Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο "εθνικισμός" σκοτώνει τον πατριωτισμό μας

Γράφει ο Αριστείδης Γιαννόπουλος*

Το ερώτημα αυτό είναι διαχρονικό αλλά στις μέρες μας παίρνει ιδιαίτερη βαρύτητα και απαιτεί μια συνολική και ξεκάθαρη απάντηση ώστε να διαλυθεί κάθε σύγχυση και ασάφεια. Ο επί πλέον λόγος που επιβάλει μια τέτοια αντιμετώπιση είναι ότι τα τελευταία χρόνια διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί αυτοπροσδιορίζουν την ιδεολογία τους σαν εθνικιστική και τους εαυτούς τους εθνικιστές. 
Το γεγονός αυτό είναι περισσότερο ανησυχητικό γιατί όλο και λιγότερο προφέρεται ο πατριωτισμός προς όφελος του εθνικισμού. Βέβαια κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι δύο αυτές έννοιες είναι ταυτόσημες ή ότι ο εθνικισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μεγάλος πατριωτισμός.

Ποια όμως είναι η αλήθεια;
Είναι πράγματι το ίδιο πράγμα πατριωτισμός και εθνικισμός;

Ανατρέχοντας σε διάφορους φιλοσοφικούς και γραμματολογικούς ορισμούς διαπιστώνεται ότι όλοι συμπίπτουν στο περιεχόμενο αυτών των εννοιών. Με τα δεδομένα αυτά ο εθνικισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία η οποία υποστηρίζει, υπερτονίζοντας, την εθνική ταυτότητα με τέτοιο πάθος που οδηγεί στη δημιουργία φόβου για την αλλοίωση της από κάθε είδους παρεμβολή ξένων και αλλοεθνών. Λογικό επακόλουθο είναι η εθνική υπεροψία και καχυποψία προς άλλα έθνη η οποία εξελίσσεται σε εχθρότητα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί μια αντίφαση τουλάχιστον για τους Έλληνες εθνικιστές. Τα αισθήματα εχθρότητας δεν απευθύνονται συνολικά σε κάθε ξένο λαό και έθνος αλλά είναι επιλεκτικά. Υπάρχει δηλαδή εχθρότητα κυρίως στους Ασιάτες και Αλβανούς και λιγότερο σε Σλάβους, αλλά ποτέ προς Αμερικάνους και Δυτικοευρωπαίους. Αυτή η αντίφαση προσέλαβε προδοτική διάσταση στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής όταν ακραίοι εθνικιστές συγκρότησαν τα τάγματα ασφαλείας και πολεμούσαν στο πλευρό των Γερμανών κατακτητών τους Έλληνες αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης.

Άλλα χαρακτηριστικά του εθνικισμού:

- Εθνικός μεγαλοιδεασμός με αποτέλεσμα φιλοπόλεμη νοοτροπία

- Ρατσισμός Ξενοφοβία. Αυτή η φοβία με τη σειρά της δημιουργεί επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές.

- Μισαλλοδοξία. Στη αρχή το μίσος στρέφεται σε μετανάστες και αλλοδαπούς και στο τέλος σε κάθε έναν που διαφωνεί μαζί τους έστω και αν είναι Έλληνας. Μέχρι εκεί φαίνεται ότι φτάνει η αγάπη τους για τους συμπατριώτες τους.

- Κενή αρχαιολατρία η οποία φυσικά δεν έχει καμμιά σχέση με τον απαιτούμενο σεβασμό και θαυμασμό με τους αρχαίους προγόνους μας.
Το κυριότερο και πιο επικίνδυνο είναι ότι ο εθνικισμός αποτελεί τον προθάλαμο όπου επωάζεται η μετεξέλιξή του σε σωβινισμό, φασισμό, νεοναζισμό.

Αντίθετα ο πατριωτισμός ορίζεται σαν έμπρακτη αγάπη προς την πατρίδα. Αυτό σημαίνει:

- Αγώνα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.
Για το σκοπό αυτό ο πατριώτης θα δώσει ακόμα και τη ζωή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον πατριωτισμό. Κραυγαλέο παράδειγμα η συμπεριφορά τους στη διάρκεια της φασιστικής επιδρομής στη χώρα μας στη διάρκεια του Β παγκόσμιου πολέμου. Ενώ δηλαδή οι φαντάροι και οι αξιωματικοί αγωνιζόταν στο μέτωπο για να αποκρούσουν τους εισβολείς η πολιτειακή (ο τότε βασιλιάς) ηγεσία όπως και κάποιοι πολιτικοί εγκατέλειψαν τη χώρα για άλλα μέρη ασφαλή. Το περίεργο και αντιφατικό είναι ότι και αυτοί μιλούσαν για πατριωτισμό.

