Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τέλος του πολέμου στην Ουκρανία θέλει η Μέρκελ

Του Γιώργου Παυλόπουλου 

Το Κίεβο κατηγόρησε χθες επισήμως τη Μόσχα για «εισβολή», μετά την είσοδο στο ουκρανικό έδαφος μεγάλου μέρους του ρωσικού κομβόι που (θεωρητικά, τουλάχιστον) μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους κατοίκους του Λουγκάνσκ, όπου οι μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και φιλορώσους μαίνονται εδώ και πολλές ημέρες.

Η ουκρανική κυβέρνηση, αν και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτεθεί εναντίον των φορτηγών για να μην υπάρξει «προβοκάτσια», ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν οπλικά συστήματα και ενισχύσεις προς τους αυτονομιστές, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε δύσκολη θέση -με το Κρεμλίνο να απαντά ότι αποφάσισε να αναλάβει δράση μετά την πολυήμερη κωλυσιεργία που είχε ως αποτέλεσμα τα φορτηγά να μένουν ακινητοποιημένα στα σύνορα.

Σε αυτό το κλίμα έντασης, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επικίνδυνα «επεισόδια», η Αγκελα Μέρκελ φτάνει σήμερα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, για συναντήσεις με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ, στην πρώτη της επίσκεψη μετά την έναρξη της κρίσης. Αναμφίβολα, η πρώτη εικόνα που δημιουργείται είναι ότι πρόκειται για μια πολιτική κίνηση, προκειμένου να στηρίξει το Κίεβο και τον Ποροσένκο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, ειδικά μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε., κανείς δεν αμφιβάλλει αναφορικά με το ποια πλευρά στηρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας -κάτι που, πρακτικά, σημαίνει ότι η επιδίωξή της είναι άλλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, το Βερολίνο μπορεί να έχει «συρθεί» στην υιοθέτηση σκληρής στάσης έναντι της Μόσχας (ειδικά μετά την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing), ωστόσο εξακολουθεί να μην επιθυμεί ένα γενικευμένο οικονομικό και εμπορικό «πόλεμο» με τους Ρώσους. Άλλωστε, αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουν, εμμέσως ή αμέσως, οι περισσότερες από τις 7.000 περίπου γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν επενδύσεις στη ρωσική αγορά και κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές επιπτώσεις.

Έτσι, όπως «διέρρευσε» ανώτατος Γερμανός διπλωμάτης στο Reuters και άλλα ΜΜΕ, η Μέρκελ θα επιχειρήσει να πείσει τον Ποροσένκο να βάλει γρήγορα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, δεδομένης της υπεροπλίας που έχουν διασφαλίσει οι κυβερνητικές δυνάμεις, διαγράφεται πλέον το σενάριο όχι απλώς της ήττας, αλλά της ταπεινωτικής συντριβής των φιλορώσων -κι αυτό, όπως πρόσθεσε, ενέχει τον κίνδυνο μιας οργισμένης και μη λελογισμένης αντίδρασης από την πλευρά του Πούτιν, ο οποίος ασφαλώς και δεν θέλει να χάσει τη δημοφιλία του στο εσωτερικό της χώρας, την οποία οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην αποφασιστική του στάση και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ουκρανός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να δεχθεί ένα τέτοιο συμβιβασμό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δώσει διέξοδο διαφυγής στους ενόπλους προς τη Ρωσία, μέσω ενός σχεδίου που θα παρουσιάσει ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματίσει με τον Πούτιν στο Μινσκ, την ερχόμενη Τρίτη 26 Αυγούστου.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την πιθανότητα διάλυσης της Βουλής (ίσως και την Κυριακή) και προκήρυξης πρόωρων εκλογών για το φθινόπωρο -σε αυτή την περίπτωση, ο Ποροσένκο θέλει να συντηρήσει την εικόνα του σκληρού και του «ρωσοφάγου», έτσι ώστε να διασφαλίσει τη νίκη των δικών του ανθρώπων. Ο δεύτερος λόγος είναι η παρουσία της Ακροδεξιάς και ο ρόλος της στην Ουκρανία. Με χιλιάδες εθελοντές του νεοναζιστικού «Εθνικού Τομέα» να πολεμούν ως εθελοντές στην ανατολική Ουκρανία, οι ηγέτες της δεν έχουν καμία πρόθεση να έρθουν σε συμβιβασμό με τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» της περιοχής.

Εάν θέλει να μακροημερεύσει, ο Ποροσένκο πρέπει κάποτε να τολμήσει την «εκκαθάριση» αυτού του αποστήματος...

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]