Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: Καμία διαπραγμάτευση με την Ουκρανία χωρίς συμμετοχή των φιλορώσων

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να λάβει μέρος σε νέες συνομιλίες για ειρήνευση στην Ουκρανία εάν σε αυτές δεν συμμετέχουν και οι Ρώσοι και φιλορώσοι αποσχιστές των ανατολικών ουκρανικών επαρχιών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος νέων διαπραγματεύσεων, καθώς η συμφωνία της Γενεύης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας τον Απρίλιο έχει παραμείνει κενό γράμμα.

Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού έγιναν μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο αναμένεται να στηρίξει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Ο κ. Λαβρόφ, ωστόσο, αποκάλεσε τη διεξαγωγή εκλογών «ασυνήθιστη», τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις κατά μέρους του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για νέο γύρο συνομιλιών, με την προϋπόθεση η Μόσχα να αναγνωρίσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να δεσμευθεί στην υποστήριξη της διεξαγωγής εκλογών, πάψει να αποτελεί απειλή και σταματήσει να στηρίζει εξτρεμιστικά στοιχεία στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι για νέες συνομιλίες», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου από τη Βιέννη.

Ο κ. Ντεστσίτσια κάλεσε στη συνέχεια να αποσταλούν διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία των εκλογών.

«Ζητήσαμε από τους εταίρους μας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιηθούν οι εξωτερικές απειλές και οι προκλήσεις τις οποίες στηρίζει η Ρωσία στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία πριν τις προεδρικές εκλογές, καθώς η διεξαγωγή τους υπό τις σημερινές συνθήκες θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού
Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν εντείνει την καταστολή ενόπλων φιλορώσων αποσχιστών στα ανατολικά της χώρας, με μάχες να λαμβάνουν χώρα στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε την Τρίτη ότι τέσσερις στρατιώτες και περίπου 30 αποσχιστές έχασαν τη ζωή τους κατά την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Περίπου 800 καλά εκπαιδευμένοι μαχητές, εφοδιασμένοι με όπλα μεγάλου διαμετρήματος, κρύβονται ανάμεσα στους αμάχους στην πόλη, όπου τα κυβερνητικά κτήρια ελέγχονται από φιλορώσους, ενώ έχουν στηθεί και οδοφράγματα και σημεία ελέγχου.

Ανταποκριτής του ρωσικού αγγλόφωνου κρατικού δικτύου Russia Today μεταδίδει ότι κάτοικοι του Σλαβιάνσκ προμηθεύονται αποθέματα φαγητού, ενώ η πόλη έχει γεμίσει οδοφράγματα.

Πολλές πτήσεις από και προς την πόλη του Ντονέτσκ έχουν εν τω μεταξύ ματαιωθεί, χωρίς η ουκρανική αρχή πολιτικής αεροπορίας να αναφέρει τον λόγο.

Νέα σημεία ελέγχου στήθηκαν επίσης γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο, με την κυβέρνηση να επικαλείται την ανάγκη να ελεγχθεί η ροή όπλων προς διάφορες ομάδες.

Οι αρχές επιχείρησαν επίσης να ελέγξουν εκ νέου την κατάσταση στην Οδησσό, στο νότο της χώρας, με τον μεταβατικό πρόεδρο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ να αποπέμεπει τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βολόντιμιρ Νεμιρόφκσι.

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη την Παρασκευή σε φωτιά η οποία ξέσπασε στο κτήριο των συνδικάτων, μετά από συγκρούσεις φιλορώσων διαδηλωτών και υποστηρικτών της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ολάντ: Χάος και εμφύλιος στην Ουκρανία χωρίς εκλογές
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει χάος και κίνδυνος εμφυλίου πολέμου» εάν οι εκλογές στην Ουκρανία δεν λάβουν χώρα στις 25 Μαΐου.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Ραδιόφωνο, τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να επιτρέψει την εκλογική διαδικασία «καθώς δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ως μια χώρα η οποία αποτρέπει μια άλλη χώρα από το να διεξαγάγει εκλογές».

Η πίεση πρέπει να ασκηθεί στη Μόσχα «από ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω κυρώσεων», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.

Πηγή "Το Βήμα"

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]