Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επέκταση του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Γράφει ο Ανδρέας Μπανούτσος
(Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων με ειδικότητα σε θέματα Ασφαλείας) 

Στις 10 Νοεμβρίου μια μερίδα Τζιχαντιστών της Αλγερίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης έδωσαν όρκο πίστης και υποταγής στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι διαψεύδοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμμεσα τις φήμες που κυκλοφόρησαν προ δεκαημέρου ότι ο «χαλίφης» τραυματίστηκε θανάσιμα από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

O Αλ Μπαγκντάντι σε ηχογραφημένο του μήνυμα αποδέχτηκε τον όρκο πίστης των Τζιχαντιστών στο πρόσωπό του και ανακοίνωσε την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στις προαναφερόμενες χώρες και την δημιουργία νέων επαρχιών για το χαλιφάτο. Οι ιδεολόγοι του Ισλαμικού Κράτους εξέφρασαν την άποψη ότι με την επανασύσταση του Ισλαμικού χαλιφάτου (ως τελευταίο Ισλαμικό χαλιφάτο οι Μουσουλμάνοι θεωρούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία που διαλύθηκε το 1923) όλες οι υπόλοιπες Τζιχαντιστικές ομάδες οφείλουν υποταγή στον Αλ Μπαγκντάντι καθώς το χαλιφάτο επεκτείνεται στα εδάφη τους. Το ιδεολόγημα αυτό είναι κεντρικό και στην ιδρυτική διακήρυξη του Ισλαμικού χαλιφάτου που έλαβε χώρα περί τα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Ο όρκος υποταγής από μερίδα των Τζιχαντιστών στις χώρες αυτές σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι o Αλ Μπαγκντάντι έχει αναγνωριστεί ως χαλίφης από όλες τις κατεστημένες Τζιχαντιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα. Για παράδειγμα η Ansar al Sharia της Λιβύης και η AQAP (Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο) δεν έχουν ορκιστεί υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος και τον Αλ Μπαγκντάντι.

Το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές προσελκύει πολλούς νέους σε ηλικία Τζιχαντιστές, αλλά δεν επιτυγχάνει να εξασφαλίσει την αφοσίωση των πιο έμπειρων Τζιχαντιστών και των κατεστημένων Τζιχαντιστικών οργανώσεων. Στην περίπτωση ωστόσο της Αλγερίας τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά από τη Λιβύη και την Αραβική χερσόνησο. Εκεί μια σημαντική μερίδα βετεράνων Τζιχαντιστών της AQIM (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ) ορκίστηκαν αφοσίωση στον χαλίφη Αλ Μπαγκντάντι και αυτοαποκαλούνται Jund al Khilafah μια επωνυμία που σκοπεύει να τους συνδέσει ευθέως με το χαλιφάτο του Αλ Μπαγκντάντι.

Οι Τζιχαντιστές αυτής της νεότευκτης Αλγερινής Τζιχαντιστικής οργάνωσης ευθύνονται για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου Hervé Gourdel τον περασμένο Σεπτέμβριο. Να συμπληρώσουμε επίσης ότι η ανακοίνωση αφοσίωσης στον χαλίφη Αλ Μπαγκντάντι που εξέδωσαν οι Τζιχαντιστές της φράξιας της Αιγυπτιακής Ansar Bayt al-Maqdis (ABM) πιο γνωστής και με την επωνυμία Ansar Jerusalem, θεωρείται πολύ σημαντική καθώς η οργάνωση αυτή είναι υπεύθυνη για δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Αιγυπτιακού στρατού και των αρχών ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά. Η επιρροή του Ισλαμικού χαλιφάτου στο Σινά είναι σημαντική και βαίνει αυξανόμενη.

Οι Αιγυπτιακές αρχές έχουν δηλώσει ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των Τζιχαντιστών του Σινά, οι οποίοι μεταξύ άλλων απείλησαν να καταστρέψουν την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο να σημειώσουμε ότι η προβολή των βίντεο με τους αποκεφαλισμούς των Δυτικών ομήρων στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο από το Ισλαμικό Κράτος πέρα από την τρομοκράτηση των «απίστων» και των «αποστατών» του Ισλάμ αποσκοπεί κυρίως στη προσέλκυση -στρατολόγηση νέων σε ηλικία Τζιχαντιστών στις τάξεις του επεκτεινόμενου Ισλαμικού χαλιφάτου.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]