Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπερέβη τα εσκαμμένα ο Ερντογάν

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχε και φέτος… απ’ όλα: καβγάδες, χτυπήματα κάτω από τη μέση, αντιπαραθέσεις οι οποίες μερικές φορές ξέφυγαν από τις έννοιες του σεβασμού και της εκτίμησης που υποτίθεται ότι κυριαρχούν στον διπλωματικό κόσμο και, βεβαίως, έναν Ταγίπ Ερντογάν που δεν μας αφήνει να πλήξουμε και ο οποίος γελοιοποιήθηκε με τους παραλογισμούς και τις εμμονές του, που αυτή τη φορά είχαν στόχο τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Δεν παρευρέθηκε στο καθιερωμένο ετήσιο γεύμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, διότι στο τραπέζι του Μπαν Κι Μουν θα καθόταν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο οποίος θα είχε δίπλα του τον Μπαράκ Ομπάμα. Απαίτησε να καθίσει ο ίδιος δίπλα στον αμερικανό ηγέτη και ο Σίσι σε άλλο τραπέζι…

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόταν από πολυπληθή ομάδα νεαρών μελών του ΑΚΡ σε ρόλο… χειροκροτητών και από τούρκους πράκτορες που προκαλούσαν τους πολίτες, αρνούμενοι τη συνεργασία των αμερικανών συναδέλφων τους, η οποία είναι επιβεβλημένη.
Οι κινήσεις του στον ΟΗΕ και γενικά στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζονταν από «σουλτανισμό», ο δε τρόπος ακροβολισμού των συνοδών του παρέπεμπε σε δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής. Ήταν φανερό σε όλους ότι είχε σκηνοθετήσει τα πάντα για να φαίνεται και να δρα ως αρχηγός… υπερδύναμης. Μαζί του βρισκόταν παντού ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος –αν δεν με απατά η μνήμη μου- έχει κατηγορηθεί για απάτες και διαφθορά.

Όταν πληροφορήθηκε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Σίσι, απαίτησε και ο ίδιος τετ-α-τετ με τον «πλανητάρχη», ο οποίος όμως του απάντησε αρνητικά. Στη συνέχεια απείλησε να ακυρώσει τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εάν δεν μιλούσε προηγουμένως με τον αμερικανό Πρόεδρο. Ο τελευταίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ερντογάν από το «Air Force One», αλλά κατέληξε σε φιάσκο, διότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εισήγαγε τακτικισμούς της εποχής του Σουλτάνου.

«Καμπανάκι» για την ελληνική πλευρά
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα τερτίπια του Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ και τη Νέα Υόρκη, αλλά άφησε τη χειρότερη εντύπωση όταν επιχείρησε να «καπελώσει» την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, της οποίας προήδρευσε ο Μπαράκ Ομπάμα, για να δημοσιοποιήσει τις αρρωστημένες απόψεις του για τους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν κι εκεί «απελπιστικά μόνος», όπως και κατά την προσφώνηση της Γενικής Συνέλευσης, την οποία παρακολούθησαν μερικοί ξένοι διπλωμάτες και η πολυπληθής συνοδεία του. Είναι τυχαίο ότι παραποιήθηκαν οι σχετικές φωτογραφίες για να δείχνουν ότι αποθεώθηκε στη Γ.Σ.; Η άποψη πολλών ανθρώπων για τον Ερντογάν είναι δικαιολογημένα πολύ αρνητική διότι και «βλέπουν» μακριά και οι αναλύσεις τους βασίζονται σε γεγονότα.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε τι θα ψηφίσουν στην Εθνοσυνέλευση οι τούρκοι βουλευτές σχετικά με το αμερικανικό αίτημα συμμετοχής στο νέο πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών. Αυτό που σίγουρα δεν διαφεύγει της προσοχής των αμερικανών, μετά το πάθημα του 2003, είναι ότι το κόμμα που ίδρυσε ο τούρκος πρόεδρος διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία.
Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να παρακολουθούν την κατάσταση με μεγάλη προσοχή. Διότι το 2004 η Άγκυρα επιβραβεύτηκε με το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν χωρίς να διαθέσει έστω έναν τούρκο στρατιώτη. Ας μην επιτρέψουν να συμβεί κάτι ανάλογο ξανά…

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 257


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]