Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική η Ζουράφα, σύμφωνα με την Χουριέτ!

Η Τουρκία προκαλεί, ο Σαμαράς σωπαίνει, όπως πάντα...

Για πρώτη φορά, μέσα από μία εφημερίδα που εκπέμπει τις βλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης, κατατίθεται η άποψη πως η βραχονησίδα Ζουράφα και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, είναι τουρκικός θαλάσσιος χώρος! Δεν πρόκειται για αμφισβήτηση της ελληνικότητάς της, δεν πρόκειται για απόπειρα γκριζοποίησης της πλούσιας σε πετρέλαιο (αναβλύζει από τη θάλασσα) βραχονησίδας, η οποία φαίνεται πως αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναμένεται να γίνουν «εκρηκτικές», εάν –φυσικά- υπάρξουν οι εύλογες τοποθετήσεις και αντιδράσεις από την φοβική κυβέρνηση Σαμαρά…

Σε βίντεο, που διέρρευσε από τουρκικά ΜΜΕ, καταγράφηκε η πιο πρόσφατη τουρκική παρενόχληση του Ελληνικού Λιμενικού από την τουρκική ακτοφυλακή.
Το βίντεο προέρχεται από τουρκική πηγή και είναι μία ακόμη αναφορά, στις καθημερινές σχεδόν αντιπαραθέσεις σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, γύρω από το "φανάρι" στην Ζουράφα ή Λαδόξερα.

Τουρκικά ψαράδικα, είναι γνωστό ότι παραβιάζουν τα όρια των ΕΧΥ, οι 'Ελληνες ψαράδες διαμαρτύρονται, το ΛΣ, στέλνει συνήθως ένα ταχύπλοο στην περιοχή, το ίδιο κάνουν και οι Τούρκοι, (και όχι πάντα με αυτή τη σειρά) και η επικίνδυνη από κάθε άποψη αντιπαράθεση που ασφαλώς δεν έχει να κάνει με το ψάρεμα, μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε σοβαρό επεισόδιο.

Αν έχει κάποια παραπάνω αξία το συγκεκριμένο βίντεο που τραβήχτηκε από τουρκικό ψαράδικο, είναι το γεγονός, ότι, καταγράφεται η καταδικασμένη προσπάθεια του σκάφους του Λιμενικού, να αντιπαρατεθεί, με το υπερδιπλάσιο -σε μέγεθος, όγκο εξοπλισμό, και κυρίως συμπεριφορά στη θάλασσα-, τουρκικό ταχύπλοο (τουρκικής ναυπήγησης Kaan 33) και κυριολεκτικά "πνίγεται" στα απόνερά του.
Και αυτό είναι το πρώτο σημείο που πρέπει να ελεγχθεί η σοβαρότητα των αρμοδίων ελληνικών αρχών και η πραγματική επιθυμία (εάν υφίσταται) της κυβέρνησης Σαμαρά, να υπερασπιστεί την ελληνική κυριαρχία στην θαλάσσια περιοχή της Ζουράφας. Γιατί, δεν είναι δυνατόν να τοποθετείται το ελληνικό λιμενικό με σκάφη που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αποστολών που προκύπτουν από την τουρκική προκλητικότητα. Απαιτείται η άμεση τοποθέτηση (τουλάχιστον ενός ζεύγους) σκαφών ικανών να μπορούν να σταθούν απέναντι στα υπερμεγέθη σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ή… απαιτείται η άμεση και μόνιμη τοποθέτηση (με μορφή περιπολίας) σκάφους του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, αφού στην προκειμένη περίπτωση, απειλείται η ελληνική κυριαρχία της Ζουράφας και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής.

Κάποιοι, ίσως αναλογισθούν, πως δεν χρειάζεται η ύπαρξη σκάφους από το πολεμικό ναυτικό, αφού μπορεί να υπάρξει «διευθέτηση» από ένα (ή δύο) αρκετά μεγαλύτερο σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού… Αυτή η σκέψη, όμως, είναι λάθος… Και αυτό εξαιτίας σαφέστατου δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ (γνωστό φερέφωνο της τουρκικής κυβέρνησης), η οποία ξεκάθαρα αναφέρεται στην Ζουράφα χαρακτηρίζοντάς την τουρκική περιοχή…!

