Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κούρδοι της Συρίας: Δεν αρκούν οι επιδρομές κατά των τζιχαντιστών

Ζητούν χερσαία στρατεύματα και βαρέα όπλα

Οι αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας αποτυγχάνουν να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), οι οποίοι περικυκλώνουν την πόλη Κομπανί στην τουρκική μεθόριο. Εγείρονται ερωτηματικά για τη στρατηγική της Δύσης στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, με τους Κούρδους της Συρίας να δηλώνουν πως οι αεροπορικές επιδρομές «δεν είναι αρκετές» ζητώντας χερσαία στρατεύματα και βαρέα όπλα.

Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου το Πεντάγωνο επέκτεινε τις αεροπορικές επιθέσεις στο συριακό έδαφος προκειμένου να χτυπήσει τους τζιχαντιστές στα απομακρυσμένα προπύργιά τους, οι Κούρδοι μαχητές δηλώνουν ότι οι βομβαρδισμοί έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην απώθηση των τζιχαντιστών, επισημαίνει ο Guardian.

Ομάδες του Ισλαμικού Κράτους έχουν φτάσει πλέον σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κέντρο του Κομπανί, σύμφωνα με τους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές.

«Οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν πρόκειται να νικήσουν την ISIS στο Κομπανί» δήλωσε ο Ιντρίς Νασάν, εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών που προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών προς την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.

Είναι απλά τόσοι πολλοί που δεν μπορούν να εξουδετερωθούν από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, λέει ο υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος.

«Περικυκλώνουν την πόλη από τρεις πλευρές. Τα μαχητικά δεν μπορούν να χτυπήσουν μεμονωμένα κάθε έναν μαχητή της ISIS στο έδαφος» αναφέρει ο Ιντρίς Κασάν, τονίζοντας ότι η ISIS έχει προσαρμόσει την τακτική της στις αεροπορικές επιδρομές.

«Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι χερσαία συνδρομή. Χρειαζόμαστε βαρέα όπλα και πυρομαχικά προκειμένου να τους αποκρούσουμε και να τους νικήσουμε» τονίζει.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ανακοινώσει ότι τις τελευταίες νύχτες έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα επιδρομές γύρω από το Κομπανί. Το Πεντάγωνο εκδίδει επί καθημερινής βάσης ανακοινώσεις σχετικά με την αποστολή στη Συρία χωρίς εντούτοις να δίνει την ακριβή τοποθεσία των αεροπορικών πληγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο Guardian, οι προειδοποιήσεις των Κούρδων του Ιράκ ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν είναι αρκετές θα προκαλέσει προβλήματα στα μέλη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, περιλαμβανομένης της βρετανικής κυβέρνησης, που προκρίνουν τις αεροπορικές επιδρομές ως την καλύτερη λύση για να πλήξουν τους τζιχαντιστές.

Στην Ουάσινγκτον, αλλά και στο Λονδίνο, «γεράκια» του στρατού επιμένουν να επιχειρηματολογούν υπέρ της κλιμάκωσης της δράσης στη Συρία και το Ιράκ με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων -κίνηση που έχει απορρίψει κατ' επανάληψη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ερντογάν: «Για μας το ΡΚΚ είναι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος»
Με το Ισλαμικό Κράτος εξίσωσε ο Ερντογάν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). «Για μας, το ΡΚΚ είναι το ίδιο με το ISIS», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους που επέκριναν την κυβέρνηση επειδή δεν βοηθάει τους Κούρδους της Συρίας να υπερασπιστούν την πόλη Κόμπανι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία πολιορκείται από τζιχαντιστές.

Οι Κούρδοι της Συρίας κάνουν επανειλημμένως εκκλήσεις για βοήθεια λόγω των επιθέσεων που δέχεται το Κόμπανι και τα κουρδικά χωριά της γύρω περιοχής. Προειδοποιούν ότι θα γίνει σφαγή αμάχων αν η πόλη πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε όσους συνδέουν την κρίση στο Κόμπανι με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και ΡΚΚ για να λυθεί το κουρδικό στην Τουρκία. Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν προειδοποίησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα καταρρεύσουν αν το ISIS αφεθεί να σφάξει τους κατοίκους του Κόμπανι.

«Ορισμένοι επισκέπτονται το Κόμπανι και λένε ότι δέχεται επίθεση και ότι η Τουρκία δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει. Αλλά πού καταφεύγει όλος αυτός ο κόσμος από το Κόμπανι; Καταφεύγει στην Τουρκία και η Τουρκία τον φιλοξενεί», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν» αναφερόμενος στους 150.000 πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Τουρκία από το Κόμπανι τις δυο τελευταίες εβδομάδες, ενίοτε συγκρουόμενοι με τους τούρκους στρατιώτες για να ανοίξουν τα σύνορα.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]