Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιτροπές μουσουλμάνων με προέδρους τους μουφτήδες θα επιλέξουν τους ιεροδιδάσκαλους

Πριν το Πάσχα αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη των 240 ιεροδιδασκάλων στις μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου

Με γοργές διαδικασίες εξελίσσεται η εφαρμογή του τροποποιημένου Νόμου 3536/2007 για το διορισμό των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, με τις πληροφορίες του «Χ» να αναφέρουν ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη των 240 αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και πριν το Πάσχα. Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε στη συγκρότηση των τριών πενταμελών επιτροπών, που θα έχουν τον τελικό λόγο στην επιλογή των προσληφθέντων. Η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες και αφορά στη δημιουργία των επιτροπών σε κάθε μία από τις μουφτείες της Θράκης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου. Οι τρεις μουφτήδες φαίνεται ότι συναίνεσαν τελικά με την τροποποίηση του Νόμου, αφού οι ίδιοι υπέδειξαν από ένα μέλος της κάθε επιτροπής. Πρόκειται για πρόσωπο της επιλογής τους, θεολόγο, που θα συμβάλλει στο έργο της επιτροπής.

Θέση και στις τρεις επιτροπές κατέχει ο Χασάν Μπαντάουι επίκουρος καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας του Αραβοϊσλαμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άλλωστε είναι η ο πρόεδρος της επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας και θα συλλέξει και θα επεξεργαστεί στοιχεία που αφορούν στην αναβάθμιση του θρησκευτικού εκπαιδευτικού συστήματος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και την καλύτερη δυνατή και αποτελεσματική εφαρμογή των προβλέψεων του άρθρου 53 «Ιεροδιδάσκαλοι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ενίσχυση της φοίτησης μουσουλμανοπαίδων στα δημόσια σχολεία της Θράκης».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Α) Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την επιλογή ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας στη μουφτεία της Ξάνθης αποτελούμενη από τους κάτωθι:

1. Τον Σινίκογλου Μεμέτ Εμίν του Μεχμέτ, Μουφτή Ξάνθης. 
2. Τον Ζουμπούλ Τζεβήτ του Χουσεΐν, εκπαιδευτικό στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο στο Ρέμα του Δήμου Μύκης, με αναπληρωτή του τον Αζήζ Ορχάν του Νουρή, εκπαιδευτικό στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Γλαύκης. 
3. Τον Μπαντάουι Χασάν του Αμπντάλλα, επίκουρο καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας του Αραβοϊσλαμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
4. Τον Τζαμπάζ Μολά Μεμέτ Χασάν του Αλή και της Φατμέ, θεολόγο, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Ισλαμικών Σπουδών Μεδίνας και Διευθυντή Ιεροσπουδαστηρίου Εχίνου με αναπληρωτή του τον Εμπλιούκ Ραμαδάν του Χουσεΐν, θεολόγο, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Σελτσούκ. 
5. Τον Οσμάν Αληοσμάν του Οσμάν, Διδάκτορα Ισλαμικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αλ−Αζχάρ, με αναπληρωτή του τον Ραήμ Φαχρή του Μουσταφά, με, Πτυχιούχο Ισλαμικής Θεολογίας και Ισλαμικού Ιερού Νόμου του Πανεπιστημίου Αλ−Αζχάρ. Πρόεδρο της Επιτροπής ορίζουμε τον Σινίκογλου Μεμέτ Εμίν, Μουφτής Ξάνθης.

ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Α) Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την επιλογή ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας στη Μουφτεία της Κομοτηνής αποτελούμενη από τους κάτωθι:

1. Τον Μέτσο Τζαμαλή του Χαφούζιδρις, Μουφτή Κομοτηνής. 
2. Τον Σαδίκ Ισμαήλ Ιμπραχήμ του Χουσεΐν, εκπαιδευτικό στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Ιάσμου, με αναπληρωτή του τον Χασεκή Μεμέτ του Αλή, με εκπαιδευτικό στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο του Μάστανλι στην Κομοτηνή. 
3. Τον Μπαντάουι Χάσαν του Αμπντάλλα, με Επίκουρο Καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας του Αραβοϊσλαμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
4. Τον Ιμάμ Τεφήκ Αμπτουλάχ του Μαμούτ, με Θεολόγο, απόφοιτο του Πανεπιστημίου ΑλΑζχάρ, με αναπληρωτή του τον Μποσνάκ Σαμπρή του Ασήμ, απόφοιτο Ισλαμικού Πανεπιστημίου Μεδίνας, Καθηγητή Ισλαμικής Θεολογίας και Διευθυντή Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής. 
5. Τον Δρ. Χαλήλ Τζιχάντ του Μπιλάλ, Πτυχιούχο Ισλαμικού Πανεπιστημίου Μεδίνας με ειδίκευση στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο, κάτοχο Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών στο Ισλαμικό Ιερό Κήρυγμα και Διδάκτορα Ισλαμικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μεδίνας, με αναπληρωτή του τον Οσμάν Χαμζά του Αληοσμάν, με Πτυχιούχο Ισλαμικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Μεδίνας. Πρόεδρο της Επιτροπής ορίζουμε τον Μέτσο Τζαμαλή του Χαφούζιδρις, Μουφτής Κομοτηνής.

ΜΟΥΦΤΕΙΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Α) Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την επιλογή ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας στη Μουφτεία του Διδυμοτείχου αποτελούμενη από τους κάτωθι:

1. Τον Σερήφ Δαμάδογλου Μεμέτ του Αχμέτ, τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου. 
2. Τον Χασάν Μεμέτ του Μουχαμέρ, εκπαιδευτικό στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου, με αναπληρωτή του τον Πυρελή Μουμήν του Νουρή, εκπαιδευτικό στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μεγάλου Δερείου του Δήμου Σουφλίου. 
3. Τον Μπαντάουι Χάσαν του Αμπντάλλα, Επίκουρο Καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας του Αραβοϊσλαμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
4. Τον Σαμπρή Μποσνάκ του Ασήμ, απόφοιτο Ισλαμικού Πανεπιστημίου Μεδίνας, Καθηγητή Ισλαμικής Θεολογίας και Διευθυντή Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, με αναπληρωτή του τον Σερήφ Δαμάδογλου Σιουκρή του Αχμέτ, Θεολόγο, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών Μεδίνας. 
 5. Τον Δρ. Σερήφ Δαμάδογλου Γιασάρ του Αχμέτ, Πτυχιούχο Ισλαμικού Πανεπιστημίου Μεδίνας με ειδίκευση στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο, Κάτοχο Μεταπτυχιακού Τίτλου Ισλαμικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Αλ−Αζχάρ, Διδάκτορα Ισλαμικής Θεολογίας και Ισλαμικού Ιερού Νόμου του Πανεπιστημίου Αλ−Αζχάρ, με αναπληρωτή του τον Εφέντη Μουτζιαΐτ του Χαμδή, Θεολόγο, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Σελτσούκ. Πρόεδρο της Επιτροπής ορίζουμε τον Σερήφ Δαμάδογλου Μεμέτ του Αχμέτ, Τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου.

Έργο της κάθε επιτροπής είναι η επιλογή των καταλληλότερων ιεροδιδασκάλων για την εκάστοτε Μουφτεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 3536/2007 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 53 του Ν. 4115/2013, έπειτα από έλεγχο των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και η κατάταξη των επιλεγόμενων σε αξιολογική σειρά.

Η θητεία της Επιτροπής ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πλήρωσης των υπό προκήρυξη 90 θέσεων ιεροδιδασκάλων για το έτος 2013 σε κάθε Μουφτεία. Η Επιτροπή θα τηρεί πρακτικά των πράξεών της, υπογραφόμενα από τον πρόεδρο και τα μέλη. Στον Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής θα καταβληθεί αμοιβή, το ύψος της οποίας θα καθορισθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πηγή: Χρόνος

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]