Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Δαμασκός θεωρεί ως "επίθεση" κάθε επέμβαση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος

H κυβέρνηση της Συρίας θα θεωρήσει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη συριακή επικράτεια ως μια «επίθεση», ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της πρότασης που δίνει το πράσινο φως στο στρατό να επέμβει στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η πολιτική που διακηρύσσει η τουρκική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει μια πραγματική επίθεση εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους του ΟΗΕ» επισήμανε το υπουργείο, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Αυτή η πολιτική αντιπροσωπεύει «μια κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει τον σεβασμό στην εθνική κυριαρχία των κρατών και τη μη επέμβασης στις εσωτερικές τους υποθέσεις», επισήμανε το υπουργείο στις επιστολές που απέστειλε στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Η διεθνής κοινότητα και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενεργήσουν προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στα ριψοκίνδυνα εγχειρήματα της τουρκικής ηγεσίας που αντιπροσωπεύουν μία απειλή για την ασφάλεια και την παγκόσμια ειρήνη» συνεχίζει το υπουργείο.

Συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών στο Χαλέπι.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται σήμερα με τους αντάρτες στις βόρειες παρυφές του Χαλεπίου, καθώς ο συριακός στρατός απειλεί να θέσει υπό τον έλεγχό του τον τελευταίο κεντρικό δρόμο ανεφοδιασμού της πόλης και να εγκλωβίσει μέσα στην πόλη τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τους πολίτες.

Αν και υπάρχουν μικρότεροι παρακαμπτήριοι δρόμοι που οδηγούν στο Χαλέπι, η κατάληψη του δρόμου αυτού θα μείωνε σημαντικά τις δυνατότητες των ανταρτών να ανεφοδιάζονται και επίσης θα επέτρεπε στο στρατό να πολιορκήσει περιοχές στην πόλη που έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο των ανταρτών εδώ και 2 χρόνια.

Όπως πάντως μετέδωσε το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο συριακός στρατός κατέλαβε 3 χωριά βόρεια του Χαλεπίου, κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν στο αλ Μουντάφαχ, το Χαντάρατ και το Σίφατ, όπως και σε 4 διασταυρώσεις δυτικά του Σίφατ ενώ έχουν σκοτώσει «πολλούς τρομοκράτες και έχουν καταστρέψει δεκάδες οχήματα».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι ο στρατός δεν έχει ακόμα καταλάβει τον κεντρικό δρόμο ωστόσο οι μάχες που έχουν ξεσπάσει στο Χαντάρατ, μια συνοικία στο βόρειο Χαλέπι, είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του δρόμου.

«Εάν ο στρατός καταφέρει και κρατήσει υπό τον έλεγχό του το Χαντάρατ, τότε το Χαλέπι θα βρεθεί υπό πολιορκία» δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο επικεφαλής της οργάνωσης Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν.

Μαύρος καπνός και σφοδρά πυρά όλμων στην κουρδική πόλη Κομπάνι που πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος


Σφοδρές μάχες διεξάγονταν σήμερα το πρωί στη συριακή πόλη Κομπάνι (Άιν αλ-Άραμπ) που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από τα τουρκικά σύνορα που απέχουν μερικά χιλιόμετρα.

Πυκνός μαύρος καπνός έχει υψωθεί πάνω απ' αυτή τη συριακή πόλη που κατοικείται κυρίως από Κούρδους και βλήματα όλμου την πλήττουν κατά τακτικά διαστήματα.

"Παρακολουθούμε με θλίψη το φονικό έργο του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε ο Τζαφέρ Σεβέν, ένας Κούρδος της Τουρκίας, αυτόπτης μάρτυρας των βομβαρδισμών από το τουρκικό μεθοριακό πέρασμα του Μουρσίτπιναρ. "Οι αδελφοί μας βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει πολλή βία", πρόσθεσε. "Είναι μια σφαγή που διαπράττεται μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου", είπε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας των μαχών, ο Μπουρχάν Ατμάτσα, "ο κόσμος παραμένει σιωπηλός ενώ οι Κούρδοι σφαγιάζονται".

Εδώ και πολλές ημέρες, οι τζιχαντιστές μαχητές έχουν πλησιάσει στα προάστια του Κομπάνι, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι η πόλη έχει "αδειάσει από το 90% των κατοίκων της" και πως τα γύρω χωριά είναι πλέον "σχεδόν έρημα και ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος".

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δεν απομένουν παρά λίγες χιλιάδες άμαχοι στο Κομπάνι, που αριθμούσε 70.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και είχε υποδεχθεί αντίστοιχο αριθμό προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]