Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ «θερμαίνουν» και πάλι την Συρία

"Θυμήθηκαν" τα χημικά οι ΗΠΑ και αμφιβάλουν πως η Συρία γνωστοποίησε το σύνολο του χημικού της οπλοστασίου

Ανησυχία προκαλούν οι ειδήσεις που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με τις εξελίξεις με το θέμα του χημικού οπλοστασίου του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Όπως μεταδίδει το CNN, οι αμερικανικές υπηρεσίες διαθέτουν πληροφόρηση, ότι ίσως ο Σύρος ηγέτης δεν έχει προχωρήσει σε πλήρη αποκάλυψη του χημικού του οπλοστασίου και βρίσκονται στη φάση της διασταύρωσης – επαλήθευσης των πληροφοριών.
Εάν αποδειχθεί η ορθότητα τους, τότε η εμπιστοσύνη που «χτίστηκε» με τόσο κόπο θα κινδυνεύσει με ολοκληρωτική κατάρρευση, κάτι που θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου»…
Βέβαια, το ευτυχές είναι πως αυτή τη φορά οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη λέξη «ίσως» στο θέμα της ύπαρξης χημικών από την πλευρά της Συρίας, αφήνοντας ένα έστω και μικρό παράθυρο μη στρατιωτικής εμπλοκής.

Αυτή η μικρή διαφοροποίηση στην αμερικανική τοποθέτηση, δεν είναι ικανή να εξαλείψει την πιθανότητα μίας σκληρής αναθέρμανσης στην περιοχή μέσω της επανόδου των αμερικανικών πολεμικών πλοίων ή ενός ατυχούς γεγονότος (ιδιαίτερα στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, όπου σε καθημερινή βάση δημιουργούνται «ζητήματα» και ανταλλάσσονται πυρά μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και αγνώστου ταυτότητας οπλισμένων).

Η ψυχρή προσέγγιση του θέματος μίας πιθανής σύγκρουσης ή και άμεσης στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία, δίνει πολλές πιθανότητες για την δημιουργία συνθηκών στρατιωτικής σύγκρουσης.

Οι λόγοι που «επιβάλουν» την με σκληρό ύφος επαναφορά των ΗΠΑ, μπορεί για πολλούς να περιορίζονται στο θέμα του αμερικανικού γοήτρου, όμως η πραγματικότητα είναι άμεσα σχετιζόμενη με την οικονομία και δη με το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και το οποίο τοποθετεί ένα σαφές δίλημμα γενικής υποχώρησης του Λευκού Οίκου και γίνεται αφορμή για τον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό ή την συνέχιση των παρόντων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών σχεδίων του State Department.

Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως ένα σοβαρό γεγονός είναι σε θέση να κάμψει τις άμυνες εκείνων που θέλουν την αναδίπλωση –και ουσιαστική αποχώρηση- των ΗΠΑ από την θέση παγκόσμιας ισχύος. Και οι πολιτικοί και οικονομικοί στρατηγιστές γνωρίζουν άριστα πως ένα μείζονος σπουδαιότητας γεγονός (όπως είναι ο πόλεμος) μπορεί να τροφοδοτήσει την αμερικανική οικονομία και να την βοηθήσει να ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα από ότι σήμερα προβλέπεται.

Οι επιφυλάξεις που φέρονται να εμφανίζουν οι σήμερα οι ΗΠΑ (μέσω των μυστικών τους υπηρεσιών) ήταν αναμενόμενες από αρκετούς παρατηρητές, ενώ οι γνωρίζοντες (περί χημικών και την εξουδετέρωσή τους) είχαν αναφερθεί από την πρώτη ημέρα πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί στον απόλυτο βαθμό (λόγω μη ύπαρξης εγκαταστάσεων καταστροφής χημικών όπλων, αλλά και λόγω μη ύπαρξης αντικειμενικής - ειλικρινούς επιβεβαίωσης παράδοσης του συνόλου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας), γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους αφού θα μπορούσαν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή αμφιβολίες και να καταργήσουν την αμερικανική «δέσμευση» για μη επίθεση κατά της Συρίας.

Το πλέον σημαντικό εμπόδιο, για την περίπτωση μίας αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, είναι η Μόσχα και η εικόνα που έχει αποκτήσει μετά την κατά μέτωπο –συντριπτική- επικοινωνιακή νίκη του Πούτιν απέναντι στον Ομπάμα. Η Ρωσία θεωρείται σήμερα από πολλούς ως η εγγυήτρια δύναμη ειρήνης, η οποία έχει στοχοποιηθεί και από εξτρεμιστές μουσουλμάνους και τρομοκρατικές ισλαμικές ομάδες και ως εκ τούτου πιθανότατα θα κληθεί για να βοηθήσει στην αποτροπή (ή και στην βοήθεια προς την Συρία) στην περίπτωση που οι ΗΠΑ θα αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν να επιλέξουν να λειτουργήσουν με μοναδικό γνώμονα τα αμερικανικά γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντά τους.

Ειδικός Συνεργάτης


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]