- Πρόοδος κοινωνική οικονομική για την ευημερία όλου το λαού.
- Αγώνας για Εθνική ανεξαρτησία
- Φιλειρηνική νοοτροπία
- Διατήρηση των Εθίμων και παραδόσεων
- Υπερηφάνεια για την ιστορία μας χωρίς υπεροψία απέναντι σε άλλους λαούς. Ο πατριωτισμός σέβεται τον πολιτισμό και τη θρησκεία άλλων λαών.
- Υπεράσπιση του κάθε είδους πλούτου πνευματικού και υλικού
- Προστασία του περιβάλλοντος.
- Προαγωγή της τέχνης και γενικά του πολιτισμού.
- Αγώνας για την παγκόσμια ειρήνη.

Από την αντιπαράθεση των παραπάνω χαρακτηριστικών διαπιστώνεται η χαώδης διαφορά ανάμεσα στον πατριωτισμό και εθνικισμό. Επιγραμματικά θα λέγαμε ότι αν ο πατριωτισμός είναι η κατάφαση ο εθνικισμός είναι η άρνηση, ο πατριωτισμός είναι η πρόοδος ο εθνικισμός η οπισθοδρόμηση, ο πατριωτισμός είναι η προαγωγή της ανθρώπινης ύπαρξης ενώ ο εθνικισμός η απαξίωσής της. Ο πατριώτης υπερασπίζει το πολυτιμότερο αυτό αγαθό όποιο χρώμα και να έχει η ανθρώπινη ύπαρξη και αυτό συνάδει απόλυτα με τις ηθικές αξίες και τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε τον ορισμό που έδωσε ο στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας Ντε Γκώλ
«Πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη χώρα σου εθνικισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα το μίσος για τις άλλες».
* Μέλος της ΚΕΘΑ
Πηγή OnAlert


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Εάν πατριωτισμός σημαίνει, ότι δύναται, ο μαύρος ή οποιοσδήποτε άλλος λαθρο-εισβολέας - αλλοεθνής, όποτε και εάν παρείσφρησε στην Ελληνική Επικράτεια, να σηκώνει την Ελληνική σημαία και να απολαμβάνει νομιμοποίησης και πολιτικών δικαιωμάτων, τότε αυτόν τον "πατριωτισμό" να τον κάνετε στον φούρνο με πατάτες να τον φάτε και να σας κάτσει στον λαιμό!
    Καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον, όταν οι γύρω σου είναι εθνικιστές και μάλιστα επιθετικοί, οφείλεις να και εσύ να ανταποδίδεις τα όμοια για να επιβιώσεις.
    Δεύτερον, η Πατρίδα δεν είναι ένα κενό ιστορικό δοχείο, περιέχει ανθρώπους. Προστασία της Πατρίδας σημαίνει προστασία των συμφερόντων των ανθρώπων που την κατοικούν, κυρίως των εργαζομένων...
    Αυτοί που δεν είναι εργαζόμενοι, αλλά απλώς διανοούμενοι σιτιζόμενοι από τον κόπο των άλλων... είναι φυσικό να θέλουν να μή ξοδεύονται και πολύ.
    Είναι κουραστικά πλέον τα επιχειρήματα του συγκεκαλυμμένου διεθνισμού, υποτιμούν την νοημοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΡΑΦΕΤΕ:
    " Με τα δεδομένα αυτά ο εθνικισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία η οποία υποστηρίζει, υπερτονίζοντας, την εθνική ταυτότητα με τέτοιο πάθος που οδηγεί στη δημιουργία φόβου για την αλλοίωση της από κάθε είδους παρεμβολή ξένων και αλλοεθνών. Λογικό επακόλουθο είναι η εθνική υπεροψία και καχυποψία προς άλλα έθνη η οποία εξελίσσεται σε εχθρότητα. "
    ΑΠΑΝΤΩ:ΟΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ,ΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΕΘΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝ ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΕΠΙΛΙΕΚΤΙΚΑ", ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΧΤΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΚΕΓΚΡΙΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ..
    ΤΡΙΤΟΝ:ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΣ..Ο ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ:ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ..ΑΠΑΝΤΑΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟS:ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ
    ΠΕΜΠΤΟΝ:ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ..ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΑΦΟΥ Η ΧΡΕΩΣΗ ΜΙΑΣ ΕΚΝΟΜΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ ΣΕ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ
    ΕΚΤΟΝ:ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ..ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΞΕΝΟ,ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ,ΑΓΝΩΣΤΟ,ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ
    ΕΒΔΟΜΟΝ:ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ..ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ,ΑΦΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ Η ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ..ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΕΙΧΑΜΕ 17 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
    ΟΓΔΟΟΝ:ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΙΑ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΥΣ ΣΩΒΙΝΙΣΜΟΥ,ΝΑΖΙΣΜΟΥ..ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΗΓΑΓΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ:Ο ΝΤΕ ΓΚΩΛ ,ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ,ΑΝΕΦΕΡΕ ΩΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΤΟΝ ΣΩΒΙΝΙΣΜΟ..ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΓΙΝΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]