Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταιγίδα στο Αιγαίο με όλο τον Στόλο σε θέσεις μάχης

Η μαζική έξοδος πάσης φύσεως πλοίων λίγο μετά τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς

Από τον Ευθύμιο Π. Πέτρου

Με μία μαζική έξοδο του Στόλου στο Αιγαίο, απάντησε την περασμένη εβδομάδα στις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις το Πολεμικό Ναυτικό.
Στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίς 2014», έγινε η μεγαλύτερη ναυτική κινητοποίηση των τελευταίων ετών, με 69 μονάδες να αναπτύσσονται επιχειρησιακά στο Αιγαίο. Από αυτές, τα εννέα πλοία ήταν πλοία υποστηρίξεως και τα βοηθητικά, ενώ τα υπόλοιπα 60 ήταν μάχιμες μονάδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν, εκτός από τα πολεμικά πλοία, ταχέα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου και περιπολικά του Λιμενικού Σώματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η άσκηση «Καταιγίδα» σχεδιάζεται και διευθύνεται από το Αρχηγείο Στόλου, φέτος προσέλαβε διακλαδικό χαρακτήρα, αφού συμμετείχαν τάγμα Πεζοναυτών με τα όπλα υποστήριξής του, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και το Λιμενικό, το οποίο με τα σκάφη και τις ειδικές δυνάμεις του εξετέλεσε αποστολές ελέγχου της εμπορικής ναυτιλίας και διασφαλίσεως των ναυτικής ασφάλειας στην περιοχή στην οποία ξεδιπλώνονταν η άσκηση.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όχι μόνον έπειτα από χρόνια τόσο μεγάλος αριθμός ναυτικών μονάδων κατόρθωσε να βγει ταυτόχρονα για την άσκηση, αλλά και, όπως έδειξαν οι προετοιμασίες, το σύνολο των πλοίων ήταν αξιόμαχο (κάποτε συζητούσαμε ότι υπήρχαν πλοία απλώς αξιόπλοα και όχι κατ’ ανάγκην αξιόμαχα) και δοκιμάστηκαν όλες οι δυνατότητες των πλοίων με την αξιοποίηση όλων των τεχνολογιών που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά.

Όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου δοκιμάζονται συστηματικά στην άσκηση αυτή, η οποία κορυφώνεται με αμφίβια επιχείρηση ανακατάληψης μεγάλης νήσου ή εγκατάστασης προγεφυρωμάτων στις εχθρικές ακτές. Τα τελευταία χρόνια εντείνονται συνεχώς τα γυμνάσια ανορθόδοξου πολέμου, που μπορεί να είναι τόσο η προστασία του Στόλου από ασύμμετρες απειλές στη θάλασσα και η εξαπόλυση μη συμβατικών επιθέσεων εναντίον του εχθρού από τα ταχύπλοα των βατραχανθρώπων.

Κατά την έναρξη της άσκησης την περασμένη Δευτέρα, τόσο ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης, όσο και ο αρχηγός του Στόλου, αντιναύαρχος Παν. Λίτσας, ο οποίος είχε και την ευθύνη για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της «Καταιγίδας», βρέθηκαν στο κέντρο επιχειρήσεων, στα βαθιά καταφύγια της Αγίας Παρασκευής, όπου έγινε πλήρης ενημέρωσης για τον προγραμματισμό και τους αντικειμενικούς σκοπούς.

Οι δύο αρχηγοί
Ακολούθως οι δύο αρχηγοί επέβησαν σε φρεγάτα και παρακολούθησαν τις πρώτες αεροναυτικές επιχειρήσεις, καθώς και φάσεις που περιλάμβαναν εκτέλεση πυρών στο πεδίο βολής Κακαβιά, το οποίο είχε δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό.

Τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελούσαν τη δική τους άσκηση υπό την επωνυμία Αετός Α14, η οποία συνδυάστηκε με τις ναυτικές επιχειρήσεις. Τα αεροπλάνα έκαναν εικονικές προσβολές των πλοίων ή ανέλαβαν το έργο της προστασίας τους κατά τη διάρκεια της κινήσεώς τους.
Τέλος, εξασφάλισαν την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή της αμφίβιας επιχειρήσεως. Εκεί συνεργάστηκαν ειδικές δυνάμεις του Στρατού με υποβρύχιους καταστροφείς του Ναυτικού για την προετοιμασία της ακτής, ώστε να ακολουθήσει η κύρια ενέργεια του τάγματος Πεζοναυτών.

Φυσικά, το τουρκικό ναυτικό, που λίγες ημέρες πριν είχε πραγματοποιήσει τη δική του μεγάλη άσκηση, προσπάθησε να παρακολουθήσει τις κινήσεις των ελληνικών μονάδων.
Αρκετά πλοία διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό, και μάλιστα, ένα από αυτά, η φρεγάτα “Celibolu” έμεινε για περίπου τέσσερις ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Νάξου και της Μήλου. Αυτά συνέβησαν τα ξημερώματα της πρώτης ημέρας της άσκησης, αλλά αργότερα η τουρκική φρεγάτα ξαναμπήκε στα ελληνικά νερά και κινήθηκε μεταξύ Μήλου και Πάρου.

Πηγή εφημ. «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δεν πιστεύω λέξη. Σιγά μην ασχοληθούν με το Αιγαίο, ενώ τους απασχολούν ανασχηματισμός, διάλυση κομμάτων, εντολές αφεντικών, νέος εκλογικός νόμος... Θα μπεί ο Ερντογάν εκεί που συνομιλούν στο Μαξίμου, θα τους πει καλημέρα κι αυτοί θα συζητούν για τον αντικαταστάτη του Στουρνάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]