Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμφύλιος στην Αίγυπτο

Το Σάββατο 27 Ιουλίου, στην Αίγυπτο, συνεχίζεται η καταμέτρηση των θυμάτων των μαζικών συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών της νέας κυβέρνησης και των αντιπάλων της. Οι συγκρούσεις άρχισαν στα τέλη της εβδομάδας.
Κατά το πρωί της 27ης Ιουλίου, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στο Κάιρο σκοτώθηκαν 20 άτομα. Σύμφωνα όμως με άλλες, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 120, με περισσότερους από χίλιους τραυματίες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας των πυραμίδων. Ο στρατός έχει κινητοποιήσει συμπληρωματικές περιπολίες και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους .

Σύμφωνα με στοιχεία των αιγυπτιακών εφημερίδων, περίπου 30 εκατομμύρια Αιγυπτίων ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του στρατού και βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τη νέα κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Οι ταραχές ξέσπασαν όταν το ισλαμιστικό κίνημα των «Αφελφών Μουσουλμάνων» άρχισε να συγκροτεί αντιδιαδηλώσεις για υποστήριξη του ανατραπέντος στις αρχές Ιουλίου, Προέδρου Μοχάμεντ Μόσρι. Οι συγκρούσεις προσέλαβαν ένα ιδιαίτερα βίαιο χαρακτήρα, όταν έγινε γνωστό ότι στις 26 Ιουλίου ο Μόρσι προσήχθη και στη συνέχεια κρατείται για διάστημα 15 ημερών. Ανακρίνεται, θεωρούμενος ύποπτος για μια σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων η απόδραση από τη φυλακή, η εσχάτη προδοσία και οικονομικά αδικήματα. Στην πραγματικότητα, πάντως, αυτή η σύλληψη δεν επιφέρει αλλαγή στη θέση του Μόρσι. Και πριν από αυτή, ο Μόρσι βρισκόταν σε «κατ΄οίκον περιορισμό» ή κρατείτο σε στρατώνα. Αλλά η κατάσταση στους δρόμους, μετά τη σύλληψή του, έχει ξεπεράσει τα όρια.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» με τις ενέργειές τους οδηγούν τη χώρα σε μια περαιτέρω βύθιση στο χάος – δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών «Ρωσία-Ισλαμικός κόσμος», Σαμίλ Σουλτάνοφ:

Ο εμφύλιος πόλεμος θα φέρει την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου. Η αποσταθεροποίηση όμως της Αιγύπτου είναι ταυτόχρονα και αποσταθεροποίηση όλης της Εγγύς Ανατολής. Μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο Αφγανιστάν.
Οι πιο βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και της αστυνομίας έλαβαν χώρα κοντά στο τζαμί Ραμπίγια αλ Ανταουίγια του Καίρου, που έχει μετατραπεί σε κέντρο των ισλαμιστών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ δήλωσε ότι «κανένα όφελος δεν υπαρχει και δεν θα προκύψει από τις συγκεντρώσεις της «Αδελφότητας» στο Κάιρο και ότι η Αίγυπτος δεν θα οπισθοδρομήσει στο παρελθόν» . Ο δε προσωρινός Πρόεδρος Αντλί Μανσούρ κάλεσε τους υποστηρικτές της «Αδελφότητας» να επιστρέψουν στα σπίτια τους, υποσχόμενος ότι «κανείς δεν θα διωχθεί » .

Εν τω μεταξύ, το πρωί της 27ης Ιουλίου, στην Αίγυπτο εξέπνευσε η προθεσμία του στρατιωτικού τελεσιγράφου προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», στο οποίο είχε τεθεί ως απαίτηση να θεσπίσουν ένα σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης και να παύσουν τις ταραχές στη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο στρατός απείλησε να υιοθετήσει μια άκαμπτη στρατηγική καταστολής πράξεων βίας και τρομοκρατίας. Για την «Μουσουλμανική Αδελφότητα» αυτό ισοδυναμεί με θέση του κινήματός τους εκτός νόμου. Η ηγεσία της οργάνωσης έχει δηλώσει ότι ο αιγυπτιακός στρατός είναι αυτός που στην πράξη άρχισε τον εμφύλιο πόλεμο.

Επίθεση του στρατού στο Σινά κατά ισλαμιστών

Ξεκίνησε το Σάββατο ευρείας κλίμακας αντεπίθεση του Αιγυπτιακού στρατού κατα των ισλαμιστών που δρουν στην χερσόνησο. Η κίνηση θεωρείτο επιβεβλημένη μετά τις δεκάδες δολοφονίες στρατιωτών και αμάχων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Αιγυπτιακός Στρατός είναι αποφασισμένος να τελειώνει με τους ένοπλους αφού υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως είχαν επαφές με Αμερική και Τουρκία για να παραστήσουν τους “εξεγερμένους” και να κάνουν την Αίγυπτο – Συρία.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]