Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα μέτωπα του «σουλτάνου»

Η Τουρκία μπορεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός «Διεθνούς Δικαίου» στο Αιγαίο, δικής της επινόησης, ωστόσο τα συσσωρευμένα και πολυμέτωπα προβλήματά της την κάνουν να θυμίζει γίγαντα με πήλινα πόδια

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Άλλη μία φορά στη μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν, στο Ντιγιαρμπακίρ, οι δρόμοι γέμισαν με διαδηλωτές αμέσως μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι το Κομπάνι, η μεγάλη κουρδική πόλη στα σύνορα με τη Συρία, ήταν έτοιμο να πέσει στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών του ISIS. Οι Κούρδοι της Ανατολικής Τουρκίας αισθάνθηκαν ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για τους αδελφούς τους στη Συρία και κατέβηκαν να διαδηλώσουν.

Δεκατρείς άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ισλαμικά βιβλιοπωλεία και άλλα καταστήματα κάηκαν, άρματα μάχης και αστυνομικά οχήματα γέμισαν τους δρόμους με όπλα και τις ψυχές των κατοίκων με οργή και φόβο. Το τουρκικό Κουρδιστάν φλέγεται και αποτελεί ανοιχτή, χαίνουσα πληγή στα πλευρά του τουρκικού κράτους. Ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ Γκουλτάν Κισανάκ είναι ξεκάθαρος: «Το μίσος και η οργή συσσωρεύονται στην πόλη και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να υποχωρήσουν».

Καχύποπτοι οι Δυτικοί
Κι όμως, τα χειρότερα έπονται. Οι Δυτικοί σύμμαχοι του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι δεν είναι τόσο πρόθυμος στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι πολλές και συνεχείς. Πέραν των κατηγοριών για αυταρχισμό του Ερντογάν, που λαμβάνει πλέον καθεστωτικά χαρακτηριστικά, ο ηγέτης της Τουρκίας κατηγορείται ως ο αυταρχικός που δεν βοηθά τους δυτικούς στον πόλεμο κατά του ISIS και επιπροσθέτως αδιαφορεί για τις ταραχές στο Κουρδιστάν. Οι επιθέσεις προς την Άγκυρα κλιμακώνονται και διευρύνονται ως προς τη θεματολογία τους.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ισορροπήσει τις εκατέρωθεν πιέσεις, με σκοπό να εξασφαλίσει τη στρατηγική βοήθεια της Δύσης στη διαρκή αντιπαράθεσή του με το καθεστώς της Συρίας.

Ωστόσο, όσο αυτή η βοήθεια δεν παρέχεται, είναι εκτεθειμένος σε επιθέσεις τόσο από τους Κούρδους για την αδιαφορία του όσο και από τους Δυτικούς για την απροθυμία του. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι είναι η Τουρκία που φιλοξενεί πάνω από ενάμιση εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες από την έναρξη των ταραχών στη γειτονική χώρα. Στον Ερντογάν απαντά με τον τρόπο του ένας πρώην αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, ο Έρικ Έντελμαν, ο οποίος ξεκαθαρίζει: «O ISIS είναι για εμάς το μεγαλύτερο πρόβλημα» και όχι οι μικροδιευκολύνσεις που κάνει η Τουρκία.
Άλλωστε, Άγκυρα και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε εμφανώς διαφορετικό μήκος κύματος. Την ώρα που ο Ερντογάν εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον βάσεων του ΡΚΚ για πρώτη φορά από τις αρχές του 2013, οι ΗΠΑ έχουν καλλιεργήσει τις σχέσεις τους με τους συμμάχους του ΡΚΚ στη Συρία, οι οποίοι βοηθούν στις επιθέσεις κατά του ISIS.

Ψυχρότητα με ισλαμικές χώρες
Πριν από τρία χρόνια, στο απόγειο της «Αραβικής Άνοιξης», η Τουρκία έβλεπε με πολύ καλό μάτι την επικράτηση του πολιτικού Ισλάμ στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αφού τότε η Άγκυρα θα έπαιζε εκ των πραγμάτων ηγετικό ρόλο, με το ισλαμογέννητο ΑΚΡ του Ερντογάν να είναι στα πράγματα της γείτονος χώρας. Τότε, μάλιστα, ο τούρκος ηγέτης είχε περιοδεύσει στις χώρες αυτές και είχε γίνει αντικείμενο επευφημιών από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Σήμερα, τα πάντα έχουν αλλάξει. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, στην οποία είχε επενδύσει ο Ερντογάν, είναι μακριά από την εξουσία, ενώ οι σχέσεις του με το καθεστώς Άσαντ είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο. Στην Τυνησία οι δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ έχουν χάσει την εξουσία στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Το όνειρο για ηγετικό ρόλο της Τουρκίας στο πολιτικό Ισλάμ της Μέσης Ανατολής ολοένα και απομακρύνεται…

Επιδείνωση των οικονομικών δεικτών
Ύστερα από αρκετά χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, η Τουρκία βλέπει τον τελευταίο καιρό τους οικονομικούς δείκτες της να επιδεινώνονται. Η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 έπεσε στο μισό σε σχέση με το πρώτο. Μαζί της, έπεσαν η τουρκική λίρα αλλά και οι εξαγωγές της χώρας προς το Ιράκ, τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό της.
Από την άλλη, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10%. Το ίδιο και η καταγεγραμμένη ανεργία. Την άνοιξη η Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία σε Baa3, λίγο πάνω από το junk (σκουπίδια). Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι το οικονομικό μοντέλο της δεν είναι βιώσιμο. Το Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 18% μέσα σε έναν χρόνο, ενώ ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι κάτω από το όριο της φτώχειας ζει ο ένας στους πέντε τούρκους πολίτες.
Στρατηγικός οικονομικός στόχος της Τουρκίας είναι έλεγχος των υδάτων του Ευφράτη και των πετρελαίων του συριακού Κουρδιστάν. Χωρίς να έχει εγκαταλείψει την ιδέα της εισβολής στη Συρία, ώστε να συναποφασίζει για τα πετρέλαια της περιοχής, προτείνει τώρα μία «ουδέτερη ζώνη» 30 χιλιομέτρων, στην οποία βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές…

Πηγή εφημ. «Επένδυση»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]