Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόσες ψήφους πρέπει να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Την επόμενη Κυριακή το βράδυ, εκείνο που όλοι περιμένουν να δουν είναι πόσο πιο πάνω από τη ΝΔ θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν είναι αυτό το κρίσιμο μέγεθος για τον ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του το γνωρίζει. Το κρίσιμο μέγεθος είναι ο απόλυτος αριθμός του 1.655.022 ψήφων που πρέπει να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, όχι μόνο να τον ξεπεράσει, αλλά και πόσο θα τον ξεπεράσει. Σε αυτό ακριβώς το νούμερο θα πρέπει να επικεντρωθούμε, όσοι θέλουμε να προβλέψουμε το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγούμαστε.

Τον αριθμό αυτόν των ψήφων, έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε αυτές τις ψήφους με έναν έντονο αριστερό αντιμνημονιακό λόγο και με το ενδεχόμενο ακόμα και εξόδου από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Έκτοτε η ηγετική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε πως, ό,τι ήταν να εισπράξει το κόμμα από το αριστερό ακροατήριο το έχει ήδη εισπράξει και πως, προκειμένου να γίνει κόμμα εξουσίας, έπρεπε να ανοιχτεί προς τον αστικό κεντρώο χώρο.

Έτσι, η ηγετική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τις συνιστώσες, μετατρέποντας το κόμμα σε ένα αστικό αρχηγικό κόμμα. Εγκατέλειψε οριστικά το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν υπόσχεται πλέον σχίσιμο των δανειακών συμβάσεων και γενικά δεν υπόσχεται πολλά πράγματα, λόγω της θεωρίας της «καμένης γης». Ταυτόχρονα μιλάει για περισσότερη φορολόγηση, για μη ύπαρξη επαχθούς χρέους κ.λ.π. Με λίγα λόγια, θέλει να κάνει τις αστικές ομάδες της κοινωνίας, να τον εμπιστευτούν και να τον ψηφίσουν.

Για τους πιο πάνω λόγους λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός 1.655.022 των ψήφων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει περισσότερες ψήφους, αυτό θα σημαίνει ότι η επιλογή του αυτή πέτυχε και εκείνο που θα έχει πλέον αξία, είναι να δούμε πόσο πιο πάνω έχει πάει. Αν αντίθετα λάβει λιγότερες ψήφους, αυτό θα σημαίνει πως όχι μόνο δεν κατάφερε να προσελκύσει αστούς, απεναντίας έχασε και τους αριστερούς υποστηρικτές του και πρέπει να αλλάξει αμέσως πολιτική.

Επομένως, το σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρωτιά ή η διαφορά του από τη ΝΔ. Αυτά είναι επικοινωνιακά κέρδη. Το σημαντικό είναι να δούμε αν, αφενός έγινε αποδεκτή η νέα πολιτική του από τα αστικά στρώματα, αφετέρου αν κατόρθωσε να συγκρατήσει τους παλιούς ψηφοφόρους του, έπειτα από τη μεγάλη πολιτική στροφή που έκανε. Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην είναι βουλευτικές εκλογές, αλλά, παρόλα αυτά, ο αριθμός αυτός είναι κρίσιμος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σωστος. Αν ο κοσμος θελει συστημικο και αστικο κομμα, υπαρχει γι αυτο η ΝΔ που μπορει σ αυτο το τομεα να σταθει καλυτερα απο τον ΣΥΡΙΖΑ με πειρα διακυβερνησης και δεν θα διακινδυνευσει ο κοσμος ανατροπες και πειραματισμους και πολεμο στη θρησκεια και πληθωρα κι αλλων μεταναστων. Κι εγω εχω μεγαλη δυσαρεσκεια με τη κυβερνηση αλλα εκει που φτασαμε ας μη χυσουμε τη καρδαρα με το γαλα...Α ς αφησουμε να δουμε που θα παει η κατασταση και στο κατω κατω και οι βουλευτικες δεν ειναι μακρυα. Τις κρισιμες στιγμες ειναι γνωστο οτι τα πειραματα απαγορευονται και απεδειχθη περιτρανα οτι δεν ελεγε ψεμματα ο Σαμαρας οταν φωναζε οτι θα μας πετουσαν μετα πολλων τιμων εξω απο το ευρω. Η Κινα -ακουσον ακουσον- τα στυλωσε και φοβηθηκε η Γερμανια.....εμεις με τον ανεκδιηγητο ΓΑΠ δεν μπορουσαμε να επηρεασουμε στο παραμικρο. Οταν ειδαν μετα ηγετη τυπου Σαμαρα, δηλ σαν τους δικους τους που ξερουν και εχουν συνηθισει ειπαν ας δοκιμασουμε να κανουμε μαζι του δουλεια και τα αποτελεσματα ηταν αυτα που κατα βαθος περιμεναμε: σφιξιμο στο ζωναρι....Θα ηταν ομως πιο διαχειρισιμα σιγουρα, αν ο ΓΑΠ με τη βιασυνη του να εκτελεσει τις εντολες που του ειχαν δοθει δεν μας "ξεφωνιζε" στην υφηλιο ως Τιτανικο και διεφθαρμενη χωρα....
    Τωρα αν με τον Τσιπρα συμπεριφερθει κατα τον ιδιο τροπο η ΕΕ πολυ αμφιβαλλω και ειμαστε για πειραματα τωρα; Καλως η κακως η ΕΕ ειναι η γειτονια μας και δεν μας συμφερει να αλλοιθωριζουμε αλλου γιατι ολοι εχουν τους σχεδιασμους τους για μεγαλεπηβολα σχεδια και δε βαζει κανεις πλατη, το ειδαμε με τη Ρωσια στη Κυπρο. Ο Πουτιν ειχε στο μαυλο του την Ουκρανια που ηταν η αυλη του και κανεις δεν θα του αντιτιθετο γι αυτο αδιαφορησε για την Κυπρο λιγο πριν που ολοι θα του επιτιθεντο γιατι ανακατευεται στα της ΕΕ. Ομως στην Κυπρο αδειασαν τα σουπερ μαρκετ και Κυριος οιδε τι θα συνεβαινε με Τουρκια αν η Ευρωπη δεν εδινε το παρον. Παταει βεβαια χοντρα τις χωρες η Γερμανικη μποτα, ετσι ειναι αυτη, αλλα στο χερι μας ειναι να τα γυρισουμε τα πραγματα. Δυνατη διπλωματια μας χρειαζεται και οχι εξαλλες κραυγες γιατι ειμαστε κυριολεκτικα ....ξεβρακωτοι σε πολλους τομεις.
    Καμια φορα η λογικη ειναι αδυσωπητη μπροστα στο συναισθημα αλλα οι παλιοι λεγαν "με πορ@ες δεν βαφονται αυγα..."και ειχαν δικιο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ με κατι τετοιο μοιαζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]