Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοτεινό το τοπίο στην επόμενη ημέρα της Ευρώπης

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Μια διαφορετική επόμενη μέρα θα ξημερώσει τη Δευτέρα 26.5.2014 στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Ρώμη, όπου αναμένεται εκλογική εκτόξευση του αντισυστημικού ευρωσκεπτικιστικού λαϊκισμού σε διαφορετικές δεξιές έως ακροδεξιές εκφάνσεις.

Στην εκτός ευρώ Βρετανία ο κίνδυνος είναι το αντιευρωπαϊκό ρεύμα να δώσει πλειοψηφία τον Σεπτέμβριο στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και να καταστήσει αναπόφευκτο το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε ο Κάμερον για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Στην κυριολεξία η χώρα κινδυνεύει να κοιμηθεί ως Μεγάλη Βρετανία και να ξυπνήσει ως Μικρή Αγγλία.

Στη Γαλλία το συγκεντρωτικό σύστημα, που θέλει τον πρόεδρο επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας, θεσμικά, δίνει περιθώριο τριών ακόμη ετών μέχρι τη λήξη της θητείας του Ολάντ και της Βουλής την άνοιξη του 2017. Δύο ερωτήματα θα τεθούν, πρώτον αν μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά την εκλογική του καταβαράθρωση να ελέγχει την Εκτελεστική Εξουσία (πρόεδρο και πρωθυπουργό) και τη Νομοθετική (Βουλή και Γερουσία) χωρίς κάποια ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία που να δείχνει την καταγραφή του μηνύματος των εκλογών και δεύτερον αν και κατά πόσον η Δεξιά ή ένα σημαντικό τμήμα της θα επιλέξουν μια προσέγγιση και στη συνέχεια σύμπλευση με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.

Η πρόκληση Μπέπε Γκρίλο είναι πιο επικίνδυνη, καθώς ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων έχει ρητορική Λεπέν και ταυτόχρονα αποκηρύσσει την Ακροδεξιά. Εχει δηλαδή πολυσυλλεκτικότητα, που τον προωθεί ως μόνη διαφοροποίηση απέναντι σε ένα μπλοκ όπου έχουν σβήσει οι διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς-Αριστεράς. Το δίλημμα για τον Ρέντσι θα είναι πώς να δηλώσει ότι έλαβε το μήνυμα, με τον λόγο του να έχει αντίκρισμα.

Τα περιθώρια ελιγμών για το Παρίσι και τη Ρώμη είναι δυστυχώς περιορισμένα, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Ντράγκι, να μπορεί να παρέμβει διορθωτικά αλλά όχι να κάνει ανατροπές, όπως η Fed στις ΗΠΑ.

Ο χρόνος ωρίμανσης του Βερολίνου σε αλλαγές είναι αναντίστοιχος της κοινωνικής και πολιτικής δυσαρέσκειας στην Ευρωζώνη. Ετσι μπορεί οι όποιες κινήσεις Ντράγκι να είναι «πολύ λίγο, πολύ αργά».

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]