Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακόμα και τις αποζημιώσεις των αγροτών μπλοκάρει ο ΕΝΦΙΑ

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Ακόμα και οι αποζημιώσεις που περιμένουν οι αγρότες για τις ζημίες που έχουν υποστεί από το Ρωσικό εμπάργκο κινδυνεύουν να "παγώσουν" εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες κινδυνεύουν να υποστούν την ίδια ταλαιπωρία που εδώ και μέρες περνούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακίνητων που, όπως αποκάλυψε το Capital.gr, δεν μπορούν να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου και να λάβουν φορολογική ενημερότητα επειδή οφείλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση μετέφερε τη λήξη της στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι αποζημιώσεις εμπίπτουν στις ίδιες αποφάσεις, εξαιτίας των οποίων "πάγωσαν" οι επιστροφές, ενώ παράλληλα σταμάτησε η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εξαίρεση των αγροτών από τις συγκεκριμένες αποφάσεις τότε θα πρέπει ή να περιμένουν να πληρώσουν όλες τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή να πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο το φόρο για να πάρουν φορολογική ενημερότητα και στη συνέχεια να εισπράξουν την αποζημίωση που τους αναλογεί.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος το ποσό της αποζημίωσης τους να συμψηφιστεί με όλες τις όφειλες που μπορεί να έχουν προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα στο τέλος να μην περισσέψουν χρήματα για να εισπράξουν οι αγρότες.

Αυτό θα συμβεί καθώς με βάση παλαιότερη υπουργική Απόφαση για να εισπράξει κάποιος χρήματα από το Δημόσιο (π.χ επιστροφή φόρου κ.α) πρέπει να μην τον βαραίνουν βεβαιωμένα χρέη στις Δ.Ο.Υ. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής τους ή ακόμα και αν ο φορολογούμενος τα έχει ρυθμίσει και είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων ο συμψηφισμός είναι υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Απόφαση, οι ΔΟΥ οφείλουν να συμψηφίζουν όλο το ποσό της επιστροφής με το βεβαιωμένο ποσό του ΕΝΦΙΑ ή με οποιαδήποτε άλλη οφειλή και μάλιστα χωρίς καμία έκπτωση για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου.

Ωστόσο, μετά την νέα θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει τον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας με διάρκεια ισχύος ένα μήνα, θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πως μέχρι τώρα δεν εκδίδεται στην περίπτωση όπου υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι τότε, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας με διάρκεια δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Ωστόσο, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα εκδίδονται πιστοποιητικά με διάρκεια ισχύος ενός μήνα από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οδηγούν τους αγρότες στην εξαθλίωση!!! Ούτε επί Τουρκοκρατίας γινόταν αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]