Κερδισμένη τελικά η Gazprom
Αποχώρησε από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ προ των απειλών από ΕΕ για δικαστικές περιπέτειες
Η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να αποκρυπτογραφήσει ποια ήταν η θέση της Ουάσιγκτον στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και προχώρησε, ενώ η Gazprom διάβασε σωστά και έγκαιρα ποια είναι η κόκκινη αμερικανική γραμμή.
Το αποτέλεσμα ήταν το μεγάλο φιάσκο. Πολιτικό γιατί πιάστηκαν αδιάβαστοι. Και οικονομικό, γιατί εκεί που θεωρούσαν ότι ήδη έχει το Δημόσιο στο ταμείο του πάνω από 800 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΔΕΠΑ, αποδείχθηκε ότι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Πετούσαν στα σύννεφα όταν έλεγαν ανοήτως ότι τα δυο φιλέτα στον ενεργειακό χώρο θα τα πάρει όποιος δώσει τα περισσότερα. Και τελικά έληξε η ώρα του διαγωνισμού και οι Ρώσοι παρέμειναν άφαντοι, ενώ κανένας άλλος δεν προσήλθε και αυτό είναι άλλη μια αποτυχία όλων εκείνων που χειρίστηκαν και τις αποκρατικοποιήσεις.
Είναι εντυπωσιακό ότι όταν ρωτούσες αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αν η Αμερική δεν έχει αντίρρηση να περάσει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια, η απάντηση ήταν ότι δεν μας έχουν πει τίποτα, δεν δείχνουν να τους απασχολεί μια τέτοια εξέλιξη.
Για εκείνους που ξέρουν πώς λειτουργούν οι Αμερικάνοι, επισημαίνουν ότι ποτέ δεν θα σου πουν ευθέως όχι. Και προσθέτουν: Οι Αμερικάνοι δεν απαγορεύουν, ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ... Η Ουάσινγκτον σε δυο θέματα δεν βάζει νερό στο κρασί της: Στην τρομοκρατία και στα ενεργειακά. Και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ δεν θα άφηνε να είναι η ρωσική πλευρά ο μόνος προμηθευτής και διανομέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να έχει ισχυρή επιρροή.
Αυτά τα απλά... ελληνικά δεν τα κατάλαβε η Αθήνα. Το μήνυμα προς τους Ρώσους ήταν πιο ωμό. Και απειλητικό. Τα μέσα και τα στοιχεία τα είχαν στα χέρια τους. Ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ ερευνά καταγγελίες χωρών - μελών κατά της Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης καθώς και για τιμές που διαφοροποιούνται από κράτος σε κράτος. Και το αποτέλεσμα των ελέγχων μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις και αποκλεισμούς από την ΕΕ. Προφανώς υπήρξαν και προειδοποιήσεις ότι θα αρχίσει έλεγχος και για το φυσικό αέριο που πουλάει στην Ελλάδα σε ληστρικές τιμές...
Όλα αυτά φαίνεται ότι προσγείωσαν και... συνέτισαν τους Ρώσους και αποφάσισαν να μην μπουν σε περιπέτειες και παραπομπές...
Και προτίμησαν να περιορισθούν στα υπερκέρδη από την πώληση... υπερυψωμένο καπέλο φυσικού αερίου στην χώρα μας.
Και θα συνεχίσει να την αρμέγει μέχρι το 2016 που λήγει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με την Gazproom. Αυτά για να μην ζει κανείς σε αυταπάτες... Και αφελώς πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη κάνει του κεφαλιού της και εδώ μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να έχουν το ok της Ουάσινγκτον και δευτερευόντως του Βερολίνου.
Αποχαιρετά την ΔΕΠΑ
Πλήρη επιβεβαίωση των παραπάνω πληροφοριών που έχει το «Π» έρχεται από το Reuters, το οποίο σε τηλεγράφημα του σημειώνει ότι «η ρωσική κρατική εταιρεία αερίου Gazprom δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ελληνική ΔΕΠΑ σε ένα ενδεχόμενο νέο διαγωνισμό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών της εταιρείας». Ερωτηθείς για το εάν η Gazprom θα κατέθετε ξανά πρόταση εάν υπήρχε ένας νέος διαγωνισμός για την Ελλάδα, ο Alexander Medvedev δήλωσε «όχι, δεν θα το κάνουμε».
Μούφα ήταν η Sintez
Το παιγνίδι το έπαιξε έξυπνα και η Gazprom.
Έστησε την Sintez, όπως υποστηρίζουν πηγές που έχουν προσβάσεις έξω και διαθέτουν την εμπειρία για το τι κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση, για έναν και μοναδικό λόγο. Ο ρόλος της ήταν να αποτρέψει άλλες εταιρείες - προμηθευτές φυσικού αερίου, από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ. Και το πέτυχε με την ενδεικτική προσφορά που κατέθεσε, δίνοντας 1,9 δισ. ευρώ συνολικά και για τις δυο εταιρείες, τιμή που ήταν έξω από κάθε πραγματικότητα.
Την δουλειά της την έκανε πολύ καλά. Στον διαγωνισμό για μεν τη ΔΕΠΑ καμιά εταιρεία δεν συμμετείχε, για δε τη ΔΕΣΦΑ μόνο η αζέρικη εταιρεία, η Socar, έδωσε προσφορά. Οι ελληνικές εταιρείες που αρχικά είχαν συμμετάσχει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Όμιλος Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη, δεν κατέθεσαν προσφορά.
Γράψε λάθος...
Όταν κλήθηκε η Sintez να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την προσφορά των 1,9 δισ. ευρώ, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι είχε κάνει λάθος!
Με δυο προσφορές η Socar!
Οι Αζέροι προσήλθαν στον διαγωνισμό την προπερασμένη Δευτέρα, έχοντας στην τσάντα τους δυο προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίπτωση που θα συμμετείχαν και άλλες εταιρείες. Η μια από την άλλη είχε διάφορα 100 εκατ. ευρώ. Από την στιγμή που δεν εμφανίσθηκε άλλη εταιρεία κατέθεσε την φθηνότερη προσφορά, αυτή που ανακοινώθηκε και ήταν 400 εκατ. ευρώ. Η... εφεδρική ήταν 500 εκατ. ευρώ, έχασε δηλαδή η Ελλάδα 100 εκατ. ευρώ.
Αυτά συμβαίνουν όταν ξεπουλάς και δεν έχεις κάνει προηγουμένως μια έρευνα αγοράς δεξιά και αριστερά...
Πηγή: Το Παρόν
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...