Deutsche Welle: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δρακόντεια μέτρα για τους τζιχαντιστές
Να μοιραστούν σε όλη την Ευρώπη οι πρόσφυγες λόγω τζιχαντιστών
Να οχυρωθεί η Ευρώπη με Στάμπα στις ταυτότητες για όσους περνούν μέσω Τουρκίας σε Ιράκ - Συρία
Ο «τουρισμός ισλαμιστών» βρίσκεται στο απόγειό του. Η Γερμανία προσπαθεί να τον αναχαιτίσει με αυστηροποίηση της νομοθεσίας, μεταδίδει η Deutsche Welle. «Στάμπα στις ταυτότητες για όσους περνούν μέσω της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία».
Για τον πραγματικό αριθμό τους μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Οι πιο αξιόπιστες έγιναν το καλοκαίρι από την συμβουλευτική εταιρεία Soufan της Ν. Υόρκης. Σύμφωνα με έκθεσή της από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία πριν από τρία χρόνια πάνω από 12.000 αλλοδαποί από 81 χώρες έχουν ασπαστεί την ακραία ιδεολογία της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και μάχονται ως εθελοντές στο πλευρό της.
«Διαδικασία τύπου TUV για ισλαμιστές»
Η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος υπολογίζει ότι ο αριθμός των μαχητών από τη Γερμανία ξεπερνά τους 400, από τους οποίους οι περισσότεροι εισχωρούν στο «Ισλαμικό Κράτος». Η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο έχει θέσει ως στόχο να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για να καταπολεμήσει τον τουρισμό επίδοξων τζιχαντιστών. Στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπως ο αντιπρόεδρος της ΚΟ της CDU Τόμας Στρομπλ ζήτησαν την ποινικοποίηση ακόμη και της προπαγάνδας για ισλαμιστικές οργανώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για εκπαίδευση σε στρατόπεδα των τρομοκρατών στο Ιράκ ή στη Συρία. «Πρέπει να περάσουμε το ποινικό δίκαιο και την ποινική μας δικονομία από μια διαδικασία τύπου TUV για Ισλαμιστές», είπε χαρακτηριστικά. Για τους αλλοδαπούς τζιχαντιστές με άδεια παραμονής στη Γερμανία ορισμένου χρόνου θα πρέπει να ληφθεί μια σειρά από μέτρα που θα κάνει αδύνατη την επανείσοδό τους στη χώρα, όπως ανέφερε η Εύα Χεγκλ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα η σκέψη είναι να τους αφαιρεθεί η γερμανική.
«Στάμπα στις ταυτότητες»
Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού εξετάζουν ακόμη να πάρουν μέτρα ώστε να δυσκολέψει η έξοδος επίδοξων τζιχαντιστών μαχητών από τη Γερμανία. «Όποιος ταξιδεύει μέσω Τουρκίας προς το Ιράκ και τη Συρία δεν χρειάζεται διαβατήριο, η ταυτότητα αρκεί», είπε στη εφημερίδα die Welt ο βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, εμπειρογνώμων σε θέματα εσωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. «Γι αυτό θα ήταν χρήσιμο εάν οι αρχές είχαν τη δυνατότητα να σταμπάρουν την ταυτότητα εκείνων που πηγαίνουν προς τις χώρες αυτές για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.» Ο Μπόζμπαχ επισημαίνει ότι σε περίπτωση δικαιολογημένης υπόνοιας ότι κάποιος φεύγει από τη Γερμανία για να ενταχθεί σε ισλαμιστική οργάνωση, μπορεί να του αφαιρεθεί το διαβατήριο, κάτι που δεν ισχύει για την αστυνομική ταυτότητα.
Σε σχέση με το προχθεσινό ψήφισμα των ΗΕ που αφορά στην ευθύνη των κρατών μελών να σταματήσουν τις κινήσεις επίδοξων τζιχαντιστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εμφανίστηκε συγκρατημένος λέγοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο αυτό το ψήφισμα επιφέρει αλλαγές στην ποινική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να περιοριστεί «η ελευθερία και το κράτος δικαίου».
Υποδοχή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη
Η Γερμανία απέστειλε για πρώτη φορά όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους του Β. Ιράκ. Αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. «Ανθρωπιστικός κατ΄ αρχήν ο ρόλος της».
Πριν από 6 εβδομάδες άρχισε στη Γερμανία η συζήτηση για τη συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» με γερμανικά όπλα. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν αντικρουόμενες. Τελικά οι αντιρρήσεις ξεπεράστηκαν και χθες, έγινε η πρώτη μεταφορά όπλων για τον εξοπλισμό 10.000 Κούρδων του Β. Ιράκ.
Γερμανικά όπλα
Η αποστολή περιλαμβάνει 16.000 τουφέκια, 40 αυτόματα όπλα, 30 αντιαρματικά «Milan» με 500 πυραύλους, 240 μπαζούκας και 10.000 χειροβομβίδες. Επιπλέον αποστέλλει πυρομαχικά, στρατιωτικά οχήματα και είδη εκστρατείας. Όλα αυτά συνολικής αξίας 70 εκατομ. ευρώ. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την αποστολή όπλων ως παραβίαση της αρχής που θέλει τη Γερμανία να μην αποστέλλει όπλα σε περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αλλά αυτή η παραβίαση δε γίνεται για πρώτη φορά. Γερμανικά όπλα παίρνουν και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παρά την κρίση στο Μεσανατολικό. Βέβαιο θεωρείται ότι η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των αράβων συμμάχων τους στο Β. Ιράκ και τη Συρία. Μήπως όμως θα έπρεπε να συμμετάσχει; Το ερώτημα τέθηκε στον Ρολφ Μύτσενιχ, αντιπρόεδρο της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
«Ανθρωπιστικός ο ρόλος»
«Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να ασκήσω κριτική, αλλά να διαπιστώσω, ότι κυρίως σχετικά με τη γερμανική πολιτική η δύναμή της βρίσκεται στη δράση της μέσα στην ΕΕ, κυρίως μάλιστα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των προσφύγων», υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής στη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία. «Η σκέψη είναι η υιοθέτηση μια νέας συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία να 'μοιράζει' την πίεση από τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη σε όλες τις χώρες εξίσου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να πλαισιωθεί από την Ευρώπη και βεβαίως να μην οδηγηθούμε στην εξάπλωση των διενέξεων στην περιοχή. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Νομίζω ότι η στάση της Γερμανίας στο θέμα είναι πολύ εποικοδομητική, δεδομένου ότι δεν αντέχουμε άλλη μια μεγάλη διένεξη στην περιοχή».
«Αλληλεγγύη»
Στην πόλη Ερμπίλ βρέθηκε χθες η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάινεν. Σε συνάντησή της με τον κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί υποσχέθηκε την «μακροπρόθεσμη» αλληλεγγύη της χώρας της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Από την πλευρά του ο Μπαρζανί ζήτησε να αποσταλούν πιο σύγχρονα όπλα από αυτά που ήδη στέλλονται. «Όταν έρθουν στα χέρια των Πεσμεργκά τα αναγκαία όπλα, δεν πρόκειται να ζητήσουμε άλλη βοήθεια», δήλωσε ο Μπαρζανί.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...