Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία – ISIS, μία «σχέση παράνομη»

Η Άγκυρα ενοχλείται, πλέον, από τους ανεξέλεγκτους τζιχαντιστές και τάσσεται με τη δυτική «σταυροφορία»
Στρατηγική εναντίον της Δαμασκού και των Κούρδων κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες Ερντογάν

Σε «στροφή» κατά των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους φαίνεται ότι προχώρησε τελικά η τουρκική κυβέρνηση, αφού όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου της πρώτη ημέρα του Οκτώβρη, «θα πολεμήσουμε κατά της ISIS και όλων των τρομοκρατικών ομάδων της περιοχής», εννοώντας φυσικά και το κουρδικό ΡΚΚ.
Προς τέρψιν της Ουάσιγκτον, που εδώ και καιρό πίεζε την Άγκυρα να ενταχθεί στην «συμμαχία των προθύμων» κατά του ISIS, οι τούρκοι εμφανίστηκαν θορυβημένοι από την ανεξέλεγκτη προέλαση των τζιχαντιστών αλλά και τη συρροή εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων Κούρδων και άλλων προσφύγων που περνούν τα τουρκικά σύνορα για να σωθούν από τους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης του Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα προστατέψει την Τουρκία στην περίπτωση που δεχτεί οποιαδήποτε επίθεση.
Εν τω μεταξύ, μόλις λίγες ημέρες πριν την εμφάνιση του Ερντογάν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών πλησίαζαν προς τον τάφο του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σουλεϊμάν Σαχ, που βρίσκεται στο Χαλέπι και που αποτελεί τουρκικό εθνικό μνημείο, φρουρούμενο από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις από το Μάρτιο. Βεβαίως, το ζήτημα της τουρκικής εμπλοκής, όπως και γενικώς της Δύσης, είναι σαφώς πιο περίπλοκο και σχετίζεται άμεσα με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους;

Το τελευταίο διάστημα, πλήθος δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο έχουν εντείνει στο έπακρο τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Τουρκίας για τη βοήθεια που, όπως αναφέρουν, προσφέρει συστηματικά στους τζιχαντιστές του ISIS. Αρχικά, η Τουρκία περιλαμβανόταν σε δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων Daily Mail και Telegraph, απλώς ως μία από τις χώρες που χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές μαζί με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Ιορδανία.
Ακολούθησαν, όμως, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που υποδήλωναν ότι η Άγκυρα ακολουθεί τη δική της ατζέντα στη Μέση Ανατολή.
Για παράδειγμα, εν όψει της συνεχιζόμενης –αυτή τη στιγμή- πολιορκίας της συριακής πόλης Kobane από τους τζιχαντιστές, η κουρδική εφημερίδα Ozgur Politika ανέφερε ότι «το τουρκικό κράτος μεταφέρει συνεχώς πυρομαχικά στο ISIS με τρένα», που καταλήγουν στη βάση των τζιχαντιστών, το Tel Abyad.
Η τουρκική Aydinlik, μία μέρα πριν τις δηλώσεις Ερντογάν κατά του ISIS, μετέδωσε ότι οι τζιχαντιστές άνοιξαν το δικό τους προξενείο στην περιοχή Cankaya της Άγκυρας, το οποίο φέρεται να δέχεται αιτήσεις για βίζα προς εθελοντές μαχητές μέσω twitter και e-mail.
Σε μαζική στρατολόγηση τζιχαντιστών –πάνω από 1.000- από την Τουρκία και μάλιστα από την τουριστική περιοχή της πρωτεύουσας Hacibayram, αναφέρθηκαν εκτενώς και οι New York Times αλλά και το περιοδικό Newsweek στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η δήλωση νοσοκόμας από τη Μερσίνα στην τουρκική εφημερίδα Taraf ότι «περιθάλπουμε τους μαχητές του ISIS και μετά πάνε και αποκεφαλίζουν κόσμο. Σιχάθηκα να τους φροντίζω…»

Γιατί η Τουρκία συντάσσεται με τη Δύση

Η τουρκική συνδρομή στους τζιχαντιστές δεν συνιστά πια μυστικό, ενώ οι ίδιοι οι αμερικανοί δεν εθελοτυφλούν ως προς αυτό. Αντίθετα, όπως έγραψε το περιοδικό Foreign Affairs, η στάση των τούρκων διακυβεύει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ, αφού «πολλοί Κούρδοι την κατηγορούν ότι επέτρεψε στην ISIS να εξαπλωθεί και να ενισχυθεί», αλλά και επειδή μένει άπραγη εναντίον του σφυροκοπήματος του Kobane και άλλων κουρδικών πόλεων στη Συρία.
Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι έχουν κάθε λόγο να αφήνουν «αβοήθητους» τους Κούρδους της Συρίας (YPG) και του Ιράκ έναντι των τζιχαντιστών. Πόσο μάλλον όταν η ενίσχυσή τους σημαίνει πιθανώς και ενίσχυση του ΡΚΚ.
Αντίθετα, μέχρι πρότινος ήταν «απασχολημένοι» με τις μυστικές διαπραγματεύσεις της πανίσχυρης πλέον ΜΙΤ για την απελευθέρωση των 49 τούρκων διπλωματικών υπαλλήλων από τους τζιχαντιστές, μία υπόθεση κλειδί, που σημειωτέον, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «επιχείρηση βαθειάς νυκτός». Ένα από τα πιθανά ανταλλάγματα, κατά εκτίμηση του αμερικανικού Stratfor, ήταν η απελευθέρωση 50 αιχμαλώτων τζιχαντιστών από οργάνωση σαλαφιστών, ελεγχόμενη από την Άγκυρα και το Κατάρ, τρεις ημέρες μετά την επιστροφή των Τούρκων ομήρων.
Έτσι, πλέον, η Τουρκία μπορεί να προσχωρήσει σε μία χαλαρή συμμετοχή κατά του ISIS, με κύριο στόχο την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία –όπως δήλωσε ο Ερντογάν- και την πλήρη αποδυνάμωση των Κούρδων, όπως άφησε να εννοηθεί.
Ταυτόχρονα, το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου δέχεται πολύ έντονες πιέσεις στο εσωτερικό, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού και κοινωνικού κόστους για τη φιλοξενία σχεδόν 1.5 εκατομμυρίου προσφύγων από τη Συρία μέχρι σήμερα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η επέλαση των τζιχαντιστών ανάγκασε 150.000 Κούρδους να προσφύγουν στην Τουρκία, με τους άνδρες συχνά να αφήνουν τις οικογένειές τους και να επιστρέφουν στο μέτωπο.

Ενώπιον όλων αυτών, γίνεται προφανές ότι η Τουρκία θεωρεί πως πλέον είναι καλύτερα να επιδιώξει τα συμφέροντά της συμμετέχοντας στην «εκστρατεία της Δύσης», ώστε να έχει στρατό και λόγο στην περιοχή.

Πηγή «Το Χωνί»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]