκους εκλαμβάνονται ως φοβίες. Κι αυτό ακριβώς είναι. Και κάτι ακόμα: Αναρωτήθηκαν οι Σαμαράς - Βενιζέλος πως θα νιώθουν στη Λευκωσία; Πόσο μούδιασμα και απογοήτευση κέρασαν τον κυπριακό Ελληνισμό οι τεμενάδες που έκαναν και οι δύο στον ''Αχμέτ τον Μεγαλοπρεπή''; Οι μικροπρεπείς των Αθηνών;

Μια εθνική πολιτική θα απαιτούσε τα εθνικώς ελάχιστα: Πλήρες πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, στρίμωγμα των Τούρκων σε όλα τα διεθνή fora για την συμπεριφορά τους, και -ναι- ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας. Με την Κύπρο όμως, όχι με την Τουρκία, νεοραγιάδες των Αθηνών...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]