Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Αλ Κάιντα έχει «γεμίσει» την Λιβύη με στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Η Αλ Κάιντα έχει δημιουργήσει πολλά στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Λιβύη με την κατάσταση να μην ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αναφέρουν πολλές μυστικές υπηρεσίες χωρών της Δύσης.

Συγκριμένα στην πόλη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη δημιουργήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, αναφέρει στις 19 Ιανουαρίου, η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Η δημοσίευση αναφέρει ως πηγή της έναν ανώτερο αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών μιας από τις αφρικανικές χώρες που συνορεύουν με την Λιβύη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή Sods βρίσκονται επίσης δύο μεγάλες εγκαταστάσεις με βαρύ οπλισμό της Αλ Κάιντα.

Στα στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Λιβύη η «Αλ Κάιντα» εκπαιδεύει μαχητές από πολλές διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας, του Αφγανιστάν, την ίδιας της Λιβύης, του Μάλι, του Μαρόκο, του Πακιστάν, της Σομαλίας και της Τυνησίας.

Οι περισσότεροι από αυτούς στη συνέχεια αποστέλλεται στις χώρες καταγωγής τους για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις για λογαριασμό της οργάνωσης, πολλοί από αυτούς επίσης εντάσσονται στην ομάδες ακραίων ισλαμιστών ανταρτών της «Αλ – Κάιντα» που μάχονται στη Συρία, όπως η «En - Dzhebhat al Nusra».

Δεδομένου της γεωγραφικής θέσης της Λιβύης που βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου αλλά και της εξέγερσης του 2011, η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα προπύργιο της διεθνούς τρομοκρατίας στη Βόρεια Αφρική, αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Σχόλιο: Η κατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη έχει εμφανώς επιδεινωθεί από το τέλος της εξέγερσης και τον θάνατο του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, πριν από τρία χρόνια σχεδόν. Ο στρατός έχει ουσιαστικά διαλυθεί και τα όπλα από τις ένοπλες δυνάμεις του Καντάφι έχουν κατακλύσει τις αγορές της περιοχής, που καταλήγουν στα χέρια διαφόρων ενόπλων ομάδων, μεταξύ των οποίων και οι εξτρεμιστές στο βόρειο Μάλι. Τόσο μεγάλο διάστημα από την αλλαγή εξουσίας στην χώρα και η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να επιβάλει την τάξη σε κάποια σημεία της χώρας.

Ο πραγματικός έλεγχος της χώρας ανήκει σε ανταγωνιστές πολέμαρχους και οι ισλαμιστικές ομάδες στην περιοχή έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα.

Η πιο διαβόητη από αυτές τις ομάδες είναι η AQIM στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ. Προέκυψε πριν από έξι χρόνια από μια ανακατάταξη της Ομάδα Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη. Σε αντίθεση με τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, το Ιράκ ή την Αραβική Χερσόνησο, η AQIM εδώ και καιρό έχει αποφύγει σχεδόν εξ ολοκλήρου να επιτεθεί σε στόχους στη Δύση.

Αντ ‘αυτού, η οργάνωση, η οποία λέγεται ότι έχει σχεδόν 1.000 μέλη, έχει επικεντρωθεί στην απαγωγή δυτικών υπηκόων και τους κρατά για λύτρα ώστε να γεμίζει τα ταμεία της. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, η AQIM δεν προσπαθεί να επιβάλει την ιδεολογία των Σαλαφιστών στους αυτόχθονες πληθυσμούς, με αποτέλεσμα να κερδίσει την υποστήριξή τους.

Η Ελλάδα λόγω της εγγύτητας με την Λιβύη αποτελεί μια εκ των υποψήφιων χωρών για την εξαγωγή της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελέσει την χώρα τράνζιτ των ακραίων ισλαμιστών για την πορεία τους προς την Ευρώπη. Για αυτό η ΕΕ πρέπει να κινητοποιηθεί και να μας δώσει οικονομική στήριξη για την διαφύλαξη όχι μόνο των ελληνικών συνόρων που κατ’ ουσία είναι τα σύνορα της Ευρώπης.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]