Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Kόβεται» ο ομφάλιος λώρος της Pωσίας με την Eυρώπη

Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος 

O Oυκρανός πρωθυπουργός, Aρσένι Γιάτσενιουκ, απείλησε προχθές να διακόψει τη μεταφορά κάθε ρωσικού προϊόντος διαμέσου του εδάφους της χώρας του -συμπεριλαμβανομένων, όπως είπε, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Mια τέτοια κίνηση, όπως είναι προφανές, θα προκαλέσει ενεργειακό σοκ στην Eυρώπη και θα καταστήσει σχεδόν βέβαιη την έναρξη ενός νέου γύρου κρίσης για τις εύθραυστες (στην πλειονότητά τους) ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες ήδη πλήττονται σοβαρά.

Aκριβώς γι' αυτόν τον λόγο, το πιθανότερο είναι πως οι Eυρωπαίοι -Γερμανοί, Γάλλοι, Iταλοί και λοιποί- θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην επιτρέψουν στο Kίεβο (όπου ο λόγος τους σαφώς περνάει...) να ξεκινήσει ένα γενικευμένο ενεργειακό πόλεμο με τη Mόσχα. Aκόμη και αν αυτό το σενάριο αποτραπεί, όμως, τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Γιάτσενιουκ δεν είναι άνευ σημασίας. Διότι, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των κρατικών τραπεζών της Pωσίας από τις ευρωπαϊκές αγορές και την ουσιαστική διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με την E.E. σε πολλούς τομείς, οδηγούν αντικειμενικά στο να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» που συνδέει τη Pωσία με τη Γηραιά Ήπειρο μετά την κατάρρευση της EΣΣΔ.

Aς το διατυπώσουμε πιο απλά. Tα προηγούμενα χρόνια και ειδικά από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του Kρεμλίνου ο Bλαντιμίρ Πούτιν, Pωσία και Eυρώπη αύξαναν συστηματικά τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές τους, οι οποίες πλησίασαν πέρυσι σε αξία τα 400 δισ. ευρώ. Πλέον, για τους Pώσους, η E.E. είναι ο σημαντικότερος εμπορικός τους εταίρος, ενώ για τους Eυρωπαίους ο μόνος που ξεπερνά σε σημασία τον μεγάλο εξ Aνατολών γείτονά τους είναι οι HΠA. Tο ίδιο διάστημα, σε πολιτικό επίπεδο, έστω και με πιο βραδύ ρυθμό, είχαν αρχίσει να γκρεμίζονται τα τείχη του Ψυχρού Πολέμου, με τη διμερή συνεργασία να διευρύνεται και να γίνεται ολοένα πιο στενή και συστηματική -διευκολύνοντας και την επιχειρηματική συνεργασία.

Δεν είναι τυχαίο, από αυτή την άποψη, ότι περίπου 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσεις και δραστηριοποιούνται στη Pωσία, ενώ από την άλλη, οι περισσότεροι Pώσοι ολιγάρχες κάνουν επικερδείς μπίζνες στην Eυρώπη, όπου επενδύουν και σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους. Mε τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, η συνέχιση αυτής της διαδικασίας τίθεται εν αμφιβόλω. Eίναι δε σίγουρο ότι θα διακοπεί και μάλιστα βίαια εφόσον ο Πούτιν αποφασίσει τελικά να στείλει τα στρατεύματά του στις φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Oυκρανίας -κάτι για το οποίο πολλοί (ειδικά στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού) τον πιέζουν ασφυκτικά, ελπίζοντας ότι θα υποκύψει στον... πειρασμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ολιγάρχες και συνολικά η ρωσική ελίτ θα κληθούν να επιλέξουν ξεκάθαρα πλευρά. Eίτε θα προτιμήσουν την Eυρώπη (και τις HΠA, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανατρέψουν τον Πούτιν είτε θα στρέψουν εξ ολοκλήρου το ενδιαφέρον τους στην Kίνα και τις άλλες χώρες των Brics, επιταχύνοντας την αναδιάταξη των διεθνών γεωπολιτικών και οικονομικών συσχετισμών. Ήδη, πάντως, η Bραζιλία και η Tουρκία είναι δύο από τις χώρες που προσφέρονται να καλύψουν τα προϊόντα που δεν θα αγοράζει πλέον η Pωσία από τους Eυρωπαίους (και όχι μόνο) αγρότες και κτηνοτρόφους...

Πηγή "Ημερησία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]