Τα απόρρητα reports για την Ελλάδα
Πως βλέπουν οι ξένοι τις εξελίξεις, ποιες οι εκτιμήσεις και οι νέες ισορροπίες για την Ελλάδα
Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ, η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για νέα αμερικανική προσέγγιση, ο Άσμουσεν, ο Δραγασάκης, η δυσαρέσκεια της Ρωσίας, το «κατηγορώ» των Γάλλων και οι δουλειές των Βρετανών
Συνέχεια των σημαντικών πολιτικών ανακατατάξεων στην Ελλάδα με εκλογές στο προσεχές εξάμηνο, σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και ανάκαμψη σε βάθος χρόνου, διαπάλη φιλοευρωπαϊκών με φιλοαμερικανικά στοιχεία στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, και οριστικά στροφή της Ελλάδας στο λόμπι των «σκληρών» δυτικών χωρών, «βλέπουν» τα «ραντάρ» των πέντε βασικών ξένων πρεσβειών στην Αθήνα.
Πρόκειται για τα σημεία στα οποία οι εκτιμήσεις των ειδικών στελεχών των πρεσβειών, που «εισπράττουν», αναλύσουν και μεταφέρουν στις εκθέσεις και τις αναφορές τους στις έδρες των χωρών τους, συμφωνούν μεταξύ τους, κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Από την άλλη, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, διαφαίνεται και ο έντονος διαγκωνισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το βαθμό επιρροής του καθενός τους στην Ελλάδα και τις εξελίξεις που την αφορούν.
Όλα αυτά προκύπτουν μετά από πολύμηνη έρευνα, από τις Ευρωεκλογές και μετά, με συγκέντρωση στοιχείων από διάφορες έγκυρες πηγές από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον, που συμπεριλαμβάνουν από απόρρητα reports πρέσβεων και βοηθών τους στην Αθήνα, μέχρι τις επίσημες εκτιμήσεις υψηλόβαθμων παραγόντων των ΥΠΕΞ αυτών των χωρών, νυν και πρώην χειριστών των ελληνικών θεμάτων, μέχρι και των ίδιων των αρμόδιων υπουργών.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: Οι 6 λόγοι για μία «ελληνική στροφή»
Η θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τη χώρα μας
Η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανών σχέσεων είναι ραγδαία. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία απόρρητη έκθεση του επιτελείου της συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σ. Ράις, η Ελλάδα για έξι ουσιαστικούς λόγους, εδώ και μία διετία, αποτελεί τον πιο χρήσιμο στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η προσήλωση της Αθήνας στη σχέση της με το ΝΑΤΟ, η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ και η «αιρετική» στάση του Ερντογάν που εξοργίζει την Ουάσιγκτον, έχουν αναβαθμίσει κατακόρυφα τον ελληνικό ρόλο.
Πέραν την πρώτης τριάδας λόγων, υπάρχει και μία δεύτερη. Υπάρχει ταύτιση ενεργειακής στρατηγικής των δύο πλευρών, η Αθήνα τίμησε στην ουκρανική κρίση τη θέση της στο ΝΑΤΟ, προσχωρώντας στο μπλοκ των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ οι Αμερικανοί κορυφώνουν τώρα την ανταγωνιστική τους τακτική απέναντι στη γερμανική οικονομική επιρροή στην Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων από την Ουάσιγκτον συγκλίνουν στο ότι η περίοδος μέχρι το καλοκαίρι του 2015 είναι ιδεώδης για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας. Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα εξής:
Πρώτο, την ελληνική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, την οποία έχει ανάγει σε προσωπικό στοίχημά του ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν.
Δεύτερο, την αντίστοιχη στάση στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. «Οι Έλληνες θέλουν, αλλά αργούν», διαπιστώνει σε έκθεσή του προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ο βοηθός υπουργών Εξωτερικών.
Τρίτο, από τους ρυθμούς προώθησης της προσυμφωνίας για την επέκταση της χρήσης της βάσης της Σούδας ενόψει της κλιμακούμενης κρίσης με τους τζιχαντιστές.
