Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ρωσικό εμπάργκο και οι ευθύνες της μνημονιακής συγκυβέρνησης

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης στο να ακολουθήσει η Ελλάδα την ΕΕ στην επιβολή μέτρων κατά της Ρωσίας

Γράφει ο Νότης Μαριάς

Η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάζει. Πρόκειται για αντίμετρο της Ρωσίας στην επιβολή περιοριστικών μέτρων εκ μέρους της ΕΕ κατά της ρωσικής ομοσπονδίας. Η σκληρή στάση της ΕΕ έχει οδηγήσει τις σχέσεις της Ευρώπης και της Ρωσίας σε τεντωμένο σχοινί και έχει θορυβήσει συνολικά τους πολίτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Η σύγκρουση έχει λάβει ψυχροπολεμική διάσταση. «Το μάρμαρο» καλούνται να το πληρώσουν δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες αγρότες και ο τουρισμός. Οι οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα είναι δυσμενέστατες, αν αναλογιστούμε ότι τα εκατομμύρια των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα δαπάνησαν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η συνολική αξία των εξαγωγών της πατρίδας μας στην Ρωσία, ανήλθε το 2013 σε 406 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, για περιοχές με μεγάλη εξαγωγική δύναμη σε τοπικά προϊόντα, όπως είναι η Κρήτη, αλλά και η Βέροια, η Ημαθία και η Καστοριά, η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια.
Η ζημιά αυτή είναι προφανές ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί από την ΕΕ και όχι από εθνικούς πόρους. Μάλιστα, τα 125 εκατομμύρια ευρώ που αποφασίστηκε από την Κομισιόν να δοθούν πανευρωπαϊκά ως αποζημίωση, είναι ψίχουλα μπροστά στη ζημία που έχει επέλθει.

Σε αυτό το σκηνικό, καμία έκπληξη δεν προκαλεί η απαθής, σχεδόν μοιρολατρική στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά μου, κατέθεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετική ερώτηση με την οποία ζητώ όχι μόνο την πλήρη αποζημίωση και την οικονομική στήριξη όσων επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, αλλά και τη λήψη συνοδευτικών οικονομικών μέτρων σε βάθος χρόνου.

Έχει αξία, επίσης, να αναφερθεί ότι προχωρήσαμε σε κοινή παρέμβαση για το θέμα αυτό με τους Ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, με την οποία εκφράσαμε την βούλησή μας να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των Ελλήνων και Ιταλών αγροτών, αλλά και των συναφών επιχειρήσεων, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Όμως, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ισχυρίζεται αναληθώς ότι είχε δήθεν υποχρέωση να ακολουθήσει ως μέλος της ΕΕ τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Ουδέν ψευδέστερον. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας ορίζει ότι η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους – μέλους. Ήταν πολιτική απόφαση να ακολουθήσει η Ελλάδα την ΕΕ στην επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας και γι αυτό οι πολιτικές ευθύνες της συγκυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση είναι τεράστιες.

Μία διαφορετική Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε στο πλαίσιο της ΕΕ να ασκήσει φιλειρηνική πολιτική και να είναι γέφυρα συνεργασίας της ΕΕ με την Ρωσία. Είχαμε αυτή την ευκαιρία ως χώρα, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και μάλιστα σε μία φάση κρίσιμη για τις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας – Ε.Ε. Δυστυχώς, αυτή την ευκαιρία την σπατάλησε το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η τυφλή υποταγή της συγκυβέρνησης στην βούληση των ισχυρών της Ευρώπης είναι ορατή σε κάθε ευκαιρία. Το είδαμε και στην υπερψήφιση από τους ευρωβουλευτές τη; ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την Ουκρανία.

Εμείς, από την πλευρά μας, εκφράσαμε την αντίθεσή μας στο εν λόγω ψήφισμα και δεν το υπερψηφίσαμε. Η αρνητικά μας στάση εκφράστηκε με αποχή κατά την ψηφοφορία, μία θέση αυξημένης εθνικής ευθύνης.
Αντίθετα, όσοι ψήφισαν «κατά», δυστυχώς με την ψήφο του καταψήφισαν ταυτόχρονα και τα σημεία 6 και 7 του ψηφίσματος, γεγονός που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων για το Κυπριακό, μια και τα εν λόγω σημεία ρητώς καταδίκαζαν την παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, την εδαφική προσάρτηση κ.λ.π. υπεραμυνόμενα ταυτόχρονα θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως το δικαίωμα των λαών να ορίζουν ελεύθερα το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας τους.

* Ο Νίκος Μαριάς είναι ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]