Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση Σαμαρά μένει με 153 ψήφους

Καμία έκπληξη στο αποτέλεσμα, παρά την εμφάνιση ενός πρωθυπουργού που είπε τα "δικά" του, χωρίς να τοποθετηθεί σε τίποτε από όσα κατέθεσε η αντιπολίτευση
Σαμαράς: "Η κυβέρνηση βγαίνει σήμερα πιο ενισχυμένη", επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται... αλλού

Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της ΕΡΤ, καθώς η Βουλή είπε 153 “όχι”. “Ναι” είπαν 124 βουλευτές ενώ “παρών” ψήφισαν 17, σε σύνολο 294. Έντονη η αντιπαράθεση Τσίπρα και Σαμαρά στις ομιλίες τους, ενώ αναστάτωση προκάλεσε το αίτημα Τσίπρα για δευτερολογία.

Η Θεοδώρα Τζάκρη ετέθη εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά την περαίωση της ψηφοφορίας, καθώς ψήφισε “ναι” στην πρόταση δυσπιστίας. Μανώλης Γλέζος και Νικήτας Κακλαμάνης με επιστολές τους εξέφρασαν την πρόθεση ψήφου και ως εκ τούτου, οι θέσεις τους δεν καταμετρήθηκαν.
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για «θέατρο», αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διγλωσσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της παραμονής ή όχι στο ευρώ αλλά και την ακύρωση του μνημονίου, αναφερόμενος στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Τέξας.
Η μεγάλη δοκιμασία πλησιάζει στο τέλος της, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, περιγράφοντας παράλληλα τα βήματα εξόδου της χώρας από την κρίση.
Το 2014 θα αρχίσει η ανάκαμψη και θα βγούμε στο τέλος της επόμενης χρονιάς στις αγορές ανέφερε πρωθυπουργός και υποσχέθηκε φορολογική ελάφρυνση και βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων. Σε δύο χρόνια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνουν κανονικά πλεονάσματα τόνισε και υπογράμμισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2016 με την λήξη της τετραετίας .
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε τι μήνυμα στέλνει προς τα έξω με την πρόταση δυσπιστίας υπογραμμίζοντας πως «τη στιγμή που η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της εσείς ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και για την συγκέντρωση που διοργάνωσε έξω από τη Βουλή την ώρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας . «Το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφοβίσει το κοινοβούλιο κ Τσίπρα ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Σαμαράς υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ για τη ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ΔΤ θα μετακομίσει εκεί που είναι η θέση στο ραδιομέγαρο το οποίο είχε καταλάβει επί πέντε μήνες μια ομάδα συνδικαλιστών.
Μην δηλητηριάζετε με φθηνό λαϊκισμό το κοινοβούλιο, δεν μπορείτε να γίνετε αντιπολίτευση θέλετε να γίνετε κυβέρνηση; είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέφερε πως «δεν θα ανεχθώ τέτοια συμπεριφορά δεν θα ανεχθώ τις ύβρεις σας».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να απορρίψουν την πρόταση μορφής του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ ακριβά την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Αντιπαράθεση Στουρνάρα - Τσίπρα
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Στουρνάρας αφού καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι δεν πρότεινε τίποτα παρά μόνο στην ομιλία του διατύπωσε απειλές για Εξεταστικές και φυλακίσεις, λέει ότι απέτυχε η κυβέρνηση. «Λέτε ότι αποτύχαμε. Επί ενάμισυ χρόνο επενδύετε στην καταστροφή. Πέρσι λέγατε ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία και πήραμε 50 δισ. ενώ περιμέναμε 35. Βάλαμε ρήτρα μείωσης χρέους, Πέρσι πληρώσαμε 12 δισ. σε τόκους και φέτος 6 δισ. λόγω μείωσης των επιτοκίων, σπρώχτηκαν πίσω τα χρεολύσια» ανέφερε και ρώτησε προς τον κ. Τσίπρα: «Δεν ελαφρύνετε έτσι ο ελληνικός λαός; Ποια είναι η δική σας πρόταση; Που λέτε ότι θα μείνουμε στο ευρώ αλλά θα σκίσετε τα μνημόνια και θεωρίες ότι τα μνημόνια τα σκίζει ο λαός; Που τα λέτε αυτά και ποιος τα ακούει; Απειλείτε επενδυτές». «Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι η υποκρισία αυτών που λέτε για την φοροδιαφυγή, καθώς φέραμε και ψηφίσαμε φορολογικούς κώδικες, την φορολογική διαδικασία που δεν ψηφίσατε. Τα 40 εκ. η δική μας κυβέρνηση τα ανακάλυψε κι δική μας εξίσωσε το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης για να παταχθεί το λαθρεμπόριο και πατάσσουμε και το λαθρεμπόριο στη Ναυτιλία» συνέχισε.
