Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το τέταρτο Ράιχ εξορμά για τα… ανθρώπινα δικαιώματα

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

Τον στρατιωτικό επεμβατικό για… ανθρωπιστικούς λόγους, ανακαλύπτει τώρα η Γερμανία, για να δικαιολογήσει την αλλαγή στρατηγικής του Βερολίνου στη διεθνή σκηνή.
Ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει πλέον να εγκαταλείψει την λογική των παλαιότερων δεκαετιών και να ανταποκριθεί στις νέες «υποχρεώσεις» της στα στρατιωτικά πεδία.
«Η Γερμανία είναι μία υγιής και αξιόπιστη δημοκρατία κι ένα κράτους δικαίου» είπε ο Γκάουκ και πρόσθεσε: «Στέκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτό τον αγώνα γα τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την επιβίωση αθώων ανθρώπων είναι μερικές φορές απαραίτητο να πάρεις τα όπλα»…!

Τη μυθολογία της δήθεν υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στρατιωτικές επεμβάσεις, που πρώτοι χρησιμοποίησαν οι αμερικανοί στη δεκαετία του 1990, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αναλαμβάνουν τώρα να προωθήσουν οι Γερμανοί.
Ο γερμανός πρόεδρος ζήτησε να αφήσει το Βερολίνο πίσω την απροθυμία του να αναλάβει τέτοιου είδους δράση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θα γίνει «με την ενεργό συμμετοχή στην επίλυση των συγκρούσεων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το Βερολίνο, ελέγχοντας οικονομικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αισθάνεται πλέον επαρκή αυτοπεποίθηση ώστε να αναλάβει διεθνή ρόλο υπερδύναμης και να αλλάξει το μεταπολεμικό στρατιωτικό δόγμα της Γερμανίας. Έχοντας μάλιστα μία κυβέρνηση «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να εμφανίζεται ενιαία κα ευρείας βάσης η γερμανική ιμπεριαλιστική πολιτική.

Όπως είπε κυνικά ο Γκάουκ, «η Γερμανία πρέπει πλέον να εγκαταλείψει την λογική των παλαιότερων δεκαετιών και να ανταποκριθεί στις νέες «υποχρεώσεις» της στο στρατιωτικό πεδίο. Η χώρα μου είναι μία δύναμη που πρέπει να αναλάβει μεγάλες ευθύνες. Και θα το πράξει».

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 22 Μαΐου το 2010, ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ είχε αναγκαστεί βέβαια να παραιτηθεί μετά το σάλο που είχαν προκαλέσει οι «πρόωρες» δηλώσεις του για την ανάγκη ανάληψης γερμανικής στρατιωτικής δράσης στο εξωτερικό για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων του Βερολίνου. Σήμερα όμως το Βερολίνο δεν νοιάζεται να αποκρύψει τους στόχους του. Απλώς τους καλύπτει με διαφορετικό περιτύλιγμα, καθώς εισερχόμαστε πλέον στην περίοδο του πλήρους στρατιωτικού επανεξοπλισμού της Γερμανίας για πρώτη φορά μετά το 1945.

Οι δηλώσεις Γκάουκ θα έπρεπε βέβαια να προκαλούν έκπληξη, με δεδομένο ότι στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές γερμανικές κυβερνήσεις έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε αποστολές στο Αφγανιστάν και αλλού. Τόσο ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, όσο και η χρηστιανοδημοκράτισσα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, συμμερίζονται την άποψη ότι μία οικονομική υπερδύναμη σαν τη Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί από το περιθώριο, ενώ πρέπει και να αποδείξει την αξιοπιστία και την αφοσίωσή της στους εταίρους της.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η γερμανική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δύναμη στο Μαλί, που σήμερα περιορίζεται στα 180 άτομα, με το βάρος να δίνεται στις αερομεταφορές και τον ανεφοδιασμό εν πτήσει.
Ο υπουργός Εξωτερικών Στάινμαγερ τόνισε μάλιστα ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει τη Γαλλία μόνη» στο Μαλί. Μπορεί τα αντιγερμανικά αισθήματα να εξαπλώνονται ραγδαία σε ολόκληρη την Ευρώπη, σαν συνέπεια της νέας πορείας του Βερολίνου, αλλά η Γερμανία δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται…

Πηγή εφημ. «Πριν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Η ακύρωση της συνθήκης της Νυρεμβέργης θα επιφέρει κι'άλλες παρόμοιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]