Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί σιωπά το Ισραήλ για τη σφαγή στην Αίγυπτο


...και οι στρατιωτικές συνεργασίες της περιοχής

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αντιμετωπίζει την πολιτική κρίση στην Αίγυπτο σιωπώντας, επιδιώκοντας να μην διαταραχθεί η στρατηγική συνεργασία της με τον αιγυπτιακό στρατό, που θεωρεί κλειδί για να αποτρέπονται επιθέσεις από ισλαμιστές στο Σινά, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να μεταφέρουν στους υπουργούς την οδηγία να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις δημόσια σχετικά με την Αίγυπτο, είπε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βλέπουν την κατάσταση υπό πολύ διαφορετικό πρίσμα και δικαιολογημένα ο πρωθυπουργός [Νετανιάχου] δεν θα ήθελε Ισραηλινοί κυβερνητικοί υπουργοί να επικρίνουν δημόσια την αμερικανική πολιτική», σχολίασε ο Γκιορά Εϊλάντ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, μιλώντας στο Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Κατ' ιδίαν ένα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος του Ισραήλ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε δημόσια την αιματοχυσία στην Αίγυπτο και ακύρωσε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του αμερικανικού με τον αιγυπτιακό στρατό.

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι οποιαδήποτε ένδειξη κάμψης της αμερικανικής υποστήριξης προς τον αιγυπτιακό στρατό μπορεί να ενισχύσει τους ισλαμιστές στην Αίγυπτο που τάσσονται υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων, τους οποίους ο στρατός εξεδίωξε από την εξουσία που είχαν καταλάβει πριν από ένα χρόνο.

Ο Εϊλάντ τάχθηκε υπέρ της απόφασης του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να προχωρήσει στην καταστολή των διαδηλώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων αυτήν την εβδομάδα. «Ο Σίσι, στην κατάσταση που αντιμετώπιζε, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κάνει αυτό που έκανε», υποστήριξε ο Εϊλάντ, προσθέτοντας ότι βρίσκει την κατακραυγή από μέρους της Δύσης για την κλίμακα της αιματοχυσίας κατανοητή. Σχεδόν 800 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μολαταύτα το Ισραήλ προτάσσει το να μην διακοπεί η συνεργασία της στο πεδίο της ασφάλειας με την Αίγυπτο, που απορρέει από την διμερή συνθήκη ειρήνης η οποία είχε συναφθεί το 1979 – και ήταν η πρώτη από τις μόλις δύο τέτοιες συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικές χώρες.

Οι καλές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο με την Αίγυπτο έχουν βοηθήσει στρατηγικά το Ισραήλ σε μια περιφέρεια όπου κατά τα άλλα είναι απομονωμένο, καθώς και να καμφθεί το λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα, όπου κυβερνά η ισλαμιστή οργάνωση Χαμάς.

Η συνεργασία αυτή παρέμεινε αδιατάρακτη παρά την αναταραχή μετά την λαϊκή εξέγερση και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Τόσο το Ισραήλ όσο και ο αιγυπτιακός στρατός θέλουν να αντιμετωπίσουν την αναρχία στο Σινά και ο Εϊλάντ επισήμανε ότι στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών συνεχίζουν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις που σημειώνονται με ορμητήριο τη χερσόνησο.

Οι αρχές του Ισραήλ λένε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον νότιων πόλεων από το Σινά έχουν αυξηθεί. Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ είχε καταρρίψει έναν πύραυλο ο οποίος είχε εκτοξευθεί από το Σινά και είχε στόχο την πόλη Εϊλάτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η οργάνωση Μάγκλις Σούρα αλ Μουτζαχεντίν, μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση, ανακοίνωσε ότι προέβη στην επίθεση αυτή σε αντίποινα για το θάνατο τεσσάρων μαχητών σε μια αεροπορική επιδρομή στο Σινά πριν από μία εβδομάδα. Το Ισραήλ διαψεύδει ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση αυτή.

Ο Εϊλάντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει «ανάληψη ισραηλινής δράσης» για να αποτραπεί μια επίθεση εάν οι αρχές της Αιγύπτου δεν είναι σε θέση να την εμποδίσουν έγκαιρα, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί πως το Ισραήλ μπορεί να βασίζεται στον αιγυπτιακό στρατό.

Πηγή: On Alert



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]