Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσίπρας: «Να λογοδοτήσουν για τα μνημόνια»

Αναφορά σε διεθνές δικαστήριο για την τρόικα έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην «Ελ Παΐς»

Γράφει η Βούλα Κεχαγιά

Ενώπιον ενός ευρωπαϊκού ή διεθνούς δικαστηρίου θα έβλεπε την τρόικα και τους ηγέτες χωρών της κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας, κι αυτό προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους κατά την περίοδο της οικονομικής λιτότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στη Μαδρίτη για το συνέδριο των Podemos έδωσε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», όπου και επαναλαμβάνει συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ –εκτός από τη γνωστή πρότασή του για αναδιάρθρωση του χρέους-, όπως «η διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου για το χρέος, παρόμοιου με αυτό που έγινε στο Λονδίνο το 1953 για την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους» μετά τον πόλεμο.

Όμως για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι η τρόικα των πιστωτών και οι ηγέτες των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση θα μπορούσαν «να καθίσουν ενώπιον ενός ευρωπαϊκού ή διεθνούς δικαστηρίου για να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» που οδήγησαν σε «ανθρωπιστική κρίση».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επεκτείνεται περισσότερο στο θέμα, π.χ. δεν λέει εάν θα κληθούν ως «κατηγορούμενοι» ή ως «μάρτυρες», επισημαίνει ωστόσο ότι με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και τρία εκατομμύρια φτωχούς, η εικόνα της Ελλάδας δεν είναι αυτή μιάς ευρωπαϊκής χώρας, αλλά ένα σκηνικό μεταπολεμικό».

Οι δημοσκοπήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη απαντά θετικά στην ερώτηση εάν βλέπει τον εαυτό του πρωθυπουργό. «Ναι, είναι πολύ πιθανό» απαντά και προσθέτει: «Οι δημοσκοπήσεις τώρα είναι πολύ θετικές για εμάς και κάποιες μας δίνουν 11 μονάδες προβάδισμα από το πρώτο κόμμα, που είναι το κυβερνητικό. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική λιτότητας, η επιμονή στους συμβιβασμούς τους με την τρόικα δεν οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται ότι μετρίασε την ρητορική του για να αντιμετωπιστεί ως εναλλακτική μορφή διακυβέρνησης και σχολιάζει πως «το 2012 με εμφάνιζαν σαν έναν διάβολο, ως αντιευρωπαϊστή. Δεν είπα ψέματα για την πορεία, γι αυτό κάποιοι λένε ότι μετρίασα τη ρητορική μου. Εσείς με βλέπετε μαλακό; Η συζήτηση έχει γίνει πιο ρεαλιστική, αυτό είναι όλο. Τώρα ο φόβος είναι στην άλλη πλευρά, στην πλευρά της Μέρκελ». Για να προσθέσει με νόημα: «Συχνά με ρωτούν τι θα πω στη Μέρκελ, αν είμαι πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή για την Ευρώπη. Απειλή είναι η συνέχιση των πολιτικών του Ραχόι και του Σαμαρά, οι πολιτικές της Μέρκελ στη Γερμανία».

Δημοψήφισμα
Άλλωστε μιλώντας στο συνέδριο των Podemos ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «είναι ώρα να φεύγουν και ο Ραχόι και ο Σαμαράς», ώστε «να έρθουμε» με τις δυνάμεις της ελπίδας και της ανατροπής σε Ελλάδα και Ισπανία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία συμφωνία ερήμην του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα καμία συμφωνία «με το δημόσιο χρέος στο ράφι». Η αναφορά πάντως σε συμφωνία που δεν θα γίνει «ερήμην του λαού» ενισχύει τα σενάρια που εμφανίζουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει ενώπιον δημοψηφίσματος το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος με τους δανειστές.

Αν και σε άλλη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί εκλογές επειδή θέλει ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό κι επειδή «η αναξιόπιστη και ανυπόληπτη κυβέρνηση Σαμαρά αντί να διαπραγματευτεί υποκύπτει στους όρους της τρόικας μήπως και την πείσει να εκδώσει το εισιτήριο Βρυξέλλες – Αθήνα».

Πηγή εφημ. «Τα Νέα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Σε Διεθνές δικαστήριο η Τρόικα, αλλά οι ηγέτες των χωρών σε Εθνικά Δικαστήρια, γιατί δεν είναι ούτε όλα τα Συντάγματα ίδια, ούτε όλες οι μεθοδεύσεις ίδιες...
    ΔΕ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΑΛΕΞΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι ατελείωτα ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ για λόγους εντυπώσεων χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα!!! Τα ίδια έλεγε και ο Σαμαράς πριν τις εκλογές ότι είναι κατά των μνημονίων αλλά τα ακολούθησε πιστά μετά τις εκλογές. Το ίδιο θα κάνει και ο Αλέξης εάν γίνει ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ πρωθυπουργός και οι αφελείς απογοητευμένοι που θα τον ψηφίσουν θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο μετά...........έχοντας παραδώσει τα ηνία της Ελλάδας σε έναν ακόμη διψασμένο για εξουσία πουλημένο στα σκοτεινά συμφέροντα εθνοπροδότη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]