Εξαιρετική είναι η εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και του Πενταγώνου στη συμβολή Αβραμόπουλου στα παραπάνω θέματα, καθώς και στη σταθεροποίηση της καλής σχέσης της Αθήνας με το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πηγές, στην τελευταία έκθεση της διεύθυνσης ευρωπαϊκών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Τζον Κέρι περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η διαπίστωση ότι η τοποθέτηση του μέχρι τώρα ΥΕΘΑ στη θέση επιτρόπου στην ΕΕ αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη και ένδειξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει ένα βήμα απαγκίστρωσης από την «αγχώδη επιρροή» του Βερολίνου.
Παράλληλα πιστώνουν στον Α. Σαμαρά την απόλυτη συμπαράταξη της Ελλάδας με τη δυτική συμμαχία κατά την ουκρανική κρίση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αναδιάταξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά το όσα θρυλείται ότι έχει συμφωνήσει παρασκηνιακά με τους ισλαμιστές ο Ερντογάν.
Έκθεση του υπουργείου Οικονομικών προς Ομπάμα
Πρόωρες κάλπες και νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Για το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας, η νεότερη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών προς τον Πρόεδρο Ομπάμα περιγράφει αισιοδοξία για την τελική λύση για το χρέος, παρά τον «αστάθμητο παράγοντα των πιθανών πρόωρων εκλογών», αλλά συμπεριλαμβάνει και αναφορά της πρεσβείας στην Αθήνα στην οποία επισημαίνεται «υψηλός φόβος για ένταση της κοινωνικής αναταραχής αν προχωρήσουν οι υποθέσεις των ελεύθερων πλειστηριασμών», καθώς και αδυναμία αντιμετώπισης της εκρηκτικής ανεργίας. Επίσης, στην ίδια αναφορά της πρεσβείας εκτιμώνται ως «πολύ πιθανές οι εκλογές μέχρι την επόμενη άνοιξη λόγω του θέματος του Προέδρου, με πιθανότερο νικητή το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενη περίοδο κυβερνητικής αστάθειας να ακολουθεί».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ρεκόρ με report στην Καγκελαρία
Σωρεία εισηγήσεων στη Μέρκελ από τους επιτελείς της
Εκλογές στην Ελλάδα σε σύντομο χρόνο βλέπουν και οι Γερμανοί. Πέρα από τα όσα συζήτησαν προχθές μεταξύ τους Μέρκελ και Σαμαράς, αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν στην καγκελαρία οι γερμανοί αξιωματούχοι που έχουν επιφορτιστεί με την άμεση ελληνική παρακολούθηση. Ανάμεσά τους οι Ράιχενμπαχ και Φούχτελ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, περιζήτητο είναι το σημείωμα Άσμουσεν προς την καγκελάριο για τις επαφές του με Δραγασάκη και Σταθάκη. Οι περισσότεροι βλέπουν δύσκολη την επανάληψη του σκηνικού της σημερινής συγκυβέρνησης, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει αποσταθεροποιητική απειλή.
Οι πληροφορίες μας από το Βερολίνο, αναφέρουν ότι τελευταία υπάρχει μία κάποια ανησυχία στα επιτελεία των Μέρκελ και Σόιμπλε για την επιμονή της Αθήνας να ρισκάρει την απεμπλοκή από το Μνημόνιο, ταυτόχρονα όμως αυτή «διασκεδάζεται», καθώς όλα τα ελληνικά δείγματα τροφής επιβεβαιώνουν την προσήλωση της δικομματικής κυβέρνησης στις ορίζουσες της γερμανικής «συνταγής» για την οικονομική πολιτική και τις «αποστάσεις ασφαλείας» που διατηρεί σταθερά και μεθοδικά η κυβέρνηση από την αμερικανική επιρροή.
