Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΣΥΡΙΖΑ: Η Μέρκελ βάζει την μπότα της στα Βαλκάνια

Την έντονη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ, για την Διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια που οργάνωσε η Γερμανία στις 28 Αυγούστου, εκφράζει με δήλωσή της η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΚΟ του κόμματος, τονίζοντας ότι:


«…η κίνηση αυτή αναδεικνύει την προσπάθεια της Γερμανίας να εντείνει και να επεκτείνει την ηγεμονία της στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια».

Η κ. Βαλαβάνη αναφέρει ότι «η Γερμανία διαμορφώνει και θεσμοθετεί νέο ad hoc forum, εκτός θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, λιγότερο από τέσσερις μήνες, μετά την πραγματοποίηση της υπουργικής διάσκεψης ΕΕ – δυτικών Βαλκανίων, από την τότε Ελληνική Προεδρία.

»Παράλληλα, αποκλείει κράτη-μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ – από τη Διάσκεψη και προσκαλώντας άλλα κράτη-μέλη – Αυστρία, Κροατία, Σλοβενία, Γαλλία, προφανώς υπολογίζοντας ότι ενδέχεται να προσεγγίζουν περισσότερο τις γερμανικές θέσεις στην περιοχή».

«Ιδιαίτερη ανησυχία», αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «προκαλεί το γεγονός πως παρότι η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό αυτούς τους όρους, συμμετείχαν σε αυτήν οι Μπαρόζο και Φούλ, επιχειρώντας προφανώς να την νομιμοποιήσουν, ως “ευρωπαϊκή”».

«Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι η Ελλάδα εξαιρέθηκε από μια «ευρωπαϊκή» Διάσκεψη, παρότι σε αυτήν συζητήθηκε μέχρι και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως φαίνεται από την αναφορά του στην Τελική Διακήρυξη του Προεδρείου της, και μάλιστα, ως «εξέχον ζήτημα», αλλά και το γεγονός ότι το εν λόγω ζήτημα χαρακτηρίζεται επίσης «εκκρεμές διμερές θέμα», οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Βερολίνο εντάσσει στους παραπάνω σχεδιασμούς του και την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος», τονίζει η κ. Βαλαβάνη και προσθέτει:

«Δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη στην υφιστάμενη διαπραγματευτική διαδικασία για κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα υπό τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ή στις αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα εντάσσεται στο πλαίσιο του σεβασμού σχέσεων καλής γειτονίας και της προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

»Οι παραπάνω εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη χάραξης μιας στοχευμένης και ενεργητικής στρατηγικής από πλευράς της Ελλάδας για τα Βαλκάνια και για τη σταθερότητα ανάμεσα στις γειτονικές μας χώρες – σε αντίθεση με την ηγεμονική στρατηγική, που ξεδιπλώνει το Βερολίνο για την περιοχή.»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]