Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ό,τι θέλει η Τουρκία, το προωθούν οι «συνήθεις ύποπτοι»

Του Κώστα Βενιζέλου 

Τα επιχειρήματα που καταγράφονται την τελευταία περίοδο από τους συνήθεις ύποπτους, για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και της αναστολής της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, είναι ως να απευθύνονται σε ανθρώπους μειωμένης αντίληψης. Υποδεικνύουν πως θα μπορεί να συζητηθεί το θέμα των υδρογονανθράκων τώρα, αλλά, όπως εξηγούν, αυτό θα αφορά το μέλλον, την μετά τη λύση εποχή, καθώς τα επόμενα χρόνια δεν αναμένονται έσοδα.

Εάν ισχύει αυτό τότε προς τι η επιμονή για να ενταχθεί το θέμα τούτο σε ένα πλαίσιο συζήτησης; Υποστηρίζουν πως «οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να έχουν λόγο στις αποφάσεις καθώς τους αφορούν». Τούτο, μάλλον, όταν το αναφέρουν δεν θεωρούν ότι πρέπει να ισχύει για όλα τα ζητήματα. Καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν εγέρθηκε θέμα ούτε και ζήτησαν να συζητηθεί, για παράδειγμα, οτιδήποτε όταν η Κυπριακή Δημοκρατία έκτιζε αεροδρόμια ή φράγματα νερού. Ούτε και η τουρκική πλευρά συζήτησε με την Κυπριακή Κυβέρνηση «το έργο του αιώνα», για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Το θέμα με τη συζήτηση του κεφαλαίου της ενέργειας μεταθέτει το πρόβλημα- για να το εξηγήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους- στο γήπεδο της ελληνικής πλευράς, υποβαθμίζοντας την εισβολή της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ. Είναι σαφής και πρόδηλη η προσπάθεια που καταβάλλεται. Αντί να συζητείται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλεται «η ανάγκη να λυθεί η…διαφορά στις συνομιλίες» ή σε ένα παράλληλο επίπεδο. Τη γνωστή τακτική των Τούρκων, που με τη μέθοδο του σαλαμιού αποσπούν πλεονεκτήματα και οφέλη, την υιοθετούν και την πλασάρουν οι γνωστοί σύμμαχοί τους.

Το θέμα είναι απλό και δεν πρέπει να αναζητούνται από τη Λευκωσία ούτε φόρμουλες, ούτε και να δίνονται δικαιολογίες. Από τη στιγμή κατά την οποία όλοι παραδέχονται πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου, θα πρέπει να «βλέπουν» και τις παραβιάσεις.
Όσον δεν αφορά τα υπόλοιπα, δηλαδή τα όποια έσοδα προκύψουν από τους υδρογονάνθρακες, εάν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, τότε θα επωφεληθούν όλοι. Είναι ζήτημα που θα το διαχειριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είτε λυθεί είτε όχι το Κυπριακό. Άλλωστε, θα είναι και ένα ισχυρό κίνητρο για τους Τουρκοκύπριους για την εξεύρεση λύσης. Θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να συζητήσουν με την ε/κ πλευρά, χωρίς να ζητούν μερίδιο και για την κατοχική Τουρκία.

Άλλη φόρμουλα δεν υπάρχει. Επί της αρχής, υφίσταται υποτίθεται μια συμφωνία που αφορά την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και είναι απορίας άξιον, πώς όλοι αυτοί που φώναζαν και πίεζαν για τις λεγόμενες συγκλίσεις, σήμερα προωθούν μέσω Άιντα πακέτα ιδεών, που από το παράθυρο διασφαλίζουν τουρκικές επιδιώξεις. 

Πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]