Περιέργως, η στάση της Ελλάδας στο ρωσικό ζήτημα δεν ενδιαφέρει καθόλου το Βερολίνο, παρότι αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό θέμα για την Ευρώπη σήμερα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η επιθυμία της καγκελαρίας για λεπτομερή έλεγχο του ελληνικού οικονομικού προγράμματος είναι τέτοια, που έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες εκθέσεις όλων των εμπλεκομένων προς το γραφείο της Μέρκελ, με διάφορα περιεχόμενα και αποκορύφωμα την αξιολόγηση Ελλήνων υπουργών στην οποία έχει προβεί ο υφυπουργός Φούχτελ, αρμόδιος για την ελληνογερμανική συνεργασία.
Ανάλογες πληροφορίες αναφέρουν πως την ίδια υψηλή εκτίμηση με εκείνη που απολάμβανε από την γερμανική ηγεσία ο πρώην «τσάρος» Γ. Στουρνάρας, γνωρίζει σήμερα ο διάδοχός του Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος ήδη θεωρείται ως σοβαρός και αξιόλογος διαπραγματευτής.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το ενδιαφέρον για πετρέλαια και Κύπρο
Πρέπει να πρόκειται περί θαύματος. Το να ασχολούνται με την Ελλάδα τόσο εντατικά και συστηματικά οι ιθύνοντες ενός κράτους, του οποίου ο ηγέτης έχει να επισκεφθεί την Ελλάδα πάνω από μισό αιώνα, κάτι που εν πολλοίς ισχύει σχεδόν και αντιστρόφως. Και όμως, πράγματι, οι Βρετανοί ασχολούνται με την Ελλάδα πολύ περισσότερο από ότι εμείς φανταζόμαστε.
Την τελευταία τριετία, μάλιστα, το Λονδίνο και ειδικότερα το Φόρεϊν Όφις ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα με τις ελληνικές κινήσεις στη σκακιέρα του Κυπριακού, τα ελληνοτουρκικά γενικότερα, αλλά και στο θέμα των υδρογονανθράκων. Βρετανοί κολοσσοί σχετίζονται με το τελευταίο, αποτελώντας ισχυρότατους παγκόσμιους παίκτες και με φανερές επεκτατικές βλέψεις. Μία αναφορά άλλωστε πριν από ένα μήνα του αρμόδιου τμήματος της πρεσβείας στην Αθήνα για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει το βρετανικό σύστημα και προσωπικά τον επικεφαλής της ΒΡ για να τον συναντήσει μαζί με τον Έλληνα ΥΠΕΚΑ.
ΡΩΣΙΑ: Δυσαρέσκεια και… «χαμένη υπόθεση¨
Απογοήτευση, γιατί η ελληνική κυβέρνηση συμπαρατάχθηκε εξολοκλήρου με τις θέσεις των ισχυρών συμμάχων της στη Δύση, κατά την πρόσφατη όξυνση των σχέσεων των δύο πλευρών λόγω της ουκρανικής κρίσης, εκφράζει απόρρητο σημείωμα επιτελών της ρωσικής πρεσβείας με παραλήπτη την ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Οι πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν πως το κλίμα στασιμότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις επιβεβαιώνεται σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, ιδιαίτερα το ενεργειακό και εκείνο των αμυντικών σχέσεων.
Στη Μόσχα οι περισσότεροι κυβερνητικοί ιθύνοντες συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της πρεσβείας της χώρας τους στην Αθήνα. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν την Ελλάδα «υπόθεση χαμένη», καθώς εκτιμούν πως το αδιέξοδο που αντιμετώπισε στην οικονομία την οδήγησε σε ασφυκτικό όχι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό έλεγχο. Η επιβάρυνση των διμερών σχέσεων έγινε ιδιαίτερα αισθητή κατά το περυσινό δράμα της Κύπρου, τη χρεοκοπία των τραπεζών της που άφησε ακάλυπτα τεράστια ρωσικά κεφάλαια με την Αθήνα να δέχεται παράπλευρες βολές για αδιαφορία σε ένα ζωτικό θέμα για το Κρεμλίνο.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιδεινώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις σε επίπεδα ακόμα χειρότερα και από την εποχή που η κυβέρνηση Καραμανλή ακύρωσε στην πράξη την αρχική συμφωνία για τον αγωγό South Stream.
