Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Eldorado Gold και το έργο χρυσού των Σαπών

Η Eldorado Gold συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιο της όλα τα έργα χρυσού της Βόρειας Ελλάδας

Στην εξαγορά του 100% της Glory Resources στην οποία ανήκει η Μεταλλευτική Θράκης και το έργο χρυσού στις Σάπες του νομού Ροδόπης προχώρησε η Eldorado Gold. H καναδική Eldorado, στην οποία ανήκουν η Ελληνικός Χρυσός και η Χρυσωρυχεία Θράκης κατείχε μέχρι πρότινος το 19,9% της Glory. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Eldorado Gold συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιο της όλα τα έργα χρυσού της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καναδικής εταιρείας, η Eldorado Gold θα αποκτήσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών που δεν κατέχει στη Glory μέσω μίας φιλικής πρότασης εξαγοράς έναντι 30,5 εκατ.δολ. Αυστραλίας.

Το έργο βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ από το Πέραμα, όπου είναι το έργο της Χρυσωρυχεία Θράκης. Το έργο έχει βεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα 637.00 ουγγιών και εκτιμώμενη διάρκεια ζωής επτά έτη. Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία 130 θέσεων εργασίας και άλλων 200 θέσεων κατά τη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας.
«Η εξαγορά του έργου των Σαπών επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στις προοπτικές του υπεδάφους της Θράκης. Όταν το έργο υλοποιηθεί θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή, καθώς η κατεργασία των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί με φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία τρόπο», τονίζει ο επικεφαλής της Eldorado Gold Πολ Ράιτ. 

Ο ίδιος αναφέρει ότι το project των Σαπών είναι ένα επιπλέον asset στο υφιστάμενο πορτφόλιο της Eldorado και θα ωφεληθεί από τις συνέργειες με το έργο του Περάματος και τα υπόλοιπα έργα στην Ελλάδα.

Το έργο των Σαπών είναι ύψους άνω των 90 εκατ.ευρώ, το τρίτο σε ύψος επένδυσης στην Ελλάδα αλλά και το λιγότερο ώριμο σε σχέση με τα έργα της Χαλκιδικής και του Περάματος, καθώς εδώ και τρία χρόνια η Προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «σκονίζεται» στα γραφεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Μεταλλευτική Θράκης είχε λάβει προέγκριση χωροθέτησης το 2000, καθώς και έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002 η οποία απορρίφθηκε κατά τη συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ροδόπης. 

Εξάλλου, τον Μάρτιο του 2007 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση του δήμου Σαπών για την ακύρωση της απόφασης προέγκρισης χωροθέτησης του έργου «για τεχνικούς λόγους», καθώς προέβλεπε την επεξεργασία χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης, ενώ στη ΜΠΕ δεν υπήρχε η χρήση κυανίου.

Την άνοιξη του 2013 η Μεταλλευτική Θράκης έκλεισε τις προσωρινές της εγκαταστάσεις στις Σάπες Ροδόπης και απέλυσε τους περίπου 30 εργαζόμενους.

Πηγή: Βόρεια

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]