Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στην Συρία θέλει ο Ερντογάν

Μολονότι η στρατηγική των ΗΠΑ έναντι του Ισλαμικού κράτους είναι περίπλοκη –καθώς προσπαθεί να συνθλίψει την οργάνωση, επιβάλλοντας παράλληλα συμφωνία για τα πυρηνικά με μια από τις ισχυρότερες περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και ανατρέποντας τον Άσσαντ στη Συρία- φαίνεται εξαιρετικά απλή σε σχέση με εκείνη της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Marc Champion σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Turkey’s Complicated Position on Islamic State».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ανοχή της Τουρκίας έναντι του Ισλαμικού Κράτους οφείλεται εν μέρει στο κίνδυνο τρομοκρατικών αντιποίνων στο εσωτερικό της, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές. Ο Ερντογάν ωστόσο έχει και κάποια αντικρουόμενα κίνητρα έναντι των Κούρδων τα οποία δεν έχουν οι ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει καταστεί στρατηγικός εταίρος της αυτόνομης επαρχίας των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε ανεπίλυτη σύγκρουση με τους Κούρδους αντάρτες που δρουν στην Τουρκία από βάσεις που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων της. Σήμερα λοιπόν ο Ερντογάν βρίσκεται έναντι δύο χαρακτηριζόμενων ως τρομοκρατικών οργανώσεων, του Ισλαμικού Κράτος και του ΡΚΚ, οι οποίες στρατολογούν νέα μέλη από συμπαθούντες στο εσωτερικό της Τουρκίας και πολεμούν μεταξύ τους στη Συρία και στο Ιράκ.

Καθώς το ΡΚΚ εντάχθηκε στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους η Τουρκία ανησυχεί ολοένα περισσότερο για τον προορισμό των σύγχρονων όπλων από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που αρχίζουν να φθάνουν στις κουρδικές περιοχές. Μία σύμμαχος προς το ΡΚΚ οργάνωση ελέγχει τις κουρδικές περιοχές της Συρίας, οι οποίες δέχονται επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, αναγκάζοντας 130.000 περίπου πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Ο ένας εχθρός λοιπόν της Τουρκίας το Ισλαμικό Κράτος απειλεί τώρα τους δεύτερους εχθρούς της τους Κούρδους. Η τουρκική αστυνομία επιχείρησε με προειδοποιητικά πυρά να αποτρέψει μεγάλες ομάδες Κούρδων μαχητών από την Τουρκία να διασχίσουν τα σύνορα για να συνδράμουν τους συμπατριώτες τους στη Συρία.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για την επίλυση αυτού του γόρδιου δεσμού και ο Ερντογάν άρχισε να σκέφτεται, ξανά, τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφάλειας» στη βόρεια Συρία. Αυτή θα είχε πολλαπλά οφέλη: θα παρείχε στον Ερντογάν το κίνητρο να ρισκάρει μια εκ νέου ανάδυση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας συμμετέχοντας στην στρατιωτική προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, υπό έναν ανθρωπιστικό μανδύα, θα παρείχε στη συμμαχία αξιόπιστες χερσαίες δυνάμεις που θα διασφάλιζαν την επιτυχή πάταξη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ θα δημιουργούνταν στη Συρία ένας χώρος ικανός να φιλοξενήσει τα 3 εκατομμύρια προσφύγων ποτ βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.

Η παγίδα είναι ότι η ατζέντα της Τουρκίας δεν φαίνεται ίδια με των ΗΠΑ. Η Τουρκία θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την «ζώνη ασφάλειας» ως βάση και κέντρο εκπαίδευσης των αντιπάλων του Άσσαντ, συμπεριλαμβανομένων των Ισλαμιστών, καθώς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ η κύρια προτεραιότητα του Ερντογάν είναι η ανατροπή του Άσσαντ. Ως αποτέλεσμα δεν θα αντιτάσσονταν μόνο ο Άσσαντ στη δημιουργία της ζώνης ασφάλειας, αλλά και η Ρωσία και η Κίνα στο ΣΑ ΟΗΕ, μη παρέχοντας στο όλο εγχείρημα την αναγκαία νομιμοποιητική βάση.

Ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να διαταράξει την συμμαχία ασφάλειας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και δεν είναι ευτυχής με τα δημοσιεύματα που απεικονίζουν την Τουρκία ως σπόνσορα περίπου του Ισλαμικού Κράτους. Κατά συνέπεια θα επιχειρήσει να προσφέρει κάποια μορφή στήριξης στη συμμαχία, τώρα που απελευθερώθηκαν οι όμηροι. Αλλά εάν η συμμαχία δεν υιοθετήσει την τουρκική ατζέντα στη Συρία και τη δημιουργία της ζώνης ασφάλειας δεν είναι πιθανό να διακινδυνεύσει ο Ερντογάν τη συμμετοχή τουρκικών αεροπλάνων ή τουρκικών αεροπορικών βάσεων στην επιχείρηση.

Πηγή Bloomberg

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]