Από τον περασμένο Ιούνιο, μάλιστα, τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ακολούθησαν σχόλια δυσαρέσκειας για την αλλαγή συγκεκριμένων προσώπων που θεωρούνταν υπέρμαχοι μιάς καλής σχέσης της Αθήνας με τη Μόσχα, με πρώτο τον υφυπουργό Επικρατείας Σ. Κεδίκογλου. Η υπόθεση της πρόσκλησης Σαμαρά στη Μόσχα από τον πρόεδρο Πούτιν «έχει παγώσει».
Ωστόσο οι εκτιμήσεις των επιτελών του τμήματος των Βαλκανικών υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διίστανται. Κάνουν λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για ανάγκη σκληρών επιλογών ανάμεσα στις οποίες πρέπει να σταθούν το Κρεμλίνο και η κυβέρνηση Μεντμέντεβ σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό, ενεργειακό, εμπορικό και τουριστικό ακόμα ανταγωνισμό.
Παρά τις ιστορικές σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα και τη σύνδεσή της με την Ελλάδα και για λόγους Ορθόδοξης πίστης, το δίλημμα των ρώσων ιθυνόντων είναι βαρύ, καθώς η Άγκυρα έχει εκμεταλλευτεί τη δυτική σκληρή στάση και οικοδομεί αυτόνομες ισχυρές σχέσεις οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα τους.
ΓΑΛΛΙΑ: Μας «βλέπει» στο άρμα του Βερολίνου
Παρότι βιώνει το δικό της οικονομικό δράμα, η Γαλλία έχει δει εξαρχής με σχετική συμπάθεια την περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας. Η παρακολούθηση και ενημέρωση των Ηλυσίων Πεδίων για τις ελληνικές εξελίξεις είναι συχνή, παρότι εκτιμάται ότι η «ελληνική αταξία» έχει πάψει εδώ και καιρό να απειλεί την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Ο Φρ. Ολάντ δεν είναι βέβαια ειδικός στα ελληνικά θέματα, όπως είχε καταλήξει ο Ν. Σαρκοζί, αλλά βασικοί επιτελείς και συνεργάτες του, όπως οι Π. Μοσκοβισί και Λ. Φαμπιούς έχουν απευθείας κανάλια επικοινωνίας με την Αθήνα.
Όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, στο Παρίσι εκτιμούν ότι στην Ελλάδα επίκειται εκλογές, με αβέβαιο αποτέλεσμα, αλλά ανάμεσα σε δυνάμεις που δεν απειλούν την ευρωπαϊκή συνοχή. Η επίσημη εκτίμηση πάντως τη Γαλλικής Προεδρίας είναι πως η Ελλάδα (η σημερινή κυβέρνηση για την ακρίβεια) ούτε μπορεί αλλά μάλλον ούτε και θέλει να προσχωρήσει σε μία συμμαχία – «μέτωπο» των χωρών του νότου κατά της πολιτικής και των κεντρικών επιλογών του Βερολίνου.
Ανάλογη εκτίμηση έχουν και οι Ιταλοί ιθύνοντες παρά την πυκνότητα των επαφών της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τη Ρώμη. Εδώ σημειώνεται ότι η επίσκεψη Τσίπρα στον Πάπα και η προηγούμενη συμμετοχή του το φόρουμ του Κόμο, αποτέλεσαν αντικείμενο ενασχόλησης για την ιταλική πολιτική ηγεσία, η οποία με εξαίρεση το κόμμα Μπερλουσκόνι κρατάει τακτική ίσων αποστάσεων από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα. Αυτό αφορά πρωτίστως και την κυβέρνηση Ρέντσι, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να συναλλάσσεται άψογα τόσο με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο, όσο και με την πλευρά Τσίπρα.
