Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποινές ισοβίων για την «Εργκενεκόν»

Βαριές ποινές επέβαλε σήμερα το δικαστήριο της Συληβρίας, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης στους εμπλεκόμενου στην πολύκροτη υπόθεση της Εργκενεκόν, τη συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Αθώοι κρίθηκαν 21 κατηγορούμενοι, ενώ η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται και η κάθε ποινή ανακοινώνεται ξεχωριστά για κάθε κατηγορούμενο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, οι στρατηγοί εν αποστρατεία Βελί Κιουτσούκ, Χουρσίτ Τολόν, Νουσρέτ Τασντελέρ και Χασάν Ιγσίζ, τους πρώην συνταγματάρχες Ντουρσούν Τσιτσέκ και Φουάτ Σελβί, ο δημοσιργράφος Τουντζάι Οζκάν και ο δικηγόρος Κεμάλ Κεριντσίζ.

Σε 117 χρόνια καταδικάστηκε ο επικεφαλής του Κόμματος των Εργατικών, Ντογού Περιντσέκ.

Ακόμη σε 47 χρόνια καταδικάστηκε ο στρατηγός Αρίφ Ντογάν, σε 20 χρόνια ο πρώην διοικητής του στόλου της Βόρειας Θάλασσας, Μεχμέτ Οτουζμπίρογλου, ο εν αποστρατεία στρατηγός Ισμαήλ Χακί Πεκίν σε 7 χρόνια, ο δημοσιογράφος Αντνάν Μπουλούτ σε έξι, ενώ σε δέκα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκαν ο Αντνάν Τουρκάν και ο Αλαντίν Σεβίμ.

Κιουτσούκ και Ντογάν κατηγορούνται αμφότεροι για την σύσταση και ηγεσία τρομοκρατικής οργάνωσης και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, τον αντισυνταγματάρχη, Μουσταφά Ντονμέζ σε 49 χρόνια κάθειρξη. Ο Ντονμέζ νωρίτερα είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης, όταν οι Αρχές αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να ταξιδέψει με πλοίο για την κηδεία του γιου του, υπό τον φόβο απόδρασής του

Τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόματος Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι και καταδικάστηκαν 12 χρόνια και έξι μήνες και σε 34 χρόνια και οκτώ μήνες αντιστοίχως.

Ποινή φυλάκισης 13 ετών και έξι μηνών επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, Σινάν Αιγκιούν

Επίσης, καταδικάστηκαν ο πρώην επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, Κεμάλ Γκιουρούζ (13 χρόνια), ο δημοσιογράφος Ερόλ Μανισαλι (9 χρόνια), τα στελέχη του Κόμματος των Εργατικών Χαϊρετίν Ερτεκίν (16 χρόνια) και ο Χικμέτ Τσιτσέκ σε 21 χρόνια και 9 μήνες), και σε 13 χρόνια και δύο μήνες ο δικηγόρος του κόμματος Εμτζέτ Ολτζαϊτού.

Από τους λόγιους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, σε 22 χρόνια και έξι μήνες καταδικάστηκε ο συγγραφέας Γιαλτσίν Κιουτσούκ και ο επίσης συγγραφέας Εργκίν Ποϊράζ σε 29 χρόνια και τέσσερις μήνες.

Ο ύποπτος για την επίθεση στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, Μπεντιρχάν Σινάλ, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια και 8 μήνες φυλάκισης, ενώ δεκαετής κάθειρξης επιβλήθηκαν στους πρώην πρυτάνεις, Φερίτ Μπερνάι και Μουσταφά Αμπάς. Σε 14 χρόνια καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Αντίλ Σερντάρ Σατσάν και σε φυλάκιση ενός έτους ο πρώην δήμαρχος Γκιουρμπούζ Τσαπάν.

Φυλάκιση έξι ετών επιβλήθηκε στον ιστορικό Μεχμέτ Περιντζέκ, γιο του αρχηγού του κόμματος των Εργατικών, ενώ δέκα χρόνια στον φερόμενο ως υποκινητή, Σεντάτ Πεκέρ.

Παράλληλα, 21 εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν αθώοι, ενώ η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται. Η υπόθεση απορρίφθηκε για τρεις υπόπτους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των δικών για την Εργκενεκόν.

Για την υπόθεση, που ξεκίνησε του 2007 με την ανακάλυψη 27 χειροβομβίδων σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, έχουν συλληφθεί μερικές από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, των αντιπροέδρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι, καθώς και των δημοσιογράφων Τουντζάι Οζκάν και Ιλχάν Σελτζούκ.

Νωρίτερα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Η Hurriyet ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολεί στην περιοχή.

Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων μεταφέθηκαν στο Σιλιβρί από γειτονικές πόλεις, ενώ αστυνομικοί έλαβαν θέσεις κοντά στην περιοχή από αργά χθες το βράδυ.



-->
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]