«Το αν αποτυγχάνει το πρόγραμμά μας το κρίνουν οι αγορές. Γι αυτό τα επιτοκιακά περιθώρια έπεσαν τόσο πολύ και για αυτό η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι μηδενική, ενώ πριν καιρό ήταν 50%. Επενδύετε στην καταστροφή και δε σας βγαίνει. Η πρόταση μομφής σας είναι ένδειξη αμηχανίας», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το αν πετυχαίνετε κρίνεται από τα αποτελέσματα. Δεν είχατε την ευγένεια να δείτε τα στοιχεία που σας παρέθεσα να βάλετε χέρι στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή και συνεχίζετε να εφαρμόζετε ένα πρόγραμμα που κατακρεουργεί την μεσαία τάξη και τους μη έχοντας» ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνέχισε δε λέγοντας πως «Όμως σε έναν οικονομολόγο και υπουργό που διαρκώς κάθε χρόνο προβλέπει ανάκαμψη και διαρκώς αποτυγχάνει στις προβλέψεις του και που λέει ότι το σημαντικότερο κείμενο στην ιστορία της χώρας είναι το Μνημόνιο δεν μπορεί κανείς να αντικρούσει με επιχειρήματα την πολιτική του τοποθέτηση».
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Στουρνάρα: «Εάν λοιπόν δεν αποτύχατε τι γύρευαν οι βουλευτές της ΝΔ να διαμαρτυρηθούν για τις επιλογές σας. Γιατί αυτή η αμηχανία ή σύγχυση στην ΚΟ της ΝΔ εξαιτίας της πολιτικής σας και μιλάτε για δική μας αμηχανία;». Τέλος απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Θα έπρεπε κανείς να έχει επίγνωση των αποτελεσμάτων που επέφερε στην ελληνική κοινωνία για να μπορεί να μιλάει με την άνεση που το κάνετε εσείς. Λέτε κι απευθύνεστε σε άλλο λαό. Σαν την Μαρία Αντουανέτα που έλεγε «αν πεινάνε δώστε τους παντεσπάνι».

Αντιπαράθεση Βενιζέλου - Τσίπρα
Αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου σημειώθηκε αμέσως μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα.
Αφού ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ενώ είχαν συνδεθεί τα μικρόφωνα της Βουλής με τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα όταν μίλησε ο κ. Τσίπρας δεν υπήρχε ούτε κοινό να το ακούσει αλλά ούτε και περιεχόμενο ομιλίας. Είπε δε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πεισμωμένος γιατί η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί περικοπές μισθών και επιβαρύνσεις προς τον ελληνικό λαό. «Είναι σε απόγνωση γιατί τι θα απογίνει η πολιτική του; Είναι βαριά προσβολή για τον ελληνικό λαό. Τι θα απογίνετε κύριε Τσίπρα χωρίς Μνημόνιο; Εμείς θέλουμε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενος στο θέμα των υποβρυχίων ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα για να πει πως είναι «πάρα πολύ άτιμη πράξη η συκοφαντία κατά το ποινικό δίκαιο» ενώ ζήτησε να καταθέσει την πρότασή του για Εξεταστική «γιατί πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή μια μονομαχία πολιτικού και προσωπικού ήθους ανάμεσα στους δυό μας». Επισήμανε ακόμη ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι σκηνές από το έργο που θα παιχθεί στη Βουλή και πρόσθεσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα κύριε Τσίπρα». Τέλος ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειμμα αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «αν η εναλλακτική σας πρόταση είναι η σημερινή σας ομιλία, τότε αλίμονο στον τόπο.
Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κάθε φορά που μιλάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει δημοσκοπικούς πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση και τον πρωθυπουργό που τον έχει συνεταίρο και τον υποκαθιστά.
«Στην πρόσκληση για μονομαχία εγώ ένα θα απαντήσω. Πήγα στο Τέξας για να μάθω πως μονομαχούν στο Ελ Πάσο. Στη μονομαχία αυτή λοιπόν θα είμαι παρών», απάντησε ο κ. Τσίπρας.
«Σας συγχαίρω γιατί έχετε προσφύγει στην αμερικανική βοήθεια προκειμένου να σας εκπαιδεύσουν οι Αμερικάνοι. Αυτό που βάλατε ως στόχο στο Τέξας, είναι τρύπιο δολάριο».

Τσίπρας: Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει ο λαός – Η λύση είναι οι εκλογές
Ψεύτικες είναι οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο. Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνο ο λαός με την ψήφο του. Η λύση είναι μόνο οι εκλογές είπε κ. Τσίπρας .
Κατ΄ εντολή του λαού η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα ψηφίσει νέους νόμους που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε πως «κάναμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα όσα εξαγγείλατε προεκλογικά και σε όλα όσα εφαρμόσατε μετεκλογικά» είπε ο κ. Τσίπρας.
Τα ψέματα τελειώνουν ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και να εναρμοστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί στην χώρα και στον λαό. Η πολιτική έχει οδηγήσει την χώρα σε μια ανείπωτη καταστροφή, είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει την πρόταση μομφής όχι ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.
Ιδού η λύση, ιδού οι εκλογές, ιδού η δημοκρατία, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
«Ακατανόητη και άσκοπη κίνηση» χαρακτήρισαν νωρίτερα οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την κίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερμηνεύοντάς την ως προσπάθεια συσπείρωσης των βουλευτών του. Παράλληλα επεσήμαναν πως η αξιωματική αντιπολίτευση δυναμιτίζει την ομαλή πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, επιλέγοντας την ακραία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση της χώρας και την ώρα που η Ελλάδα, έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί να φέρει τους δανειστές της «προ των ευθυνών τους».
«Δύο μέρες τώρα, προσπαθώ να ακούσω από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μια κουβέντα υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου στον τομέα που ο κάθε βουλευτής εργάζεται εδώ στη Βουλή. Αντ' αυτού, αναπτύσσεται χωρίς ευρηματικότητα το σκονάκι των έξι σημείων: «Τέξας», «Γλέζος», «συνιστώσες», «σπατάλη υπερόπλου μομφής», «πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα», «ευχαριστούμε που μας ενώσατε»...» απάντησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου.
«Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσετε την πολιτική σας επιβίωση; Να διχάσετε, να πολώσετε, να κάνετε ντόρο!» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ασημίνα Σκόνδρα. «Μόνο που δεν σας βγαίνει: Δεν σας βγήκε στην απεργία που καλέσατε τους δασκάλους, σας ακύρωσαν οι υπάλληλοι στους δήμους, δεν σας εμπιστεύονται στα Πανεπιστήμια και στην υγεία...» συμπλήρωσε.
«Είστε αξιοθρήνητοι αν πραγματικά πιστεύετε ότι η αδράνεια της κοινωνίας σ' αυτή τη φάση σημαίνει συναίνεση στην πολιτική σας» απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ). «Είστε αφελείς και έχετε άγνοια κινδύνου αν εκλαμβάνετε το φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία που εσείς έχετε προκαλέσει, ως υποστήριξη σ' ένα καταστροφικό πρόγραμμα που παράγει εξαθλίωση και βαρβαρότητα».
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, υπενθύμισε πως σε δύο προηγούμενες προτάσεις δυσπιστίας που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για αποπροσανατολισμό και προσπάθεια εντυπωσιασμού. «Στην προσπάθειά σας να ανασυστήσετε έναν ιδιότυπο και κακέκτυπο δικομματισμό, φαίνεται ότι είχατε καλούς δασκάλους» σχολίασε.
