Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Το πολιτικό «παιχνίδι» των πρόωρων εκλογών…»

Γράφει ο Γιώργος Δρακούλης

Τις τελευταίες μέρες απασχολεί έντονα την επικαιρότητα η σεναριολογία των πρόωρων εκλογών. Μέχρι ο πολιτικός πολιτισμός να καταφέρει να τηρήσει την διενέργεια εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, φαίνεται ότι η εκλογολογία θα ορίζει ανεξέλεγκτα την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Ο εκχυδαϊσμός του πολιτικού βίου και η έκπτωση του πολιτικού ήθους είναι κοινός τόπος. Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζονται από την συμπεριφορά και τις πράξεις των πολιτικών προσώπων. Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας η άσκηση της πολιτικής έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με τον πολιτικαντισμό, τις παλαιοκομματικές τακτικές και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Έτσι, στο όνομα του πολιτικού συμφέροντος και των προσωπικών φιλοδοξιών, μια μερίδα πολιτικών χωρίς ίχνος ευθύνης απέναντι στους πολίτες καταπατούν τους θεσμούς και «κουρελιάζουν» το Σύνταγμα, εκβιάζοντας καταστάσεις και σέρνοντας στην χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Η «κατάρα» της τετραετίας συνοδεύει κάθε νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση στη χώρα μας, αφού στα μισά των τεσσάρων χρόνων και πριν προλάβει να ολοκληρώσει το όποιο πολιτικό πρόγραμμα ή έργο η εκάστοτε Κυβέρνηση, σαν «άγραφος νόμος» μπαίνει στο πολιτικό τραπέζι η συζήτηση των πρόωρων εκλογών. Πραγματικά, αν το Σύνταγμα των Ελλήνων προέβλεπε εκλογές κάθε δύο χρόνια ένα είναι το μόνο σίγουρο, ότι κάποιοι θα προσπαθούσαν να προκαλέσουν εκλογές κάθε δεκατέσσερις μήνες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους!

Κίνηση «ματ», κίνηση εντυπωσιασμού ή κίνηση ανευθυνότητας η απειλή των πρόωρων εκλογών; Ένα είναι το βέβαιο ότι η παρατεταμένη εκλογολογία έχει αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα για τη χώρα. Το ζητούμενο από το 2010 και μετά που η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, ήταν η πολιτική σταθερότητα και αφού εξασφαλίστηκε μέσα από πολλές περιπέτειες και κινδύνους, μπόρεσε έτσι να ξανανοίξει ο δρόμος για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, τις νέες προοπτικές και την σταδιακή ανάπτυξη και να δοθεί τέλος στα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη και σε κάθε καταστροφικό σενάριο. Κατά συνέπεια, οι μόνοι που δεν επωφελούνται από την πολιτική αστάθεια και τα σενάρια πρόωρων εκλογών είναι οι πολίτες και η χώρα, όσο και αν αυτοί που θέλουν τις εκλογές τις επικαλούνται στο όνομα του λαού, επιθυμώντας το «καλό» της χώρας!

Το «καλό» της χώρας, λοιπόν, εξυπηρετείται μόνο μέσω της ορθής λειτουργίας του πολιτεύματος και κατ’επέκταση της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών, που σε μια ευνομούμενη πολιτεία έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους. Όσο κάποιοι προσπαθούν να τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν ή για άλλους σκοπούς, τόσο θα χρεοκοπεί η Δημοκρατία και θα καθίσταται το πολίτευμα αναποτελεσματικό στην πράξη, βρίσκοντας «θύματα» τους πολίτες και τη χώρα!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Όταν ψηφίζω κάποιον πού μού υπόσχεται όχι άλλα μνημόνια, καί μόλις κάθεται στην καρέκλα της εξουσίας υπογράφει νέο μνημόνιο, τότε να γίνουν εκλογές, όχι στα δύο χρόνια, αλλά στον ένα χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]