Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΟΗΕ: Πρέπει να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι τόσο οι ίδιοι, όσο και η ιδεολογία της μισαλλοδοξίας την οποία πρεσβεύουν πρέπει να ηττηθούν.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σθεναρά την ειδεχθή και άνανδρη δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ», ανέφερε το 15μελές συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

«Το συμβάν αυτό υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο τους αυξανόμενους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι δημοσιογράφοι στη Συρία», ανέφερε το ΣΑ του ΟΗΕ. «Επίσης δείχνει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ευθύνεται για χιλιάδες ακρότητες εναντίον του συριακού και του ιρακινού λαού».

Οι εξτρεμιστές του ΙΚ ανήρτησαν στο Διαδίκτυο αυτήν την εβδομάδα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ένας από τους μαχητές της οργάνωσης να αποκεφαλίζει τον Φόλεϊ και να απειλεί ότι θα σκοτώσει έναν δεύτερο Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Στιβ Σότλοφ, που κρατείται όμηρος.

Το ΣΑ απαίτησε ακόμη οι τζιχαντιστές του ΙΚ, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «οργανώσεων ή οντοτήτων που συνδέονται με την αλ Κάιντα» να απελευθερώσουν τους άλλους ομήρους που κρατούν, «άμεσα και χωρίς όρους», ενώ πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο «να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών ενεργειών».

«Τα (κράτη -) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ότι το ΙΚ πρέπει να ηττηθεί και ότι η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που πρεσβεύει πρέπει να ξεριζωθούν», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση, η οποία όπως σημειώνεται εγκρίθηκε ομόφωνα.

Το ΣΑ επιπλέον «υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια κυβερνήσεων και θεσμών, περιλαμβανομένων κυρίως αυτών της περιοχής που πλήττεται περισσότερο, για να αντιμετωπιστούν το ΙΚ, το Μέτωπο αλ Νόσρα και πρόσωπα, οργανώσεις, εγχειρήματα και οντότητες που συνδέονται με την αλ Κάιντα».

Ο Τζιμ Φόλεϊ, 40 ετών, είχε εξαφανιστεί στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012 και η τύχη του αγνοείτο έκτοτε.

120000 οι ξένοι τζιχαντιστές από 50 διαφορετικές χώρες
Περίπου 12.000 ξένοι μαχητές τζιχαντιστές από 50 διαφορετικές χώρες έχουν επισκεφθεί τη Συρία από την αρχή της εμφύλιας σύγκρουσης εδώ εκεί περισσότερο από τρία χρόνια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας «μικρός αριθμός αμερικανών», ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά δε ότι ο αριθμός των αμερικανών πολιτών που μετέβησαν ή προσπάθησαν να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν είναι περίπου 100 τζιχαντιστές.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 12.000 μαχητές στη Συρία από τουλάχιστον 50 χώρες συμπεριλαμβανομένων μερικών αμερικανών που επισκέφτηκαν τη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χάρφ. «Δεν μπορούν να είναι όλοι εκεί», είπε η Χάρφ χωρίς να θέλει να δώσει μια ακριβή εικόνα για τον αριθμό των αμερικανών πολιτών που συνεργάζονται μαζί με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΕΙ) ή άλλες υπερ-ριζοσπαστικές ομάδες στη Συρία.

Εντός της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι περισσότεροι από 100 αμερικανοί έχουν ταξιδέψει, ή προσπάθησαν να κάνουν το ταξίδι στη Συρία τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. Η Ουάσιγκτον ωστόσο, δεν εντοπίζει οποιοδήποτε οργανωμένο κίνημα για μια πιθανή αμερικανική τζιχάντ, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει δημοσίως στο υψηλότερο επίπεδο τις ανησυχίες τους σχετικά με τους κινδύνους από τους δυτικούς τζιχαντιστές, ειδικά όταν αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες τους.


ΠΗΓΗ: AFP, ANA-MPA, REUTERS

Διαβάστε επίσης:  Πως έγινε η στρατιωτική επιχείρηση για την διάσωση του Φόλεϊ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]