Πηγή εφημ. «Deal News»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ, η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για νέα αμερικανική προσέγγιση, ο Άσμουσεν, ο Δραγασάκης, η δυσαρέσκεια της Ρωσίας, το «κατηγορώ» των Γάλλων και οι δουλειές των Βρετανών
Συνέχεια των σημαντικών πολιτικών ανακατατάξεων στην Ελλάδα με εκλογές στο προσεχές εξάμηνο, σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και ανάκαμψη σε βάθος χρόνου, διαπάλη φιλοευρωπαϊκών με φιλοαμερικανικά στοιχεία στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, και οριστικά στροφή της Ελλάδας στο λόμπι των «σκληρών» δυτικών χωρών, «βλέπουν» τα «ραντάρ» των πέντε βασικών ξένων πρεσβειών στην Αθήνα.
Πρόκειται για τα σημεία στα οποία οι εκτιμήσεις των ειδικών στελεχών των πρεσβειών, που «εισπράττουν», αναλύσουν και μεταφέρουν στις εκθέσεις και τις αναφορές τους στις έδρες των χωρών τους, συμφωνούν μεταξύ τους, κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Από την άλλη, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, διαφαίνεται και ο έντονος διαγκωνισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το βαθμό επιρροής του καθενός τους στην Ελλάδα και τις εξελίξεις που την αφορούν.
Όλα αυτά προκύπτουν μετά από πολύμηνη έρευνα, από τις Ευρωεκλογές και μετά, με συγκέντρωση στοιχείων από διάφορες έγκυρες πηγές από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον, που συμπεριλαμβάνουν από απόρρητα reports πρέσβεων και βοηθών τους στην Αθήνα, μέχρι τις επίσημες εκτιμήσεις υψηλόβαθμων παραγόντων των ΥΠΕΞ αυτών των χωρών, νυν και πρώην χειριστών των ελληνικών θεμάτων, μέχρι και των ίδιων των αρμόδιων υπουργών.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ: Οι 6 λόγοι για μία «ελληνική στροφή»
Η θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τη χώρα μας
Η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανών σχέσεων είναι ραγδαία. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία απόρρητη έκθεση του επιτελείου της συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σ. Ράις, η Ελλάδα για έξι ουσιαστικούς λόγους, εδώ και μία διετία, αποτελεί τον πιο χρήσιμο στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η προσήλωση της Αθήνας στη σχέση της με το ΝΑΤΟ, η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ και η «αιρετική» στάση του Ερντογάν που εξοργίζει την Ουάσιγκτον, έχουν αναβαθμίσει κατακόρυφα τον ελληνικό ρόλο.
Πέραν την πρώτης τριάδας λόγων, υπάρχει και μία δεύτερη. Υπάρχει ταύτιση ενεργειακής στρατηγικής των δύο πλευρών, η Αθήνα τίμησε στην ουκρανική κρίση τη θέση της στο ΝΑΤΟ, προσχωρώντας στο μπλοκ των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ οι Αμερικανοί κορυφώνουν τώρα την ανταγωνιστική τους τακτική απέναντι στη γερμανική οικονομική επιρροή στην Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων από την Ουάσιγκτον συγκλίνουν στο ότι η περίοδος μέχρι το καλοκαίρι του 2015 είναι ιδεώδης για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας. Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα εξής:
Πρώτο, την ελληνική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, την οποία έχει ανάγει σε προσωπικό στοίχημά του ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν.
Δεύτερο, την αντίστοιχη στάση στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. «Οι Έλληνες θέλουν, αλλά αργούν», διαπιστώνει σε έκθεσή του προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ο βοηθός υπουργών Εξωτερικών.
Τρίτο, από τους ρυθμούς προώθησης της προσυμφωνίας για την επέκταση της χρήσης της βάσης της Σούδας ενόψει της κλιμακούμενης κρίσης με τους τζιχαντιστές.
