Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

(Βίντεο) Νέα επεισόδια στην Πρεμετή της Αλβανίας - Επίθεση στο ελληνικό προξενείο

 
Και νέες καταγγελίες για δράση παρακρατικών στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή της Αλβανίας, όπου εκατοντάδες Oρθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν με δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας που ήταν παρατεταγμένες έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον οποίο και είχαν καταλάβει με βίαιο τρόπο πριν από μερικές ημέρες, κατόπιν εντολής του Δήμου.

Από τα βίαια επεισόδια τραυματίστηκε ένας Έλληνας πολίτης και ένας ομογενής. Στη συνέχεια, άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες κατά του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Πηγές από την Πρεμετή δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι αυτή την ώρα οι πιστοί βρίσκονται εντός της εκκλησίας.

Το ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του τονίζει: 

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο σημερινές επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτήρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών.

»Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης».

Ο πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα εκλήθη άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.  

Πριν από μερικές ημέρες, ο Δήμος έστειλε δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στο ναό προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτιρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, το κτίριο αυτό είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 16ης Αυγούστου στην Πρεμετή ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ θλιβερό γεγονός» και υπενθύμισε τη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα για την επιστροφή σ' αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.

«Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967 όταν το κομμουνιστικό κόμμα νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα την θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό» είπε χαρακτηριστικά στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.


Πηγή: In.gr 
 
Καταγγελία-σοκ: Παρακρατικοί έδειραν και απείλησαν με την ίδια τους τη ζωή Βορειοηπειρώτες στην Πρεμετή

- Καταγγελίες για εκτεταμένη χρήση βίας από αστυνομικούς – σεκιουριτάδες κατά Ελληνορθόδοξων και ιερέων της Πρεμετής 
- Παρακρατικοί απειλούν Βορειοηπειρώτες με την ίδια τους την ζωή 
- Τι καταγγέλλουν στην Aftonomi.gr αυτόπτες μάρτυρες

Στην καρδία των θλιβερών γεγονότων που έλαβαν χώρα χθες στην Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου βρέθηκε η Aftonomi.gr, καταγράφοντας αποκλειστικές εικόνες από την προσπάθεια των ελληνορθόδοξων πιστών να επανακτήσουν την εκκλησία τους.

Στο βίντεο είναι ξεκάθαρη η συγκίνηση πιστών και ιερέων όταν ξαναμπαίνουν στην εκκλησία τους που βεβήλωσαν οι Αλβανοί παρακρατικοί με τις πλάτες της αλβανικής αστυνομίας.

Αφού «κατεδάφισαν» τα προστατευτικά «τείχη» που είχαν φτιάξει οι Αλβανοί ιερόσυλοι οι πιστοί μαζί με τους ιερείς μπαίνουν στην εκκλησία και ψέλνουν με εμφανή συγκίνηση το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος».

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι πιστοί έμπαιναν στην εκκλησία ενώ λίγη ώρα πριν Αλβανοί παρακρατικοί προσπάθησαν να χειροδικήσουν εις βάρος των ιερέων, ένας εκ των οποίων έφαγε μια μπουνιά με αποτέλεσμα να σπάσει ένα δόντι.

Αμέσως παρενέβησαν νέοι Βορειοηπειρώτες που βρίσκονταν στο σημείο, μεταξύ των οποίων και ο νεαρός που φαίνεται με αίματα στο μάτι. «Μπήκα στην μέση να προστατέψω τους ιερείς μας, θα τους χτυπάγανε» ακούγεται να λέει ο 24χρονος ο οποίος έκανε το κορμί του ασπίδα για τους ιερείς και σύμφωνα με πληροφορίες της Aftonomi.gr είναι Ελληνόβλαχος.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στην Aftonomi.gr πως ένας εκ των αστυνομικών-σεκιουριτάδων απείλησε Βορειοηπειρώτη με την ίδια του την ζωή.

«Τι θες; Κλείσε την κάμερα και χάσου απ’ τα μάτια μου. Δεν μου είναι τίποτα να σε καθαρίσω. Έχω κάνει είδη 5 χρόνια φυλακή για φόνο» απείλησε σε έντονο ύφος ο εν λόγω παρακρατικός έναν εκ των βορειοηπειρωτών που βρέθηκαν στο σημείο της συμπλοκής και προσπαθούσαν να απαθανατίσουν το περιστατικό!

Ενας άλλος βορειοηπειρώτης απαντώντας σε ερώτηση – προτροπή του απεσταλμένου της Aftonomi.gr στην περιοχή «Γιατί δεν μιλάτε Ελληνικά; Μιλήστε Ελληνικά να μην σας καταλαβαίνουν» έδωσε μια αφοπλιστική απάντηση: 

«Αδερφέ, ο τόπος είναι γεμάτος σικατζήδες (πράκτορες της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας SHIK) οπότε τα πάντα καταγράφονται, γι’ αυτό ότι έχουμε να πούμε τους τα λέμε κατάμουτρα και στην γλώσσα τους για να μην κουράζονται να μεταφράζουν, ούτως η άλλος μας έχουν ήδη φακελώσει»!

Δείτε παρακάτω το αποκλειστικό βίντεο της Aftonomi.gr από τις βιαιότητες κατά Ελληνορθόδοξων στην Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου: 









Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]