Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χαμηλώστε τους τόνους, έρχεται φωτιά!

Η εξάπλωση των τζιχαντιστών στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε που αλλού, σε συνδυασμό με το ψυχροπολεμικό μέτωπο που ορθώνεται μεταξύ Αμερικανο-Ευρωπαίων και Ρώσων, κάνει τον κόσμο πιο ανασφαλή και το αύριο της ανθρωπότητας αβέβαιο και σκοτεινό. Η Ελλάδα αυτή την ώρα, παρά τα οξύτατα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματά της, είναι η μοναδική νησίδα ειρήνης και ασφάλειας μέσα στη φλεγόμενη γειτονιά μας.

Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Οι δυτικοί τώρα θέλουν να τα βρουν με τον Άσαντ για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη απειλή της Τζιχάντ. Στο Ιράκ απέτυχε η δημοκρατία που γεννήθηκε μέσα από την επιχείρηση «Σοκ και Δέος» του Τζορτζ Μπους. Οι οπαδοί του Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούν μέρος της ηγεσίας των τζιχαντιστών. Το ίδιο συμβαίνει και στο Αφγανιστάν, όπου οι ομάδες της Τζιχάντ είναι η μετεξέλιξη της Αλ Κάιντα. Στη Βόρεια Αφρική, καίγεται η Λιβύη, όπου είναι θέμα χρόνου να σταθεροποιηθεί στην εξουσία μια ομάδα τζιχαντιστών, οπαδών του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Η παγκόσμια πολιτισμική σύγκρουση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη γειτονιά μας.

Η Τουρκία, με Ερντογάν και Νταβούτογλου πλέον στο τιμόνι της, στηρίζει τους Παλαιστίνιους της φλεγόμενης από τους βομβαρδισμούς Γάζας και κοντράρει στα ίσια τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς.

Εμείς ανήκουμε και υπακούμε στον πολιτικο – στρατιωτικό άξονα Ουάσιγκτον-Τελ Αβίβ. Εδώ και καιρό, έχουμε παραχωρήσει τον εναέριο χώρο μας για ασκήσεις στην ισραηλινή αεροπορία. Συγχρόνως, υλοποιούμε όλες τις οδηγίες που μας δίνουν, είτε σε στρατιωτικό είτε σε πολιτικό επίπεδο.

Ποια θα είναι η εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν βαθύνει περισσότερο το χάσμα Άγκυρας – Τελ Αβίβ και αν υπάρξει μεγαλύτερη σύγκρουση με τον μουσουλμανικό κόσμο;

Η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί στην Ελλάδα εν όψει προεδρικής εκλογής και η εμφανής έλλειψη ψυχραιμίας μεταξύ των αντιμαχομένων πολιτικών πλευρών, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βοηθήσει διπλωματικά και ουσιαστικά στους ελιγμούς για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Είμαστε στην Ευρώπη, αλλά η κ. Μέρκελ έχει αποδείξει ότι υπολογίζει παραπάνω από εμάς την τουρκική αγορά και τις σχέσεις της με τον Ερντογάν.
Μήπως θα πρέπει, κεκλεισμένων των θυρών, από τώρα η πολιτική ηγεσία μας να συνεργαστεί για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της φωτιάς στη Μέση Ανατολή και στα σύνορά μας;
Μήπως θα πρέπει να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις μας τουλάχιστον για ένα διάστημα σε μια κοινή πορεία επί των εθνικών και εξωτερικών θεμάτων πριν βρεθούμε προ εκπλήξεων και μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ δυτικών και μουσουλμανικών δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής;

Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου η επέμβαση στρατιωτικών δυτικών δυνάμεων στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Εκτός αν κάποιοι θέλουν να τους αφήσουν να γίνουν πολύ-πολύ μεγάλη υπαρκτή απειλή για τη Δύση.

Παρατηρώ πάντως ότι η Τεχεράνη δεν λέει κουβέντα τηρώντας μια ουδέτερη και απόμακρη στάση στα συμβαίνοντα. Το ίδιο και ο συντηρητικός αραβικός κόσμος. Είναι ακριβώς η ίδια στάση που κρατάνε εδώ και καιρό για τα γεγονότα στη Γάζα.

Όπως και να έχει, οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων μας πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους και να αρχίσουν έναν διάλογο κεκλεισμένων των θυρών για την αντιμετώπιση διαφόρων θερμών «σεναρίων» στις εξελίξεις που φαίνεται ότι έρχονται στην περιοχή μας.

Σκεφθείτε μόνο ότι αν γενικευτεί το κακό και υπάρξουν πολεμικά γεγονότα, εκτός της δικής μας εμπλοκής, πόσο πελώρια θα είναι τα κύματα προσφύγων που θα έρθουν προς την πλευρά μας.

Πηγή CrashOnLine


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]