Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα 2014: Οι αριθμοί βελτιώνονται, τα προβλήματα μεγαλώνουν


Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τετάρτη, ξεκινώντας το 2014 με την υπόσχεση της κυβέρνησης θα βγάλει τη χώρα από έξι χρόνια ύφεσης, θα κρατήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και αποτελεσματικά θα τερματίσετε μια οικονομική κρίση που ταρακούνησε το ευρώ.

“Το 2014, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα αρχίσει να γίνεται και πάλι μια φυσιολογική χώρα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτικό διάγγελμά της Πρωτοχρονιάς. “Μετά από έξι ατελείωτα, επώδυνα χρόνια, το 2014 θα σημάνει την προοπτική της ανάπτυξης … Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έχουμε αποφύγει τα χειρότερα.”
Αλλά έχουν;
Με περισσότερα από 240 δισ. ευρώ ($ 330 δισεκατομμύρια) σε δάνεια διάσωσης που έχουν ήδη καταβληθεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μη βιώσιμο υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ αντιμετωπίζει την απειλή της ανανεωμένης πολιτικής αστάθειας, και έχει περισσότερους από έναν στους τέσσερις πολίτες να είναι άνεργος και σταθερά να διολισθαίνει στη φτώχεια.
Οι Έλληνες υποδέχτηκαν το νέο έτος αφού ξόδεψαν πολλές ώρες στις ουρές των εφοριών  για να καταβάλλουν τις εισφορές λιτότητας στην ώρα τους. Και η βαριά αιθαλομίχλη έχει επιστρέψει στην πρωτεύουσα της χώρας μετά από δεκαετίες αυτό το χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά μένουν χωρίς ξύλα και ρίχνουν στο τζάκι κακής ποιότητας ξύλο και σκουπίδια για να προσπαθήσουν να κρατηθούν ζεστά.
Εδώ είναι σε μια ματιά μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματα στην Ελλάδα: ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Η οικονομική δίνη της Ελλάδας εξάλειψε σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομίας της και περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Από το 7,2% που ήταν πριν από την ύφεση του 2008, η ανεργία εξερράγη, φθάνοντας το 27% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, χαρίζοντας στην Ελλάδα τη χειρότερη βαθμολογία μεταξύ των θέσεων εργασίας των 34 προηγμένων οικονομιών από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Πάνω από το 70% των ανέργων βρίσκεται εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο, με το μεγαλύτερο μέρος τους να βασίζεται στη φιλανθρωπία, αφού έχει χάσει το μηνιαίο επίδομα ανεργίας και την ασφάλιση υγείας.