Εξαιρετική είναι η εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και του Πενταγώνου στη συμβολή Αβραμόπουλου στα παραπάνω θέματα, καθώς και στη σταθεροποίηση της καλής σχέσης της Αθήνας με το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πηγές, στην τελευταία έκθεση της διεύθυνσης ευρωπαϊκών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Τζον Κέρι περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η διαπίστωση ότι η τοποθέτηση του μέχρι τώρα ΥΕΘΑ στη θέση επιτρόπου στην ΕΕ αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη και ένδειξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει ένα βήμα απαγκίστρωσης από την «αγχώδη επιρροή» του Βερολίνου.
Παράλληλα πιστώνουν στον Α. Σαμαρά την απόλυτη συμπαράταξη της Ελλάδας με τη δυτική συμμαχία κατά την ουκρανική κρίση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αναδιάταξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων μετά το όσα θρυλείται ότι έχει συμφωνήσει παρασκηνιακά με τους ισλαμιστές ο Ερντογάν.
Έκθεση του υπουργείου Οικονομικών προς Ομπάμα
Πρόωρες κάλπες και νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Για το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας, η νεότερη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών προς τον Πρόεδρο Ομπάμα περιγράφει αισιοδοξία για την τελική λύση για το χρέος, παρά τον «αστάθμητο παράγοντα των πιθανών πρόωρων εκλογών», αλλά συμπεριλαμβάνει και αναφορά της πρεσβείας στην Αθήνα στην οποία επισημαίνεται «υψηλός φόβος για ένταση της κοινωνικής αναταραχής αν προχωρήσουν οι υποθέσεις των ελεύθερων πλειστηριασμών», καθώς και αδυναμία αντιμετώπισης της εκρηκτικής ανεργίας. Επίσης, στην ίδια αναφορά της πρεσβείας εκτιμώνται ως «πολύ πιθανές οι εκλογές μέχρι την επόμενη άνοιξη λόγω του θέματος του Προέδρου, με πιθανότερο νικητή το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενη περίοδο κυβερνητικής αστάθειας να ακολουθεί».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ρεκόρ με report στην Καγκελαρία
Σωρεία εισηγήσεων στη Μέρκελ από τους επιτελείς της
Εκλογές στην Ελλάδα σε σύντομο χρόνο βλέπουν και οι Γερμανοί. Πέρα από τα όσα συζήτησαν προχθές μεταξύ τους Μέρκελ και Σαμαράς, αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν στην καγκελαρία οι γερμανοί αξιωματούχοι που έχουν επιφορτιστεί με την άμεση ελληνική παρακολούθηση. Ανάμεσά τους οι Ράιχενμπαχ και Φούχτελ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, περιζήτητο είναι το σημείωμα Άσμουσεν προς την καγκελάριο για τις επαφές του με Δραγασάκη και Σταθάκη. Οι περισσότεροι βλέπουν δύσκολη την επανάληψη του σκηνικού της σημερινής συγκυβέρνησης, αλλά θέλουν να πιστεύουν ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει αποσταθεροποιητική απειλή.
Οι πληροφορίες μας από το Βερολίνο, αναφέρουν ότι τελευταία υπάρχει μία κάποια ανησυχία στα επιτελεία των Μέρκελ και Σόιμπλε για την επιμονή της Αθήνας να ρισκάρει την απεμπλοκή από το Μνημόνιο, ταυτόχρονα όμως αυτή «διασκεδάζεται», καθώς όλα τα ελληνικά δείγματα τροφής επιβεβαιώνουν την προσήλωση της δικομματικής κυβέρνησης στις ορίζουσες της γερμανικής «συνταγής» για την οικονομική πολιτική και τις «αποστάσεις ασφαλείας» που διατηρεί σταθερά και μεθοδικά η κυβέρνηση από την αμερικανική επιρροή.
