Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στη Λιθουανία έφτασαν εκατοντάδες άρματα μάχης του ΝΑΤΟ




Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Στο λιθουανικό λιμάνι της Κλαϊπέντα στις 5 Ιουνίου, κατέφθασαν μέσω στρατιωτικών αποβατικών πλοίων, άρματα μάχης, ΤΟΜΑ του ΝΑΤΟ. Τα Τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα που κατέφθασαν στη Λιθουανία, θα λάβουν μέρος, στη μεγαλύτερη έως τώρα άσκηση του ΝΑΤΟ, με την επωνυμία «Saber Strike 2014», αναφέρει η διαδικτυακή πύλη delfi.lt.

Τα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΑ, ανήκουν στον δανικό στρατό. Συγκεκριμένα, το αποβατικό πλοίο που κατέφθασε στο λιμάνι της Κλαϊπέντα, εκφόρτωσε άρματα μάχης τύπου Leopard 2A5, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ CV 9035, M113, BMP «Piranha»), αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και μια ποικιλία ιατρικών οχημάτων, των υπηρεσιών βοηθητικού εξοπλισμού.

Η φάλαγγα των τεθωρακισμένων οχημάτων από τον λιμένα Klaipeda, κινήθηκε οδικώς προς την περιοχή Gayzhyunsky κοντά στο χωριό Rukla της επαρχίας Jonava. Σημειώνεται ότι, τα σύνορα με την Ρωσία, βρίσκονται σε απόσταση λίγο πάνω των εκατό χιλιόμετρων. Στη σοβιετική εποχή, όταν η Λιθουανία ήταν ακόμα μέρος της ΕΣΣΔ, σε αυτήν την περιοχή, λειτουργούσε στρατιωτική βάση των Σοβιετικών αερομεταφερόμενων στρατευμάτων.

Ο Αρχηγός του Στρατού της Λιθουανίας στρατηγός Almantas Leika, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι «η άσκηση του ΝΑΤΟ «Saber Strike 2014» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9 Ιουνίου και θα συνεχιστεί για 11 ημέρες έως την 20 Ιουνίου».

Ο κύριος στόχος της μεγάλης σε αριθμό και μέγεθος νατοϊκής στρατιωτικής άσκησης, αποτελεί, η πραγματοποίηση «μιας κοινής άσκησης των συμμάχων του ΝΑΤΟ, στην «διεξαγωγή διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Στις ασκήσεις αυτές θα συμμετάσχουν 2.500 νατοϊκοί στρατιώτες, 1.100 εκ των οποίων, ανήκουν στον δανικό στρατό, καθώς και περίπου 500 από τον στρατό της Λιθουανίας. Συνολικά, θα συμμετέχουν στην άσκηση στο έδαφος της Λιθουανίας, 800 στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα όλων των τύπων.

Από την απέναντι πλευρά από τις αρχές Ιουνίου, οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις, θα υλοποιήσουν σχέδιο εκπαίδευσης, συμμετέχοντας σε περίπου 1.000 ασκήσεις διαφόρων επιπέδων, ανέφερε η υπηρεσία τύπου των αερομεταφερόμενων δυνάμεων (ВДВ), που αποτελεί ξεχωριστή διοίκηση στο ρωσικό στρατό.

«Οι αλεξιπτωτιστές θα χρειαστεί να περάσουν μια μακρά περίοδο κατάρτισης συμμετέχοντας σε περίπου 1.000 ασκήσεις αποβατικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων και των επίγειων, για τη διατήρηση της ειρήνης, σε στρατηγικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου Αντισυνταγματάρχης Yevgeny Meshkov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές θα «εξασκηθούν» υλοποιώντας διάφορα πολεμικά σενάρια σε περισσότερες από 15 περιοχές της ρωσικής ομοσπονδίας.

Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από 100.000 άλματα, εκ των οποίων περίπου 60.000 από μεταφορικά αεροσκάφη IL–76, με τα 20 χιλιάδες σε βραδινές ασκήσεις, με την συμμετοχή 60 μονάδων επιπέδου τάγματος. Επίσης οι αλεξιπτωτιστές θα διαθέτουν πλήρη φόρτο και όλον στρατιωτικό εξοπλισμό τους, υλοποιώντας σενάρια σε πραγματικές συνθήκες, σύμφωνα με το δόγμα του γενικού επιτελείου.

Επίσης οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV), θα συμμετάσχουν μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο αυτή, στην διακλαδική άσκηση με την επωνυμία «Vostok–2014», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, με την συμμετοχή και άλλων χερσαίων δυνάμεων από όλες τις άλλες περιοχές της χώρας. Καθώς και σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις «Συλλογικές Δυνάμεις Ταχείας Αντιδράσεως του οργανισμού χωρών CSTO με την επωνυμία «Αλληλεπίδραση – 2014»

Καθώς λοιπόν διαφαίνεται, έχουμε μία σαφέστατη υπερ-συγκέντρωση στρατευμάτων (νατοϊκών και Ρωσικών) και από τις δύο «πλευρές», με πρόσχημα την εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων, και με σενάριο την «διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων» συνδυασμένων δυνάμεων. Εάν προσθέσουμε και την ανάπτυξη ρωσικών στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων πάνω από την Μαύρη θάλασσα, που σύμφωνα με τους Ρώσους αποτελεί συνέπεια, των γεωπολιτικών αλλαγών στην περιοχή, λόγω της επιστροφής της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, τότε το σκηνικό «βαραίνει» αρκετά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, θα αυξηθούν οι εναέριες περιπολίες του ΝΑΤΟ και ο αριθμός των ασκήσεων στα κράτη της Βαλτικής, καθώς και η νατοϊκή ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης το κλίμα κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της απόβασης της Νορμανδίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήταν ιδιαίτερα βαρύ, προμηνύοντας αύξηση των εντάσεων στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή. Τα τι μέλει γενέσθαι θα φανεί σίγουρα στην πορεία.

Πηγή «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!»






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]