Το δημοσίευμα της Χουριέτ

Ψαράδες που είχαν βγει από το λιμάνι της Αίνου (Enez) για να ψαρέψουν σε διεθνή ύδατα κοντά στην βραχονησίδα Ζουράφα, παρενοχλήθηκαν από σκάφος του ελληνικού λιμενικού. Το ελληνικό λιμενικό συνέχισε με επιμονή την παρενόχληση υποστηρίζοντας πως η βραχονησίδα βρίσκεται στα δικά τους χωρικά ύδατα.
Μετά από κάποιο διάστημα εμφανίστηκε και ένα ελληνικό ελικόπτερο. Μετά από αυτό οι ψαράδες μας βλέποντας από τα ραντάρ τους πως βρίσκονται στα δικά μας (τουρκικά) ύδατα κάλεσαν για βοήθεια την γραμμή 158 του λιμενικού μας.
Τότε στάλθηκε το υπ. αρ. 308 σκάφος του λιμενικού της Διοίκησης Λιμενικού Τσανάκκαλε που υπηρετεί στο λιμάνι της Αίνου. Το τουρκικό σκάφος επενέβη με ταχύτητα στην παρενόχληση που ασκούσε το ελληνικό λιμενικό από θάλασσα και από αέρα.
Οι μονάδες του ελληνικού λιμενικού με τον ερχομό του τουρκικού σκάφους εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τα χωρικά μας (τουρκικά) ύδατα.
Η παρενόχληση όπως και η στιγμή της παρέμβαση του τουρκικού σκάφους καταγράφηκε από κάμερα των ψαράδων.

Το βίντεο των τούρκων ψαράδων


Κι εδώ ξεκινούν τα… δύσκολα για την κυβέρνηση Σαμαρά, για τον ίδιο τον «πατριώτη» (στα λόγια) πρωθυπουργό, αλλά και για τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Αιγαίου και Εσωτερικών, οι οποίοι οφείλουν να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ελληνικότητας της Ζουράφας και του λοιπού Ελληνικού θαλάσσιου χώρου που «ανήκει» στην βραχονησίδα…

Η Χουριέτ είναι τόσο σαφής στον χαρακτηρισμό της τουρκικής κυριαρχίας επί της νήσου Ζουράφας, που απαιτεί άμεση και χωρίς ίχνος φοβικότητας απάντηση.
Εκτός και εάν, έχει υπάρξει κάποια κρυφή συμφωνία μεταξύ των «επιτροπών σοφών» που συζητούν τα θέματα που δοκιμάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ή εάν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία σε κάποια από τις συναντήσεις αρμοδίων υπουργών Τουρκίας και Ελλάδας, ή –τέλος- έχει υπάρξει κάποια από κοινού απόφαση σε επίπεδο πρωθυπουργών για τουρκοποίηση της Ζουράφας και του θαλάσσιου χώρου στην υφαλοκρηπίδα της Ζουράφας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, απαιτείται να απαντήσει στο εάν έχουν υπάρξει κάποιες «διακρατικές» συμφωνίες για την περιοχή (υποψία, η οποία πηγάζει από την πρόσφατη προφορική διαταγή για απομάκρυνση του Ελληνικού Λιμενικού από τη Ζουράφα). Εάν δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους συμφωνία, τότε η απάντηση που απαιτείται να δώσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, προς την τουρκική πλευρά, παρουσία όλων των αρμοδίων υπουργών, θα πρέπει να είναι αποστομωτική και χωρίς περιθώρια οποιασδήποτε ερμηνείας.
Επίσης, θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ενέργειες στήριξης της περιοχής της Ζουράφας, τόσο από πλευράς Λιμενικού (που θα περιπολεί με σκάφη ικανά για την υπεράσπιση αλλά και την εκδίωξη από την περιοχή της τουρκικής ακτοφυλακής), όσο και από την πλευρά του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με δρομολόγηση συνεχών περιπολιών πολεμικών σκαφών του…

Εκτός και αν ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και τόσο πλούσια χώρα, που μπορεί να χαρίσει έστω και μία πέτρα σε ό,ποιον επιβουλέα της… Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας παραιτηθεί, γιατί η αμέλεια προς την υπεράσπιση της πατρίδας, δεν συγκαταλέγεται στις... πολιτικές ευθύνες...



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Δυστυχώς είναι πλέον θέμα χρόνου μια ένοπλη σύγκρουση, η οποία μοιάζει αναπόφευκτη . Από τα λάθη μας δεν μάθαμε τίποτα ρε γαμώτο (1987,1996)?.

    Dimitris p.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]