«Είναι αδιανόητο κάποιος να βρίσκεται στην ατυχία να μην έχει δουλειά, να μη μπορεί να έχει και την κατάλληλη πρόσβαση στην κρατική υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο, είπε, είναι τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, οι άνεργοι γονείς που αναζητούν εμβολιασμοούς για τα νεογέννητα παιδιά τους, και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από ακριβά φάρμακα συμπεριλαμβανομένης και της θεραπείας του καρκίνου.
 “Εκτιμούμε ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς ασφάλιση υγείας, από το σύνολο των περίπου 8 εκατομμύρια που χρειάζονται ασφάλιση … και το πρόβλημα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2014”, δήλωσε ο Πατούλης. «Είναι σαν να φυτεύεις δυναμίτη στη βάση της δημόσιας υγείας μιας χώρας.”
Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΑ
Οι κυβερνήσεις πριν το bailout είχαν προσπαθήσει να τονώσουν την απασχόληση μειώνοντας τον κατώτατο μισθό και τσεκουρώνοντας μακροχρόνια εργασιακά δικαιώματα και κανόνες προστασίας της αγοράς – για τα πάντα, από την απελευθέρωση των αδειών φορτηγών μέχρι τις άδειες για τα αρτοποιεία της γειτονιάς.
Όμως, οι αριθμοί της ανεργίας συνέχιζαν να επιδεινώνεται, και πολλοί υποστηρίζουν ότι το σύστημα βρίσκεται σε τέλμα λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας.
Ο άνεργος κουρέας Σπύρος Πρίφτης προσπαθούσε να ανοίξει το δικό του κομμωτήριο για σχεδόν τρία χρόνια σε ένα θέρετρο διακοπών στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα, με τους κανόνες να εξακολουθούν να είναι ασαφείς σχετικά με το καθεστώς του διπλώματος κομμωτικής που απέκτησε από ιδιωτική σχολή.
 “Χρειάζεσαι πέντε χρόνια για να ανοίξεις ένα κουρείο στην Ελλάδα: Δύο χρόνια για δίπλωμα, δύο χρόνια για μαθητεία, και έναν χρόνο για να ετοιμαστούν τα χαρτιά σου”, είπε ο 37χρονος.
“Πέντε χρόνια! Τι είμαι, καρδιοχειρουργός; Θέλω μόνο να ανοίξω ένα κουρείο”.
Σε απόγνωση, ο Πρίφτης άρχισε να γράφει δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας και να τα στέλνει με φαξ στις ελληνικές αρχές, καθώς και στον Επίτροπο της ΕΕ, Όλι Ρεν και στην Γενική Διευθυντρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε μερικές από τις επιστολές του, πήρε μια απάντηση. Ακόμη και οι συνήθως σφιχτοί διαπραγματευτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, του υποσχέθηκαν ότι θα αναλάβουν  την υπόθεσή του με την κυβέρνηση κατά τις επιθεωρήσεις τους στην Αθήνα. Βρίσκονται ακόμα εν αναμονή για νέα.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Η Ελλάδα κυβερνάται από την τρίτη κυβέρνηση υπέρ του bailout , σε δύο χρόνια, καθώς τα ωαντιλαϊκά μέτρα λιτότητας φθείρουν την δημόσια υποστήριξη των κομμάτων που τις στηρίζουν. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σαμαράς ηγείται της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού και βλέπει την υποστήριξή του στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, να μειώνονται τους τελευταίους 18 μήνες από τους 179 στους 153 βουλευτές.
Ο Σαμαράς πρόσφατα βρέθηκε πίσω στις δημοσκοπήσεις από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί ριζικά ή ακόμη να σκίσει τις συμφωνίες του bailout, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποτύχει να φέρουν ανάπτυξη και έφεραν κοινωνική καταστροφική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση στις δύο εκλογές του Μαίου για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Το 2014 θα αφήσει πίσω του το παρακμιακό πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, ένα κατεστημένο διαπλοκής και διαφθοράς”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέτος γίνεται 40 ετών. 
Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν έντονα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν έχουν την στήριξη να κυβερνήσουν αυτοδύναμα.
Η δημόσια συμπάθεια για το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, εν τω μεταξύ, παραμένει ισχυρή – συγκεντρώνει περίπου 9 % – παρά τη φυλάκιση της ηγεσίας της με την κατηγορία της εγκληματικής δραστηριότητας και το πρόσφατο βίντεο που δημοσιεύθηκε και δείχνει ανώτερα στελέχη του κόμματος να χαιρετούν νεοσύλλεκτα μέλη με ναζιστικούς χαιρετισμούς.
ΒΟΥΝΟ ΧΡΕΟΥΣ.
Παρ ‘όλες τις κακές ειδήσεις, λίγοι άνθρωποι αμφιβάλλουν, πιστεύοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται αργά, με τις υπερβολικές δαπάνες υπό έλεγχο και το μέγεθος του άλλοτε τεράστιου δημόσιου τομέα να μειώνονται.
Υπάρχουν και άλλα καλά νέα: Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει ξεκινήσει μια μακρά άνοδο από την “επικράτεια των σκουπιδιών”. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισαν στις 1,162.68 στην φετινή τελευταία ημέρα των συναλλαγών την Τρίτη, ωστόσο, απέχουν πολύ από τις τιμές προ της ύφεσης, αλλά και του εντυπωσιακού 28% σε ετήσια βάση. Και τα επιτόκια δανεισμού συνέχισαν να επιβραδύνονται από τα ουρανομήκη επίπεδα της κρίσης, η απόδοση των 10ετών ομολόγων που έληξε το 2013 στο 8,42%, από σχεδόν 13% στα τέλη Μαρτίου.
Παρόλα αυτά, η αδύναμη οικονομία είναι έτοιμη να επιβαρυνθεί με ένα δημόσιο χρέος 176% του ΑΕΠ αυτό το χρόνο, αφήνοντας την Αθήνα σε ζωτική ανάγκη για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της. Ο Σαμαράς θέλει να αποφύγει να αναζητήσει επιπλέον δανεισμό για να καλύψει ένα αναμενόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2014 και αντί αυτού, ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από απουσία τεσσάρων ετών.
“Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον μια μικρή έκδοση ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος bailout και θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις”, δήλωσε ο Θεόδωρος Κρίντας, διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.
“Πιστεύω λοιπόν ότι το 2014 θα είναι μια χρονιά χωρίς μεσαίο σενάριο. Τα πράγματα είτε θα πάνε καλά, ή θα πάνε άσχημα. Είτε θα αναπτυχθούν πολύ πιο θετικά από ό, τι το 2013, ή θα είναι μια χρονιά μεγάλης αναταραχής. Δεν θα είναι business as usual, αυτό είναι σίγουρο”.
By DEREK GATOPOULOS
Associated Press
AP Photo/Petros Giannakouris
Μετάφραση – Απόδοση:  LEFTeria-news



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]