Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαβρόφ: Ώρα για γενναία "επανεκκίνηση" στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Η Ιδιαιτέρως σημαντική επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, δημιουργεί αισιοδοξία ότι επιτέλους θα φυσήξει άνεμος αλλαγής στις σχέσεις των δυο χωρών.

Την Ελλάδα επισκέπτεται από σήμερα ο σημαντικότερος, ίσως, υπουργός Εξωτερικών σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Σεργκέϊ Λαβρόφ, μέσα στο εξαιρετικά σφιχτό και πυκνό πρόγραμμά του, για τα δύσκολα διεθνη προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως το Συριακό, βρήκε χρόνο να έλθει στην Αθήνα. Κάτι που δείχνει την βαρύτητα που ρίχνει η Μόσχα στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις.

Φτάνει την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου και θα παραμείνει σχεδόν για μια ημέρα, οπότε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θα μιλήσει επίσης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ως γνωστόν, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, υπήρξε και υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η επίσκεψη Λαβρόφ γίνεται, μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και επανειλημμένες αρνήσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών να επισκεφθεί την Ελλάδα. Μάλιστα, αναλυτές στη Μόσχα είχαν κάνει λόγο στο πρόσφατο παρελθόν για "κλίμα ψύχους" ανάμεσα στις δύο χώρες, με ευθύνη της Αθήνας. Τώρα λοιπόν, η κίνηση Λαβρόφ αναθερμαίνει την αισιοδοξία για σπάσιμο των πάγων.

Τις προσπάθειες της Μόσχας για άνοιγμα προς την Αθήνα, δείχνει και η πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα, της Βαλεντίνα Ματβιένκο, του Νο3 της ρωσικής κυβέρνησης.

Προ ημερών, επίσης, κατά τη διάρκεια της επίδοσης διαπιστευτηρίων 20 νέων πρεσβευτών στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων και της Ελληνίδας, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η Ρωσία τιμά την παραδοσιακά στενή εταιρική σχέση με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει βαθιές ιστορικές και πνευματικές ρίζες».

«Ο διμερής πολιτικός διάλογος -πρόσθεσε- και η επιχειρηματική μας συνεργασία έχουν καλές προοπτικές, συνυπολογίζοντας και την επικείμενη ελληνική Προεδρία στην ΕΕ». Η Ελλάδα, ως γνωστόν, αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, και η Μόσχα προσδοκά ότι -και- η Αθήνα θα προωθήσει το θέμα της κατάργησης της βίζας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας.

Παράλληλα με την άφιξη Λαβρόφ, στον Πειραιά θα καταπλεύσει το καταδρομικό-στολίδι του ρωσικού Στόλου, «Μοσκβά», το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφθούν. Οσον αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια, αυτές θα γίνουν στο Ναύπλιο, στις 29 Οκτωβρίου και στην Αθήνα, με ημερίδα, την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για όνομα-σύμβολο, όχι μόνον για τους Ελληνες, αλλά και για τους Ρώσους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά αυτή την σπουδαία προσωπικότητα που συνέδεσε ιστορικά την Ελλάδα με τη Ρωσία.

Βάζουν τις... ράγες για οικονομική συνεργασία

Υψηλά στην ατζέντα του «βετεράνου» της ρωσικής διπλωματίας, βρίσκεται το θέμα της οικονομικής συνεργασίας, η περαιτέρω αύξηση του ρεύματος των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα -που τόνωσε φέτος την δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία- η συμμετοχή της Ρωσίας στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και το Συριακό ζήτημα.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Μόσχα ενδιαφέρεται έντονα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τον Λιμένα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στην Ελλάδα αυτές τις ημερες θα είναι και ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.

Κατά την επίσκεψη Λαβρόφ, θα υπογραφεί πολιτιστική συμφωνία για να γίνει το 2016, «Ετος της Ελλάδας» στη Ρωσία (σχεδιαζόταν να είναι το 2014, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αναβλήθηκε), και συμφωνία για την θεσμοθέτηση δομών μόνιμης διαβούλευσης Ελλάδας-Ρωσίας.

Όλα δείχνουν ότι, παρά τα εμπόδια που τίθενται στις διμερείς σχέσεις -κάτι που φάνηκε και στο θέμα της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ- η Μόσχα «δεν το βάζει κάτω», και συνεχίζει επίμονα να κάνει «επιθέσεις φιλίας» προς την Αθήνα. Μένει να διαπιστωθεί εάν θα «αρπάξει» την ευκαιρία και η Αθήνα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]