Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία εισήλθε στον πόλεμο - Η ευρύτερη περιοχή σε γεωπολιτική μεταμόρφωση


Το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε την Πέμπτη εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, να προχωρήσουν σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και σε περιοχές Ιράκ.
Η απόφαση αυτή τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου, και ο τουρκικός στρατός θα διατηρήσει τη δύναμή του εκτός των εθνικών ορίων της χώρας, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Του Stanislav Tarasov 

Με την είσοδο της Τουρκίας στον πόλεμο με τους τζιχαντιστές του ISIL, αλλάζει και ποιοτικά η κατάσταση σε όλη την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Δεδομένου ότι η κυβερνητική απόφαση βασίστηκε στο νομοθετικό πλαίσιο του άρθρου 92α του τουρκικού Συντάγματος - το οποίο θέτει σε δράση τον τουρκικό στρατό, όταν "υπάρχουν απειλές από άλλες χώρες". Και ακόμη επειδή, σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της διεθνούς ΝΑΤΟικής συμμαχίας, (που προτιμά να "πολεμά" τους τζιχαντιστές εξ αποστάσεως, και μέσω της συμμετοχής της μόνο σε βομβαρδισμούς), η Τουρκία είναι απίθανο να αποφύγει την ανάγκη για επίγειες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η τρέχουσα κατάσταση με δεδομένη πλέον την σαφή εμπλοκή της Τουρκίας σε πόλεμο, ανοίγει διάπλατα την πιθανότητα για την περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών αλλά και των μετώπων, και κανείς δεν ξέρει πότε θα εκραγούν, και σε ποιά κατεύθυνση θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Οι ένοπλοι του ISIL βρίσκονται πολύ κοντά στην τουρκο-συριακά σύνορα, και επιτίθενται σε γειτονικές με την Τουρκία κατοικημένες περιοχές, κυρίως Κούρδων κατοίκων. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε και στο γεγονός της αύξησης της ανεξέλεγκτης ροής των Κούρδων προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία.

Φυσικά για λόγους επιλογών του Ερντογάν, (πατέρας και προστάτης των Μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, όπως αρέσκεται να παρουσιάζεται) η Τουρκία, εξακολουθεί να αποφεύγει την άμεση αντιπαράθεση με την ISIL, μια που φοβάται την περίπτωση για σοβαρά αντίποινα από τους τζιχαντιστές και τη μεταφορά των εχθροπραξιών στο έδαφός της. Έτσι λοιπόν, δεν δείχνει να είναι καθόλου τυχαία η πρώτη επίσκεψη του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στην Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε από το State Dapartment πως την Άγκυρα σκοπεύει να επισκεφθεί και ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα εθνικής ασφάλειας, Brett McGurk.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε τη δήλωση παράγοντα στην εφημερίδα Zaman, ο οποίος επέστησε την προσοχή "όλων των ενδιαφερομένων μερών". Κατά την άποψή του, "το κύριο όπλο της ISIL δεν είναι η ικανότητα του στρατού της για να καταπολεμήσει έναν τακτικό στρατό, αλλά η η ικανότητα της να ανάψει το φυτίλι στην Τουρκία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, σε ένα προ-θερμασμένο από το καθεστώς του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, κλίμα στη χώρα". Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι, ο αρχηγός της ISIL, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι κατονομάζεται από τον Ερντογάν ως "αποστάτης". Έτσι, ο ηγέτης της Τουρκίας, σηματοδότησε την πρώτη φάση του ανοιχτού πολέμου της ISIL εναντίον της Τουρκίας, στο έδαφος της οποίας σύντομα θα μεταφερθεί, το παγκόσμιο κίνημα τζιχάντ. Εκτός αυτού, να προσθέσουμε ότι η ISIL θεωρεί την συμμετοχή της Τουρκίας, από κοινού με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στην επίθεση στο Αφγανιστάν, ως "προδοσία των μουσουλμάνων."

Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, εκτιμούν ότι ο αριθμός των τζιχαντιστών, εκτείνεται στο εύρος των 30-70.000 ατόμων. Πρόκειται όμως για έναν καθόλου καλά εκπαιδευμένο στρατό, ο οποίος πιθανά, δεν θα επιδιώξει να προβεί σε άμεσες πολεμικές αναμετρήσεις με τον τακτικό τουρκικό στρατό. Το πιο πιθανό είναι ότι η ISIL,θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του αντάρτικου του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ((ΡΚΚ), και θα προσπαθήσει να πυροδοτήσει και αποσταθεροποιήσει τις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, στα νοτιοανατολικά βιλαέτια της Τουρκίας. Σε αυτόν τον τομέα η ISIL, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι εκεί θα γίνει αποδεκτή, ως «ελευθερωτής».

Η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, αναφέρει σε πρόσφατο κύριο άρθρο της πως η όλη υπόθεση της ISIL, βασίζεται στο φαινόμενο της "παρέλασης των παραδόξων". Έτσι, η ISIL από τη μία πλευρά, και ο πόλεμος με τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας από την άλλη, συμπιέζουν τους ομολόγους τους από τη Συρία στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την ενεργοποίηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στην Τουρκία. Μέσα από αυτό το "παράδοξο", διαμορφώνεται ένα εντελώς καινούργιο τοπίο "συμμαχιών", το οποίο σήμερα καλύπτει το έδαφος του Ιράκ, και φθάνει ως τη Συρία και την Τουρκία.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε το γεγονός ότι η ISIL, έχει καταφέρει να ελιχθεί με επιτυχία στην κοινή δράση, με άλλες ισλαμικές ομάδες.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, οι μαχητές «Frente al-Nusra» έγιναν το έμβλημα της ISIL, και η διαδικασία της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο ριζοσπαστικών ομάδων είναι πλέον ορατή έως και βιώσιμη.

Σύμφωνα επίσης με την Die Welt, υπάρχει ένα «διαζύγιο» ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Δύση μετριοπαθή αντιπολίτευση και το «Frente al-Nusra», οι οποίοι για πολλά χρόνια πολέμησαν εναντίον του καθεστώτος του Bashar al-Assad σε άμεση και αγαστή συνεργασία. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ότι στο μέλλον η ISIL θα αναζητήσει ευκαιρίες για επαναπροσέγγιση με τους Κούρδους, ή την τουρκική πλευρά. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία θα συνεχίσει από την πλευρά της την "ήπια αντιπολίτευση" κατά των τζιχαντιστών. Πράγμα που οδηγεί στην ίδια μάχη με το χρόνο, τη ίδια δηλαδή μάχη εξουσίας, που δίνουν και οι τζιχαντιστές. Σε αυτή την περίπτωση, σε κάποιο στάδιο του αναδυόμενου νέου σκηνικού στην ευρύτερη περιοχή, οι εξελίξεις θα βρουν μπροστά τους τη Δαμασκό. Και να μην ξεχνάμε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας έχει δηλώσει πρόσφατα, πως "οι ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία θα πρέπει να θεωρούνται επιθετικές".

Με την πρόσφατη εμπλοκή της σε πολεμικές επιχειρήσεις η Τουρκία, δημιούργησε ένα οριστικό αδιέξοδο στο "παιχνίδι πολέμου" στο οποίο σχεδόν κάθε συμμετέχων επιχειρεί να πάρει στους ώμους του, την πορεία των εξελίξεων. Και στη συγκεκριμένη φάση - σε αντίθεση με την «Αραβική Άνοιξη» - οι ενέργειες όλων των συμμετεχόντων είναι ρεαλιστικές, και καθοδηγούνται από την επιθυμία να χρησιμοποιήσει ένας τον άλλο ως ένα εργαλείο για την επίτευξη των δικών του συμφερόντων. Αυτό φυσικά το στοιχείο, αποτελεί και μια νέα αρχή στη γεωπολιτική μεταμόρφωση της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Πηγή
Πατριωτικό Μέτωπο
Πολιτικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας
Συνδεδεμένο Μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]