«Δεν σας έφταναν κύριοι της ΔΗΜΑΡ τα νομοσχέδια που ψηφίσατε και που γίνατε το δεκανίκι της πολιτικής της Δεξιάς; Αποδεικνύεται ότι από την προγονική εστία της ανανεωτικής αριστεράς και του ΚΚΕ Εσωτερικού, εμείς κρατήσαμε τη φλόγα, κι εσείς κρατήσατε τη στάχτη» ανέφερε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Κοντονής.
«Καταθέτουμε μομφή για την επιλογή σας να δώσετε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί, δώρο δωρεάν ψηφιακές συχνότητες στους μεγαλοκαναλάρχες» ανέφερε αργότερα ο Δ. Παπαδημούλης.
Ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ), ανέφερε πως θα δώσει λόγω απουσίας εναλλακτικής πρότασης, «ψήφο πολύ επώδυνης ανοχής στην κυβέρνηση - σε μια κακή κυβέρνηση της οποίας το μεταρρυθμιστικό έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με ευθύνη του πρωθυπουργού». «Ο κος Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας κάνει καμιά χάρη. Αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ενώ η χώρα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο διαπραγμάτευσης των τελευταίων ετών, υπάρχουν και άλλες λύσεις» ανέφερε ο βουλευτής.
Την «απόλυτη συμφωνία» του με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς. Ο κος Δημαράς υποστήριξε πως «ο στόχος του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος δεν είναι η σωτηρία της Ελλάδας, αλλά να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να ευνοηθούν οι πιστωτές. Σ' αυτό συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι που είναι άξιοι του ονόματός τους».
Σε μήνυμά του από τη φυλακή, το οποίο συνυπογράφουν οι συγκρατούμενοί του Χ. Παππάς και Γ. Λαγός, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναφέρει πως τάσσεται υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, «ενάντια σε μια κυβέρνηση την οποία θεωρούμε εθνικά επικίνδυνη και υποτελή σε ξένα συμφέροντα και κέντρα εξουσίας, η πολιτική της οποίας έχει ήδη οδηγήσει τον λαό μας σε εξαθλίωση και την πατρίδα μας στην εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας.
Επίσης, καταγγέλλουμε αυτούς που φρόντισαν να μας αφαιρέσουν κατ' ουσίαν τα πολιτικά μας δικαιώματα με μία πρωτοφανή για το κράτος δικαίου, που υποτίθεται ότι έχουμε, μεθόδευση».
«Το ΚΚΕ δεν θέλει τη μακροημέρευση της κυβέρνησης. Θέλει, όμως, το λαό πρωταγωνιστή, να μην αφήσει τόπο να σταθεί καμμία αστική κυβέρνηση» δήλωσε ο βουλευτής του Γ. Λαμπρούλης. «Ο λαός να κάνει άνω-κάτω το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά έχοντας καθαρό στο μυαλό του το ότι ο πραγματικός αντίπαλος με τον οποίον πρέπει να αναμετρηθεί είναι τα μονοπώλια, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που επιτρέπει στους καπιταλιστές να τσεπώνουν τον πλούτο που αυτός παράγει».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσης με την Τρόικα
Την ίδια ώρα, με τη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Γ. Στουρνάρα, συνεχίζονται σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας οι συνομιλίες για τα προαπαιτούμενα και το δημοσιονομικό κενό του 2014. Δεν αποκλείεται δε να δημιουργηθεί σκηνικό κρίσης, αν η τρόικα επιμείνει στις αξιώσεις της. Στην τρόικα εκτιμούν ότι κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν να παρατείνουν, για επικοινωνιακούς λόγους, τις διαβουλεύσεις. Στην ελληνική πλευρά θεωρούν ότι η άτεγκτη στάση μελών της τρόικας καθορίζεται από προσωπικές στρατηγικές και διαμηνύουν πως η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει στη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων. Πάντως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση και πρόοδος έως το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, αλλιώς είναι πιθανό να μην επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες μαζί με τον κ. Στουρνάρα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός του 2014 να κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να υπάρχει η «έγκριση» των δανειστών.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]