Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Οι ισορροπίες με τον Ταγίπ πρόεδρο

Ο ρόλος της στη Μεσόγειο και τα τρία σενάρια για τις εξελίξεις εντός…

Η ιστορική εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδοτεί αναμφίβολα το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην Τουρκία, τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπορντό, Νικολά Μονσό, σε άρθρο του στην Liberation «βλέπει» τρία βασικά σενάρια:

Το τουρκικό πολιτικό σύστημα γίνεται «προεδροκεντρικό» και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν αποκτά ηγεμονία. Ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει μάλιστα να κάνει συνταγματική αλλαγή για την «προεδροποίηση» του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται τα 2/3 των βουλευτών, ήτοι 367 στους 550 συνολικά. Ωστόσο, το ΑΚΡ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία σήμερα. Επομένως, το κεντρικό στοίχημα του Ερντογάν είναι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που θα κρίνουν τη δυνατότητα του ΑΚΡ να αλλάξει το Σύνταγμα.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την εξέλιξη του ΑΚΡ και την επιλογή του πρωθυπουργού. Η προεδροποίηση του τουρκικού πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς έναν πρωθυπουργό συνεργάσιμο με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας. Έτσι, η επιλογή του νέου αρχηγού του ΑΚΡ και επόμενου πρωθυπουργού, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, θα επιδράσει καταλυτικά στην εξέλιξη του ΑΚΡ.

Το τρίτο ζήτημα είναι η εκλογική νομιμοποίηση του φιλοκουρδικού κόμματος BDP. Το καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές θεωρείται βαρόμετρο για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του 2015.

Με τον Ερντογάν ουσιαστικά να παραμένει «πρώτος καπετάνιος» στο τιμόνι της χώρας, οι σχέσεις με ΗΠΑ, Ε..Ε και Ισραήλ δεν αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες για την Ελλάδα από την εξελισσόμενη ισλαμοποίηση της Τουρκίας και της προσπάθειας αναβίωσης του ένοδξου οθωμανισμού.
Το άλλο ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στις αναδυόμενες προοπτικές του νέου ενεργειακού τοπίου, όπως αυτό διαμορφώνεται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, γεγονός που αφορά πρωτίστως την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, ο Ερντογάν την 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως πρόεδρος της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ενώ η πρώτη του εμφάνιση σε διεθνές φόρουμ θα γίνει το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στην Ουαλία.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]