Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανία, Ευρωζώνη, ΔΝΤ απαιτούν νέο μνημόνιο, νέα μέτρα

Ο Σόιμπλε στραγγάλισε εν τη γενέσει της κάθε σκέψη της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής της

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Υπό αυστηρότατη επιτήρηση έχει η γερμανική κυβέρνηση τους ομοϊδεάτες της Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Δικαιολογημένα από τη σκοπιά του Βερολίνου. Οι ήττες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ σοβαρές στις ευρωεκλογές. Και τα δύο κυβερνητικά κόμματα σημείωσαν το κατά πολύ χειρότερο ποσοστό τους σε εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.

Δεν είναι μόνο το ότι η ΝΔ υστέρησε επτά εκατοστιαίες μονάδες από το κάκιστο 29,7% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, με το 22,7% που πήρε την πιο προηγούμενη Κυριακή. Το ποσοστό αυτό είναι κατά δέκα μονάδες μικρότερο σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που είχε φέρει στις προ κρίσης προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009, όταν είχε πάρει 32,3%.

Είναι επίσης κατά 9 μονάδες χειρότερο από το χειρότερο ποσοστό της ΝΔ σε ευρωεκλογές - εκείνο το 31,3% που είχε σημειώσει πριν από... 33 χρόνια, το 1981. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο τραγικά για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχασε πάνω από 4 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012, καθώς έπεσε από το 12,3% στο 8%.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε... 28 (!!!) εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009, όταν είχε πάρει 36,6%. Το 8% που πήρε τώρα είναι ακόμη χειρότερο και από το ποσοστό που είχε πάρει ποτέ σε ευρωεκλογές, το 32,9% του 1999, μικρότερο κατά... 25 (!) εκατοστιαίες μονάδες. Οι Γερμανοί, λοιπόν, υποπτεύθηκαν βάσιμα ότι με τόσο καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να φλέρταρε με την ιδέα μιας χαλάρωσης της οικονομικής της πολιτικής, προκειμένου να αποφύγουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μια νέα συντριπτική ήττα στις μελλοντικές βουλευτικές εκλογές.

Ετσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρενέβη προληπτικά για να πνίξει εν τη γενέσει της κάθε τέτοια πρόθεση του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Απαίτησε νέο μνημόνιο και νέα μέτρα με αντάλλαγμα όλα κι όλα 9-10 δισεκατομμύρια ευρώ, θέτοντας με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο το θέμα ότι αν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν κάνει αυτά που θέλουν οι Γερμανοί, η Ελλάδα μπορεί να πεταχτεί έξω από την Ευρωζώνη και το ευρώ! Επανέφερε, δηλαδή, το θέμα αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ. «Το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 2022 ένα επίπεδο που θα μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει βιώσιμο, κατά τις προβλέψεις της τρόικας. Ως εκ τούτου μπορεί να απαιτηθεί να πάρει η Ελλάδα ακόμη μια φορά περιορισμένη βοήθεια.

Προϋπόθεση θα είναι βεβαίως η Ελλάδα να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ», δήλωσε ο Σόιμπλε και συνέχισε ανελέητος: «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλες επιβαρύνσεις και κακουχίες... Αυτό, όμως, δεν βοηθά σε τίποτα: ο ελληνικός λαός πρέπει να υποστεί αυτήν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, αν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ». Ωμά, ξερά, σαφέστατα έθεσε ο Σόιμπλε τους όρους, αδιαφορώντας αν με τον τρόπο που έθεσε το ζήτημα τίναζε στον αέρα και το παραμύθι του «success story» της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εναρμονιζόμενος με τους Γερμανούς, έχει ήδη κάνει δηλώσεις ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, άρα νέο μνημόνιο και νέα αντιλαϊκά μέτρα, θεωρώντας ότι αυτό θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσιοποίηση και της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οπότε θα διαπιστώσουμε αν όντως ισχύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις ΗΠΑ ότι και το ΔΝΤ απαιτεί νέα μέτρα, αλλά και «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους γιατί διαφορετικά αποκλείεται να μπορεί να το εξυπηρετήσει η χώρα μας. Πρέπει να σημειώσουμε πάντως ότι η τελευταία δανειακή δόση που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ ήταν από... πέρυσι τον Ιούλιο! Μετά από ατελείωτες καθυστερήσεις πολλών μηνών, μόλις την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε το προεδρείο του την εκταμίευση καθυστερούμενων δόσεων ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων - χρήματα βεβαίως που ούτε καν θα περάσουν από την Ελλάδα, καθώς θα πάνε όλα για την εξόφληση ελληνικών ομολόγων σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Τώρα που οι ευρωεκλογές τελείωσαν και παρόλο που τα αποτελέσματά τους στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπήρξαν ράπισμα για τη γερμανική πολιτική, το Βερολίνο απαιτεί από τα 28 κράτη-μέλη επιστροφή στην τυφλή υπακοή στις εντολές του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το Βερολίνο και ο Κ. Σόιμπλε ας ασχοληθούν περισσότερο με την οικονομική κρίση της Γερμανικής
    αυτοδιοίκησης, να αποφασίσουν τελικά πως θα δανειστούν από τις αγορές και τι επιτόκιο θα έχουν.
    Η κρίση χτυπά την πόρτα τους. Ας την λύσουν και να μας αφήσουν τους Έλληνες ήσυχους να λύσουμε το χρέος μας.Αλλά πως? Με τους πολιτικούς που διαθέτουμε λύση δεν υπάρχει. Αλλαγή
    πολιτικής .Ο κ. Σόιμπλε κρύβει την είδηση ,ότι η αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημαίνει
    ενεργοποίηση των ασφαλειών ομολόγων και έτσι οι τράπεζες στις ΗΠΑ θα χάσουν 25,5 δις $

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]