Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο μονόδρομος του Πούτιν και οι ευθύνες του Ομπάμα

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης για την Ουκρανία δεν θα σημάνει και την έναρξη του νέου «Ψυχρού Πολέμου», όσο κι αν υποστηρίζουν το αντίθετο ακόμα και σοβαροί αναλυτές στις ΗΠΑ, οι οποίοι περισσότερο ερεθίζονται με την ιδέα, παρά πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα επιστρέψουν στην δεκαετία του ’60.

Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιλέγουν να συνομιλούν για 90 λεπτά –και όταν καταγράφονταν αυτές οι γραμμές γίνονταν διευθετήσεις για να μιλήσουν ξανά-, αυτό δείχνει πως θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που έχουν και θα αναζητήσουν εύσχημους τρόπους για να ξεπεράσουν την κρίση, αν και η αμοιβαία υποχώρηση θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν μπορεί να απωλέσει την Ουκρανία ως χώρα – δορυφόρο, αν και περισσότερο τον ενδιαφέρει η Κριμαία, και οπωσδήποτε ο κ. Ομπάμα το γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα.
Από την άλλη πλευρά, επιβάλλοντας την επιρροή της στο Κίεβο η Αμερική θα σχηματίσει τόξο που «πνίγει» τη Μόσχα, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψει. Ο κ. Πούτιν ούτε Γκορμπατσόφ είναι, ούτε Γέλτσιν. Είναι ένας καλά εκπαιδευμένος πρώην πράκτορας, με αντιαμερικανικές «αρχές», που ηγείται μίας μεγάλης χώρας, όπου οι αντίθετοι φιμώνονται.

Έχοντας στην κατοχή του τα έγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν, θα μπορούσε να εκβιάσει την Αμερική. Και ο λόγος που δεν το πράττει –όσο κι αν αυτό προκαλεί κατάπληξη- έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι πέρασε από τις μυστικές υπηρεσίες. Ο ρώσος Πρόεδρος επέλεξε να συγκρούεται στο πολιτικό και το διπλωματικό πεδίο, διότι μόνο έτσι θα αναβιώσει την υπερδύναμη ΕΣΣΔ/ Ενώ ανδρώθηκε επί κομμουνισμού, η πίστη του στην Ορθοδοξία τον εντάσσει αυτόματα στο στρατόπεδο των αντικομμουνιστών, διότι η Εκκλησία δεν πίστεψε ποτέ στον Κομμουνισμό και τον θεώρησε εχθρό της.

Στοχευμένες κινήσεις
Ο κ. Πούτιν δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια να απωλέσει την Κριμαία και πιστεύει ότι έχοντας τον έλεγχο στη χερσόνησο, στην ουσία ελέγχει –έστω και με δυσκολία- και την Ουκρανία, την οποία δεν θα χάσει διότι γνωρίζει πως έτσι θα ηττηθεί στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι.
Ως παλιός πράκτορας, ο ρώσος Πρόεδρος κάνει πολύ στοχευμένες κινήσεις. Οι αμερικανοί πρώην συνάδελφοί του με τρόμο ανακάλυψαν την περασμένη Παρασκευή το πρωί ότι όλη η πληροφόρηση που έδωσαν στον Λευκό Οίνο δεν ίσχυε, αφού ο κ. Πούτιν και δυναμικά αντέδρασε και επίσης, μέχρις ότου τον πάρουν είδηση, είχε πάρει τον απόλυτο έλεγχο της Κριμαίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να χάσει, κι αυτό τον καθιστά πιο επικίνδυνο.

Ο αμερικανός ομόλογός του βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να έχει πέσει στην παγίδα του Πούτιν, ο οποίος θα μπορούσε να τον τραυματίσει πολιτικά και διπλωματικά. Η Αμερική έχασε το στρατιωτικό πλεονέκτημα, διότι ο κ. Ομπάμα σιχαίνεται τους πολέμους και επίσης η Ουκρανία είναι… μακριά.
Αντιμετωπίζει κι ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με τους νέους ηγέτες της χώρας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ακραίοι εθνικιστές και θιασώτες του ναζισμού και αυτή η βασική λεπτομέρεια ενοχλεί αφάνταστα τους ψηφοφόρους του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα δεν έχει κανέναν λόγο να συντάσσεται με τους ακροδεξιούς εθνικιστές και πρέπει να προσέξει πολύ, διότι ο χρόνος θα δείξει ότι οι κύκλοι αυτοί χρησιμοποιούν την Αμερική για τη δική τους ατζέντα. Εάν δε προκαλέσουν μεγαλύτερο αιματοκύλισμα, η ευθύνη θα πέσει στις πλάτες του αμερικανού ηγέτη.

Πηγή «Επίκαιρα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Πού πάμε; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [2008 - Γεωργία] και όπως την τελευταία φορά [και τώρα η Ουκρανία]». (Δανιήλ 11:28, 29)

    Αλλά η τρίτη φορά θα είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ και ο πυρηνικός πόλεμος. (Δανιήλ 11:30α· Ματθαίος 24:7· Αποκάλυψη 6:4)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Είναι ένας καλά εκπαιδευμένος πρώην πράκτορας, με αντιμαερικανικές «αρχές», που ηγείται μίας μεγάλης χώρας, όπου οι αντίθετοι φιμώνονται."
    Ελάτε τώρα κε δημοσιογράφε, οι πραγματικά μεγάλες χώρες φιμώνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μέσω κυρίως του ελεγχομενου συστήματος δια του οποίου ασκείτε και εσείς την επαγγελματική σας ιδιὀτητα.
    Αλλιώς δεν θα ήσαν μεγάλες!
    Σιγά να μην έκαναν δημοψήφισμα πριν κτυπήσουν, αυτά τελείωσαν με τον πελοποννησιακό πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]