Περιέργως, η στάση της Ελλάδας στο ρωσικό ζήτημα δεν ενδιαφέρει καθόλου το Βερολίνο, παρότι αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό θέμα για την Ευρώπη σήμερα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η επιθυμία της καγκελαρίας για λεπτομερή έλεγχο του ελληνικού οικονομικού προγράμματος είναι τέτοια, που έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες εκθέσεις όλων των εμπλεκομένων προς το γραφείο της Μέρκελ, με διάφορα περιεχόμενα και αποκορύφωμα την αξιολόγηση Ελλήνων υπουργών στην οποία έχει προβεί ο υφυπουργός Φούχτελ, αρμόδιος για την ελληνογερμανική συνεργασία.
Ανάλογες πληροφορίες αναφέρουν πως την ίδια υψηλή εκτίμηση με εκείνη που απολάμβανε από την γερμανική ηγεσία ο πρώην «τσάρος» Γ. Στουρνάρας, γνωρίζει σήμερα ο διάδοχός του Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος ήδη θεωρείται ως σοβαρός και αξιόλογος διαπραγματευτής.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το ενδιαφέρον για πετρέλαια και Κύπρο
Πρέπει να πρόκειται περί θαύματος. Το να ασχολούνται με την Ελλάδα τόσο εντατικά και συστηματικά οι ιθύνοντες ενός κράτους, του οποίου ο ηγέτης έχει να επισκεφθεί την Ελλάδα πάνω από μισό αιώνα, κάτι που εν πολλοίς ισχύει σχεδόν και αντιστρόφως. Και όμως, πράγματι, οι Βρετανοί ασχολούνται με την Ελλάδα πολύ περισσότερο από ότι εμείς φανταζόμαστε.
Την τελευταία τριετία, μάλιστα, το Λονδίνο και ειδικότερα το Φόρεϊν Όφις ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα με τις ελληνικές κινήσεις στη σκακιέρα του Κυπριακού, τα ελληνοτουρκικά γενικότερα, αλλά και στο θέμα των υδρογονανθράκων. Βρετανοί κολοσσοί σχετίζονται με το τελευταίο, αποτελώντας ισχυρότατους παγκόσμιους παίκτες και με φανερές επεκτατικές βλέψεις. Μία αναφορά άλλωστε πριν από ένα μήνα του αρμόδιου τμήματος της πρεσβείας στην Αθήνα για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει το βρετανικό σύστημα και προσωπικά τον επικεφαλής της ΒΡ για να τον συναντήσει μαζί με τον Έλληνα ΥΠΕΚΑ.
ΡΩΣΙΑ: Δυσαρέσκεια και… «χαμένη υπόθεση¨
Απογοήτευση, γιατί η ελληνική κυβέρνηση συμπαρατάχθηκε εξολοκλήρου με τις θέσεις των ισχυρών συμμάχων της στη Δύση, κατά την πρόσφατη όξυνση των σχέσεων των δύο πλευρών λόγω της ουκρανικής κρίσης, εκφράζει απόρρητο σημείωμα επιτελών της ρωσικής πρεσβείας με παραλήπτη την ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Οι πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν πως το κλίμα στασιμότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις επιβεβαιώνεται σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, ιδιαίτερα το ενεργειακό και εκείνο των αμυντικών σχέσεων.
Στη Μόσχα οι περισσότεροι κυβερνητικοί ιθύνοντες συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της πρεσβείας της χώρας τους στην Αθήνα. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν την Ελλάδα «υπόθεση χαμένη», καθώς εκτιμούν πως το αδιέξοδο που αντιμετώπισε στην οικονομία την οδήγησε σε ασφυκτικό όχι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό έλεγχο. Η επιβάρυνση των διμερών σχέσεων έγινε ιδιαίτερα αισθητή κατά το περυσινό δράμα της Κύπρου, τη χρεοκοπία των τραπεζών της που άφησε ακάλυπτα τεράστια ρωσικά κεφάλαια με την Αθήνα να δέχεται παράπλευρες βολές για αδιαφορία σε ένα ζωτικό θέμα για το Κρεμλίνο.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιδεινώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις σε επίπεδα ακόμα χειρότερα και από την εποχή που η κυβέρνηση Καραμανλή ακύρωσε στην πράξη την αρχική συμφωνία για τον αγωγό South Stream.
