Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ψυχρός πόλεμος στην καυτή Αυστραλία

Δύση κατά Πούτιν για την Ουκρανική κρίση

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Κοινό μέτωπο κατά της Ρωσίας συγκρότησαν οι δυτικές χώρες στη Σύνοδο της Ομάδας των είκοσι πιο εύρωστων οικονομικά χωρών του πλανήτη, το γνωστό G-20, υπογραμμίζοντας ότι ο σύγχρονος Ψυχρός Πόλεμος, με τις νέες τακτικές και τα παλιά υλικά, έχει εδραιωθεί για τα καλά στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.
Σαν να είχαν περάσει χρόνια από την περσινή μόλις Σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διευθέτηση της κρίσης με τα χημικά της Συρίας…

Στη Σύνοδο του Μπρίσμπεϊν, που έγινε υπό τη σκιά της ουκρανικής κρίσης, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό. Ο Πούτιν ήταν ο «εχθρός» και απέναντί του στάθηκαν οι άλλοι ηγέτες, που άδραξαν την ευκαιρία να απομονώσουν τη Μόσχα. Παρά το ότι η επίσημη ατζέντα της Συνόδου δεν περιλάμβανε το ουκρανικό αδιέξοδο, όλες οι διμερείς επαφές και οι συναντήσεις κορυφής που έγιναν παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα εργασιών, μοναδικό αντικείμενό τους είχαν τις σχέσεις Κρεμλίνου και δυτικών χωρών μετά την ανεξαρτησία της Κριμαίας.
Η διοργανώτρια της Συνόδου Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Βρετανία, αποτέλεσαν μία συμπαγή ομάδα που έθεσε σε απομόνωση τη Ρωσία.
Σε ρόλο διαμεσολαβητή, η καγκελάριος Μέρκελ, κράτησε την πόρτα των συνομιλιών ανοιχτή με τον Πούτιν. Βέβαια, η ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στην Αυστραλία δεν απέδωσε αποτελέσματα, επιβεβαίωσε, ωστόσο, που θα κινηθούν οι μελλοντικές επαφές τους, οι οποίες συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Βάλτερ Στάινμαγερ στο Κρεμλίνο.

Σηκώθηκε κι έφυγε!
Ενδεικτική της ψυχρότητας που επικράτησε στο καυτό Μπρισμπέϊν, που επλήγη από κύμα καύσωνα, ήταν η ομιλία του Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως η απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχιστεί αν η Μόσχα εμμείνει στην ίδια τακτική στην Ουκρανία.
Προηγουμένως ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, είχε κατακεραυνώσει τον Ρώσο Πρόεδρο επειδή δεν ζήτησε συγνώμη για την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών γραμμών, στο οποίο επέβαιναν πολλοί Αυστραλοί πολίτες. Αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχτηκε ήταν η πρόωρη αναχώρηση του Ρώσου Προέδρου, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου.

Μετά την ουσιαστική διάλυση του G-8, έγινε G-7 αποκλείοντας τη Ρωσία, το G-20 παραμένει το μόνο φόρουμ στο πλαίσιο των αρχών της νέας «παγκόσμιας διακυβέρνησης», στο οποίο η Ρωσία μπορεί να διατυπώσει τις θέσεις της.
Ο Πούτιν εξέφρασε, λοιπόν, τη δυσαρέσκειά του για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και τον οικονομικό αποκλεισμό της ανατολικής ρωσόφιλης Ουκρανίας.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Αυστραλίας, οι Βρυξέλλες άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο κυρώσεων εναντίον των Ουκρανών της ανατολικής πλευράς, παρόλο που το υπό συζήτηση νέο πακέτο τιμωρίας –και κατά του Κρεμλίνου- συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και την απροθυμία της Γαλλίας, η οποία επιθυμεί να ολοκληρώσει την πώληση των πολεμικών πλοίων «Μιστράλ» στη Ρωσία.

Πόλεμος νεύρων με αναχαιτίσεις και παραβιάσεις
Μέρες πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας είχαν ξεσηκωθεί για την παρουσία τεσσάρων ρωσικών πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά των ακτών της χώρας, σε διεθνή ύδατα.
Τις ίδιες ημέρες στη Νορβηγία η κυβέρνηση και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κατήγγειλαν τη Ρωσία για τις συνεχείς πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Ευρώπη. Ρωσικά πολεμικά πετούν από τη μία άκρη της υδρογείου στην άλλη –έχει παραβιαστεί και ο εναέριος χώρος της… Καλιφόρνια-, ενώ η Σουηδία φωτογράφισε την Ρωσία, καταγγέλλοντας «μία ξένη δύναμη» που παραβίασε τα χωρικά της ύδατα με υποβρύχιο. Είναι σαφές ότι η Μόσχα εννοεί να κάνει έντονη την παρουσία της, προκαλώντας τη Δύση…

Από την άλλη, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ κατηγορούν ανοιχτά τη Ρωσία για εισβολή στο ουκρανικό έδαφος με βαριά οπλισμένες φάλαγγες και εναέρια συστήματα άμυνας. Ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ –διαδέχθηκε το ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη στη θέση του ανώτατου διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη- καταγγέλλει ότι ρωσικά άρματα και κομάντος χωρίς διακριτικά περνούν τη ρωσο-ουκρανική μεθόριο και θωρακίζουν την περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, θέατρο των πιο σκληρών συγκρούσεων μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και αυτονομιστών.

Οι… επίσημοι στόχοι της Συνόδου
Αφού, λοιπόν, «έβαλαν στη θέση του» τον ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ηγέτες του G-20 έθεσαν τους στόχους της Ομάδας για την επόμενη πενταετία, με απώτερο σκοπό την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την αξιοποίηση των νέων πηγών στην αγορά ενέργειας.

Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, οι ηγέτες των 19 πιο πλούσιων χωρών και της Ε.Ε. –εκπροσωπείται από την Κομισιόν- έθεσαν νέο στόχο για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,1% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το ανακοινωθέν των ηγετών αναφέρεται σε επενδύσεις υποδομής και ενίσχυση του εμπορίου, που αναμένεται ότι θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 2 τρις δολάρια.

Εν μέσω του σκανδάλου Luxleaks στο Λουξεμβούργο –για το οποίο ο νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είχε ακούσει τίποτα…- οι χώρες του G-20 συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και για να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους έτσι ώστε να αποφευχθεί νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία, όπως διέβλεψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, «είναι προ των πυλών».

Κατά τα λοιπά, η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν το σημείο τριβής μεταξύ της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την Τουρκία να παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την Αυστραλία, την προεδρία της Συνόδου και την υποχρέωση της διοργάνωσης του επόμενου G-20 το 2015.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 264


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]