Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με ΣΥΡΙΖΑ και όχι με ΠΑΣΟΚ θα πάει στο τέλος η ΔΗΜΑΡ

Προς συντριπτική ήττα και ενδεχόμενη αποχώρηση βαδίζει εν όψει συνεδρίου η υπό τον γραμματέα Σπ. Λυκούδη φιλοκυβερνητική πτέρυγα.


Διασκεδαστικό ήταν από πολιτική σκοπιά αυτό το «παρών». Αναφερόμαστε στη στάση που κράτησε η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά. Ολοι κατάλαβαν ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε στην πραγματικότητα άλλη επιλογή αν δεν ήθελε να... διασπαστεί η ΔΗΜΑΡ από τώρα! Οι πάντες έχουν αντιληφθεί ότι στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ γίνεται μια σφοδρότατη σύγκρουση.

Το διακύβευμα είναι σοβαρότατο: θα παραμείνει σύμμαχος της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου η ΔΗΜΑΡ με προοπτική σύντομης επανόδου στελεχών της σε υπουργικούς θώκους ή θα συμπαραταχθεί σταδιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορέσει, μετά από τις βουλευτικές εκλογές, να προσκολληθεί σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα; Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης συνειδητοποιώντας τη δυναμική των εξελίξεων και πιεζόμενος από τις όχι και τόσο διακριτικές επαφές βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε τον Ιούνιο να φύγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση για να προετοιμάσει βαθμιαία το έδαφος συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης έχει την εντελώς αντίθετη γραμμή. Προτιμά ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή στην κυβερνητική εξουσία τώρα, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η άποψή του είναι πολύ μειοψηφική, αλλά καθόλου ασήμαντη στο εσωτερικό των στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι δεν κατόρθωσε να συσπειρώσει παρά το ένα τέταρτο περίπου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ήταν παρόντα στην τελευταία συνεδρίασή της.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών, αναμένεται ότι το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 15 Δεκεμβρίου θα οδηγήσει σε επισημοποίηση της διάσπασης της ΔΗΜΑΡ. Εκτιμάται ότι η τάση Λυκούδη δεν έχει καμία ελπίδα επικράτησης. Θα ηττηθεί με ευρεία πλειοψηφία εναντίον της στο συνέδριο και θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Σπύρος Λυκούδης και μερικά ακόμη στελέχη περί αυτόν, ίσως και δύο - τρεις γνωστοί βουλευτές, θα αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσον ακόμη χρόνο αυτή παραμένει στην εξουσία. Εννοείται ότι τα στελέχη αυτά πιθανότατα θα προσχωρήσουν και στην «πρωτοβουλία των 58» που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, η οποία πάντως δεν έχει μέχρι στιγμής κατορθώσει να προσελκύσει ούτε καν τα πιο δεξιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρνητικά πασίγνωστη βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στην πρόσκληση των «58» με απαξιωτικό και περιφρονητικό τρόπο:

«Η πρόσκληση των '58' είναι για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ. Επιτρέπεται η ΔΗΜΑΡ να ξεπλένει το κόμμα της χρεοκοπίας; Φοβάμαι ότι η υπερβολική συριζοφοβία οδηγεί στον Σαμαρά». «Καλό ταξίδι στον ΣΥΡΙΖΑ, συντρόφισσα» απάντησε ενοχλημένος μέσω Διαδικτύου ο συνυπογράφων την πρόσκληση των «58» και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης. «Αποθέωση των αντιφάσεων» και «Βατερλώ της λογικής» χαρακτήρισε τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή ο Σπύρος Λυκούδης και ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της γραμμής αυτής -και όχι εξαιτίας της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στη μνημονιακή κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου- «χάσαμε τα δύο τρίτα της εκλογικής μας επιρροής». Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, ο Σπύρος Λυκούδης επιβεβαίωσε ότι μόνο κατ' όνομα παραμένει γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν έχει συμμετάσχει σε απολύτως καμία σύσκεψη ηγετικών στελεχών του κόμματος στους τελευταίους... έξι μήνες!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σπ. Λυκούδης έχει εξοστρακιστεί από τον νέο ηγετικό πυρήνα της ΔΗΜΑΡ, στον οποίο προεξάρχοντα ρόλο παίζουν οι Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Σ. Παπαθανασίου, Ν. Τσούκαλης και άλλοι. Στο μεταξύ ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς -στον οποίον ποιος ξέρει τι εικόνα μεταδίδουν από το ΠΑΣΟΚ- προσπάθησε να πιέσει τη ΔΗΜΑΡ με έμμεσο τρόπο να κατεβεί στις ευρωεκλογές σε... κοινό ψηφοδέλτιο (!) με το ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιο κόμμα θέλει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τότε πρέπει «διατηρώντας πάντα την αυτονομία του, να κατέλθει στις ευρωεκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο» με το ΠΑΣΟΚ, που είναι ήδη μέλος του ΕΣΚ, είπε ο Σουλτς. Κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν ξέρουμε αν θα δει, αλλά κοινό ψηφοδέλτιο Βενιζέλου - Κουβέλη μάλλον αποκλείεται!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]