Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Κούρδοι μάχονται και η Τουρκία ετοιμάζεται...

Συρία: Μαύρος καπνός και σφοδρά πυρά όλμων στην κουρδική πόλη Κομπάνι
Η Τουρκία παρατηρεί τις μάχες των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών, χωρίς μέχρι στιγμής να παρεμβαίνει...

Σφοδρές μάχες διεξάγονταν σήμερα το πρωί στη συριακή πόλη Κομπάνι (Άιν αλ-Άραμπ) που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από τα τουρκικά σύνορα που απέχουν μερικά χιλιόμετρα.

Πυκνός μαύρος καπνός έχει υψωθεί πάνω απ΄ αυτή τη συριακή πόλη που κατοικείται κυρίως από Κούρδους και βλήματα όλμου την πλήττουν κατά τακτικά διαστήματα. "Παρακολουθούμε με θλίψη το φονικό έργο του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε ο Τζαφέρ Σεβέν, ένας Κούρδος της Τουρκίας, αυτόπτης μάρτυρας των βομβαρδισμών από το τουρκικό μεθοριακό πέρασμα του Μουρσίτπιναρ. "Οι αδελφοί μας βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει πολλή βία", πρόσθεσε.

"Είναι μια σφαγή που διαπράττεται μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου", είπε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας των μαχών, ο Μπουρχάν Ατμάτσα, "ο κόσμος παραμένει σιωπηλός ενώ οι Κούρδοι σφαγιάζονται". Εδώ και πολλές ημέρες, οι τζιχαντιστές μαχητές έχουν πλησιάσει στα προάστια του Κομπάνι, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι η πόλη έχει "αδειάσει από το 90% των κατοίκων της" και πως τα γύρω χωριά είναι πλέον "σχεδόν έρημα και ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος". Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δεν απομένουν παρά λίγες χιλιάδες άμαχοι στο Κομπάνι, που αριθμούσε 70.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και είχε υποδεχθεί αντίστοιχο αριθμό προσφύγων.

Νταβούτογλου: Δεν θα θέλαμε να πέσει το Κομπάνι στα χέρια τζιχαντιστών
Η Τουρκία δεν επιθυμεί η κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους πόλη Κομπάνι, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το αποτρέψει, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Δεν θα θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί", δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, με το οποίο δίνεται το πράσινο φως στο στρατό να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Όπως ορίζει το τουρκικό Σύνταγμα, με την απόφαση αυτή η Εθνοσυνέλευση δίνει το πράσινο φως στον τουρκικό στρατό για τη διεξαγωγή ενδεχόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ.

Επίσης η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιτρέπει σε στρατεύματα ξένων χωρών τη στάθμευση ή τη διέλευση από την Τουρκία για επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

"Καμία άλλη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Επιπλέον, καμία άλλη χώρα δεν θα επηρεαστεί όσο εμείς", είπε ο Νταβούτογλου.

Οι τζιχαντιστές προέλασαν χθες σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο του Κομπάνι, έχοντας πάρει τον έλεγχο εκατοντάδων χωριών γύρω από την πόλη κατά τις τελευταίες εβδομάδες και έχοντας αναγκάσει περισσότερους από 150.000 Κούρδους της Συρίας να καταφύγουν στην Τουρκία.

Η προέλασή τους σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις του τουρκικού στρατού στη μεθόριο έχει εντείνει την πίεση στη χώρα αυτή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους τζιχαντιστές.

Η Άγκυρα ωστόσο παραμένει διστακτική φοβούμενη ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργούσε πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορά της ενισχύοντας ταυτόχρονα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους κούρδους μαχητές που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο επί τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν είπε την Τετάρτη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην οργάνωσή του και στο τουρκικό κράτος θα τερματιστούν αν επιτραπεί στους τζιχαντιστές του ΙΚ να διαπράξουν σφαγή στο Κομπάνι.





 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]