Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος για την Συρία

Οι ηγέτες των αραβικών χωρών συναντώνται σήμερα στο Κουβέιτ για την ετήσια σύνοδό του Αραβικού Συνδέσμου που αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση στη Συρία, αφού αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαμάχες.
Η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν από την άλλη δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ αλ Τζάρμπα αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου, αν και δεν μπορεί να αναλάβει την έδρα της Συρίας καθώς ο Συνασπισμός δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι. Η έδρα της Συρίας παραμένει κενή μετά την αναστολή της συμμετοχής της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011.

Ενώπιον των ηγετών των 22 χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου θα μιλήσει και ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι.

Σε μια ένδειξη της αδυναμίας τους, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών που συναντήθηκαν την Κυριακή στο Κουβέιτ απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας του να υιοθετήσει μια απόφαση για τη Συρία βάσει του Άρθρου VII, το οποίο προβλέπει την προσφυγή στη χρήση βίας, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί εκεχειρία στη χώρα.

Εξάλλου οι ενδοαραβικές διαφορές έχουν επηρεάσει το επίπεδο εκπροσώπησης στη σύνοδο του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με τη χώρα που φιλοξενεί τη σύνοδο, μόνο 13 από τις 22 χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή των ηγετών του.

Τα Εμιράτα, ο πρόεδρος των οποίων σεΐχης Χαλίφα Μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση από τα τέλη Ιανουαρίου οπότε υποβλήθηκε σε επέμβαση έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, θα εκπροσωπηθούν από τον εμίρη της Φουτζάιρα, ένα μικρό εμιράτο της ομοσπονδίας.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας όρισε τον πρίγκιπα διάδοχο Σάλμαν Μπιν Άμπντελ Αζίζ να παραστεί στη σύνοδο, ενώ το Μπαχρέιν εκπροσωπείται από τον διάδοχο του θρόνου Σάλμαν Μπιν Χάμαντ αλ Χαλίφα και το Ομάν από τον ειδικό απεσταλμένο του σουλτάνου Καμπούς.

Μόνο ο εμίρης του Κατάρ θα μεταβεί στο Κουβέιτ, την ώρα που οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών δεν μοιάζουν να αποφέρουν καρπούς καθώς δεν φαίνεται ότι θα επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός στη διάρκεια της συνόδου.

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Νάμπιλ Φάχμι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένα συμβιβασμός με το Κατάρ είναι αδύνατος καθώς «τα τραύματα είναι πολύ βαθιά».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Χάλεντ αλ Τζαράλα επεσήμανε ότι η διαμάχη μεταξύ της Ντόχας από την μία πλευρά και του Ριάντ, του Αμπού Ντάμπι και της Μανάμα από την άλλη «θα επιλυθεί στο πλαίσιο του CCG», του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και όχι στη διάρκεια της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακάλεσαν στις αρχές Μαρτίου του πρεσβευτές τους στο Κατάρ για να διαμαρτυρηθούν για την επέμβαση της Ντόχας στα εσωτερικά τους ζητήματα και κατά της άνευ όρων υποστήριξή της στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία το Κάιρο και το Ριάντ θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».

Εξάλλου οι ηγέτες των αραβικών χωρών αναμένεται να εγκρίνουν μια απόφαση για την παροχή μηνιαίας οικονομικής βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή και να αρνηθούν να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.

Πηγή "Πρώτο Θέμα" 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]