Από τον περασμένο Ιούνιο, μάλιστα, τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ακολούθησαν σχόλια δυσαρέσκειας για την αλλαγή συγκεκριμένων προσώπων που θεωρούνταν υπέρμαχοι μιάς καλής σχέσης της Αθήνας με τη Μόσχα, με πρώτο τον υφυπουργό Επικρατείας Σ. Κεδίκογλου. Η υπόθεση της πρόσκλησης Σαμαρά στη Μόσχα από τον πρόεδρο Πούτιν «έχει παγώσει».
Ωστόσο οι εκτιμήσεις των επιτελών του τμήματος των Βαλκανικών υποθέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διίστανται. Κάνουν λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για ανάγκη σκληρών επιλογών ανάμεσα στις οποίες πρέπει να σταθούν το Κρεμλίνο και η κυβέρνηση Μεντμέντεβ σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό, ενεργειακό, εμπορικό και τουριστικό ακόμα ανταγωνισμό.
Παρά τις ιστορικές σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα και τη σύνδεσή της με την Ελλάδα και για λόγους Ορθόδοξης πίστης, το δίλημμα των ρώσων ιθυνόντων είναι βαρύ, καθώς η Άγκυρα έχει εκμεταλλευτεί τη δυτική σκληρή στάση και οικοδομεί αυτόνομες ισχυρές σχέσεις οικονομικής συνεργασίας με τη χώρα τους.
ΓΑΛΛΙΑ: Μας «βλέπει» στο άρμα του Βερολίνου
Παρότι βιώνει το δικό της οικονομικό δράμα, η Γαλλία έχει δει εξαρχής με σχετική συμπάθεια την περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας. Η παρακολούθηση και ενημέρωση των Ηλυσίων Πεδίων για τις ελληνικές εξελίξεις είναι συχνή, παρότι εκτιμάται ότι η «ελληνική αταξία» έχει πάψει εδώ και καιρό να απειλεί την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Ο Φρ. Ολάντ δεν είναι βέβαια ειδικός στα ελληνικά θέματα, όπως είχε καταλήξει ο Ν. Σαρκοζί, αλλά βασικοί επιτελείς και συνεργάτες του, όπως οι Π. Μοσκοβισί και Λ. Φαμπιούς έχουν απευθείας κανάλια επικοινωνίας με την Αθήνα.
Όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, στο Παρίσι εκτιμούν ότι στην Ελλάδα επίκειται εκλογές, με αβέβαιο αποτέλεσμα, αλλά ανάμεσα σε δυνάμεις που δεν απειλούν την ευρωπαϊκή συνοχή. Η επίσημη εκτίμηση πάντως τη Γαλλικής Προεδρίας είναι πως η Ελλάδα (η σημερινή κυβέρνηση για την ακρίβεια) ούτε μπορεί αλλά μάλλον ούτε και θέλει να προσχωρήσει σε μία συμμαχία – «μέτωπο» των χωρών του νότου κατά της πολιτικής και των κεντρικών επιλογών του Βερολίνου.
Ανάλογη εκτίμηση έχουν και οι Ιταλοί ιθύνοντες παρά την πυκνότητα των επαφών της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τη Ρώμη. Εδώ σημειώνεται ότι η επίσκεψη Τσίπρα στον Πάπα και η προηγούμενη συμμετοχή του το φόρουμ του Κόμο, αποτέλεσαν αντικείμενο ενασχόλησης για την ιταλική πολιτική ηγεσία, η οποία με εξαίρεση το κόμμα Μπερλουσκόνι κρατάει τακτική ίσων αποστάσεων από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα. Αυτό αφορά πρωτίστως και την κυβέρνηση Ρέντσι, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να συναλλάσσεται άψογα τόσο με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο, όσο και με την πλευρά Τσίπρα.
Πηγή εφημ. «Deal News»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...